ΜΟΥΣΩΝΑΣ
ΜΟΥΣΩΝΑΣ |
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μουσώνας ονομάζεται ο ισχυρός εποχικός άνεμος που πνέει σε ορισμένα τμήματα των ωκεανών κοντά στις μεγάλες ηπείρους.Οι Μουσώνες δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη ΝΑ. Ασία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Γης.
Μουσώνας ονομάζεται ο ισχυρός εποχικός άνεμος που πνέει σε ορισμένα τμήματα των ωκεανών κοντά στις μεγάλες ηπείρους.Οι Μουσώνες δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη ΝΑ. Ασία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Γης.
Μουσώνας ονομάζεται ο ισχυρός εποχικός άνεμος που πνέει σε ορισμένα τμήματα των ωκεανών κοντά στις μεγάλες ηπείρους |
Η ονομασία τους προέρχεται από την αραβική λέξη mausim που σημαίνει εποχή.Οι μουσώνες δημιουργούνται από τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης που παρατηρείται ανάμεσα στο εσωτερικό των ηπείρων και των ωκεανών.
ΤΥΠΟΙ ΜΟΥΣΩΝΩΝ
Οι Μουσώνες ανάλογα της εποχής που πνέουν διακρίνονται σε δύο τύπους που παρουσιάζουν αντίθετες μεταξύ τους διευθύνσεις:
α) Χειμερινοί μουσώνες .
Οι Χειμερινοί μουσώνες πνέουν τους χειμερινούς μήνες από τις Ηπείρους προς τους Ωκεανούς.
Αυτοί οι άνεμοι οφείλονται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα και συνεπώς,της ατμοσφαιρικής πίεσης που παρατηρείται μεταξύ των Ηπείρων και των Ωκεανών.
Οι Χειμερινοί μουσώνες πνέουν τους χειμερινούς μήνες από τις Ηπείρους προς τους Ωκεανούς |
β) Θερινοί μουσώνες.
Οι Θερινοί μουσώνες πνέουν τους θερινούς μήνες αντίστροφα από του Χειμερινούς μουσώνες,από τους Ωκεανούς προς τις Ηπείρους.
Όπως και οι Χειμερινοί μουσώνες έτσι και οι Θερινοί μουσώνες οφείλονται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα και συνεπώς, της ατμοσφαιρικής πίεσης που παρατηρείται μεταξύ των Ηπείρων και των Ωκεανών.
Οι Θερινοί μουσώνες πνέουν τους θερινούς μήνες αντίστροφα από του Χειμερινούς μουσώνες,από τους Ωκεανούς προς τις Ηπείρους |
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝΩΝ
Πνέουν τόσο κατά το χειμώνα όσο και κατά το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι θάλασσες είναι πολύ θερμότερες από τις ηπείρους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ατμοσφαιρική πίεση να είναι μεγαλύτερη πάνω από τις ηπείρους και μικρότερη πάνω από τους ωκεανούς. Οι άνεμοι,συνεπώς,έχουν κατεύθυνση το χειμώνα σταθερά από την ξηρά προς τη θάλασσα.
Οι χειμερινοί μουσώνες του Ινδικού ωκεανού μόλις περάσουν τον ισημερινό γίνονται ΒΔ ως Δ και σε πλάτος 10° νότιο συναντούν τους ΝΑ αληγείς ανέμους |
Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,οπότε οι άνεμοι πνέουν σταθερά από τη θάλασσα προς την ξηρά.Μουσώνες εμφανίζονται συνήθως στη Νότια Κίνα,τη Βραζιλία,τον κόλπο της Γουινέας,τα ΝΑ τμήματα των ΗΠΑ κ.α.Κυρίως,όμως,οι μουσώνες είναι πολύ συχνοί στον Ινδικό ωκεανό.Οι χειμερινοί μουσώνες του Ινδικού ωκεανού πνέουν από τον Οκτώβριο ως το Μάρτιο με ΒΑ διεύθυνση και είναι ψυχροί και αρκετά ξηροί.Μόλις περάσουν τον ισημερινό γίνονται ΒΔ ως Δ και σε πλάτος 10° νότιο συναντούν τους ΝΑ αληγείς ανέμους.
Οι Μουσώνες δημιουργούνται από τις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις του εσωτερικού της Ασίας,όπου κυριαρχεί ο ισχυρός σιβηρικός αντικυκλώνας |
Δημιουργούνται από τις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις του εσωτερικού της Ασίας,όπου κυριαρχεί ο ισχυρός σιβηρικός αντικυκλώνας.Μετά το Μάρτιο οι υψηλές πιέσεις του εσωτερικού της Ασίας εξασθενούν,ενώ από τον Ιούνιο στην περιοχή των Ινδιών oι καλοκαιρινοί μουσώνες πνέουν από τον Ινδικό ωκεανό προς το εσωτερικό της χερσονήσου των Ινδιών με ΝΔ διευθύνσεις.Οι καλοκαιρινοί μουσώνες στον Ινδικό ωκεανό είναι πολύ ισχυρότεροι από τους χειμερινούς,ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Κινεζική θάλασσα.
Οι περιοχές της Γης που πνέουν οι Μουσώνες.Οι Μουσώνες δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη ΝΑ. Ασία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Γης |
Επειδή οι καλοκαιρινοί μουσώνες μένουν πολύ χρόνο πάνω από τη θάλασσα,μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υδρατμών προς την ξηρά,με αποτέλεσμα την πτώση ραγδαίων και συνεχών βροχών στις Ινδίες και τη ΝΑ Ασία.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η περιοχή αυτή έχει ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες και θερμά και υγρά καλοκαίρια.Οι μουσώνες δημιουργούν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες στις περιοχές όπου πνέουν,γι' αυτό και έχει καθιερωθεί ειδικός τύπος κλίματος,το λεγόμενο μουσωνικό κλίμα.
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΟΥΣΩΝΕΣ ΙΝΔΙΚΟΥ
Οι χειμερινοί μουσώνες Ινδικού, οφείλονται κυρίως στην επικράτηση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων πάνω από την Ασιατική Ήπειρο(Αντικυκλώνας της Σιβηρίας),κατά τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο,σε αντίθεση με τον Ινδικό Ωκεανό, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη θερμοκρασία της θάλασσας κατά τον Χειμώνα με συνέπεια να επικρατούν εκεί χαμηλότερες πιέσεις.Έτσι ο αντικυκλώνας της Σιβηρίας αρχίζει να κατέρχεται νοτιότερα και να δημιουργούνται άνεμοι με διεύθυνση Β. ΒΑ. και με ταχύτητα 28 μέχρι 32 κόμβους που πλησιάζουν την ταχύτητα της μέτριας θύελλας.Οι χειμερινοί αυτοί μουσώνες πνέουν με την ίδια σταθερότητα των αληγών ανέμων.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μουσώνων είναι αίθριος καιρός,δηλαδή ανέφελος ουρανός,με μικρή περιορισμένη βροχόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες.Περιοχές που προσβάλλονται απ΄ αυτούς τους ανέμους είναι όλες οι χώρες του Αραβικού κόλπου,το Ιράν,το Πακιστάν,ελάχιστα το Αφγανιστάν,η Ινδία,οι χώρες της ΝΑ. Ασίας και εντονότερα όλος ο Ινδικός Ωκεανός.
ΘΕΡΙΝΟΙ ΜΟΥΣΩΝΕΣ ΙΝΔΙΚΟΥ
Οι θερινοί μουσώνες του Ινδικού οφείλονται στο Σιβηρικό αντικυκλώνα στο Β. Ημισφαίριο που φεύγει από τις περιοχές της Ν. Ασίας και κατευθύνεται στη Σιβηρία,τους θερινούς μήνες. Αντίθετα με την υπερθέρμανση των νοτίων ηπειρωτικών περιοχών δημιουργείται έντονο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων που το κέντρο του φθάνει πάνω από τις νότιες ηπειρωτικές περιοχές.Επίσης επειδή ο Ινδικός Ωκεανός δεν θερμαίνεται το ίδιο,δημιουργούνται υψηλές βαρομετρικές πιέσεις κοντά στις περιοχές αυτές.Οι βαρομετρικές πιέσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι εποχικοί μουσώνες που είναι σφοδρότεροι των χειμερινών με διεύθυνση ΝΔ.,πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και των Σινικών θαλασσών.
Οι θερινοί μουσώνες του Ινδικού οφείλονται στο Σιβηρικό αντικυκλώνα στο Β. Ημισφαίριο που φεύγει από τις περιοχές της Ν. Ασίας και κατευθύνεται στη Σιβηρία,τους θερινούς μήνες |
Οι Θερινοί μουσώνες του Ινδικού συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές.Οι βροχές αυτές εκδηλώνονται κυρίως στις υπήνεμες ακτές και στη ηπειρωτικές ζώνες της νότιας και ΝΑ. Ασίας και προέρχονται από απότομη άνοδο του αέρα είτε από πρόσκρουση στις ορεινές ακτές,ή παραθαλάσσιους ορεινούς όγκους, είτε από υπερθέρμασή του.Είναι δε πολύ συχνές στις ακτές της Ινδίας και ΝΑ. Ασίας που όμως χρονικά είναι περιορισμένες.Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως όταν πνέουν οι θερινοί μουσώνες μέσα στον Ινδικό δεν συνοδεύονται με βροχές.