ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:46 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ

|
ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ
 Τεχνητή βροχή ονομάζεται  η μέθοδος δημιουργίας βροχόπτωσης μη φυσικής,δηλαδή μη εκδηλούμενης από μόνη της,παρά αυτό τούτο το αποτέλεσμα.
 Η ανακάλυψη της αναγκαιότητας και χρησιμότητας των πυρήνων συμπύκνωσης (παγοκρυστάλλων,αλάτων κ.λπ.) καθώς και του προσδιορισμού του πάχους των νεφών οδήγησε περί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην επινόηση μεθόδου τεχνητής βροχής.
Τεχνητή βροχή ονομάζεται  η μέθοδος δημιουργίας βροχόπτωσης μη φυσικής,δηλαδή μη εκδηλούμενης από μόνη της,παρά αυτό τούτο το αποτέλεσμα
 Για τέτοιους σκοπούς επιλέγονται συνήθως ευμεγέθη νέφη,που ψεκάζονται είτε από αεροπλάνο,που υπερίπταται αυτών,είτε με ειδικά επίγεια μηχανήματα τύπου πυροβόλων,είτε μ' εκτόξευση ειδικών πυραύλων από το έδαφος,εφοδιασμένα με κατάλληλους πυρήνες συμπύκνωσης π.χ. διοξείδιο του άνθρακα,ο λεγόμενος "ξηρός πάγος",ή δια μορίων ιωδιούχου αργύρου.Αυτή η μέθοδος έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι του σημείου να χρησιμοποιείται και σε εμπορική κλίμακα.Η,πολλές φορές όμως,αναστολή της μεθόδου αυτής είναι το υψηλό κόστος σε σχέση προς τη ποσότητα της βροχής που προκαλείται.

Η τεχνητή βροχή
 Σε έναν τόπο είναι δυνατό να προκληθεί τεχνητή βροχή,αρκεί πάνω από αυτόν να υπάρχουν βροχοφόρα νέφη.Αυτό πέτυχαν οι Langmuir-Schaefer,οι οποίοι έσπειραν σε σύννεφο που βρισκόταν σε υπέρτηξη μικρή ποσότητα μεριδίων «ξηρού πάγου»,δηλαδή στερεού διοξειδίου του άνθρακα (CO2),του οποίου η θερμοκρασία είναι –80 °C.Λόγω της μεγάλης και απότομης μείωσης της θερμοκρασίας στο σύννεφο,η κατάσταση της υπέρτηξης των νεφοσταγονιδίων παύει να υπάρχει και το σύννεφο των υδροσταγονιδίων εξαφανίζεται στη θέση του αιωρούνται μικροσκοπικά κρυστάλλια πάγου τα οποία δίνουν,σύμφωνα με το φαινόμενο Bergeron,χιόνι ή βροχή (χιόνι λιωμένο),ανάλογα με τη θερμοκρασία κοντά στη Γη.Σύμφωνα με τη βελτιωμένη μέθοδο Langmuir αντί διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιείται ο ιωδιούχος άργυρος.
Σήμερα η τεχνητή βροχή περιλαμβάνεται και σε σχεδιασμούς πολεμικών δραστηριοτήτων
 Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια ακριβώς μέθοδο παρεμποδίζεται και η εξέλιξη των σωρειτομόρφων νεφών σε καταιγιδοφόρα νέφη προλαμβάνοντας έτσι τη πτώση χάλαζας.Επίσης με παρόμοιους βομβαρδισμούς από αεροπλάνου των τροπικών κυκλώνων επιτυγχάνεται η εξασθένησή τους σε ποσοστό που φθάνει από 20% μέχρι ακόμη και 40%.
 Σήμερα η τεχνητή βροχή περιλαμβάνεται και σε σχεδιασμούς πολεμικών δραστηριοτήτων.Επίσης με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζεται και η απλή μέθοδος ποτίσματος κήπων και μεγάλων καλλιεργειών δια περιστρεφομένων ακροφυσίων υδροδικτύων. 




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868