ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:17 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ MILLIKAN

|
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ MILLIKAN
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ MILLIKAN
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Την περίοδο 1909-1913,o Robert Millikan (Μίλικαν),με ένα εμπνευσμένα απλό πείραμα που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου,μέτρησε για πρώτη φορά το στοιχειώδες φορτίο e και απέδειξε ότι το ηλεκτρικό φορτίο είναι κβαντισμένο-υπάρχει δηλαδή μόνο σε διακριτές ποσότητες,που είναι ακέραια πολλαπλάσια του στοιχειώδους φορτίου e.
Ο Robert A. Millikan (22 του Μαρτίου, 1868-19 Δεκεμβρίου,1953) Ο Ρόμπερτ Α. Μίλικαν (22 Μαρτίου 1868-19 Δεκεμβρίου 1953) ήταν Αμερικανός πειραματικός φυσικός,το 1923 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του πάνω στο στοιχειώδες φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος και στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.Από το 1921 έως το 1945 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια
 Στο σχήμα βλέπουμε το μοντέλο της πειραματικής συσκευής του Millikan.Αποτελείται από δύο παράλληλες μεταλλικές πλάκες.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ MILLIKAN

 Η πάνω πλάκα έχει μια μικρή τρύπα από την οποία διέρχονται μικρά σταγονίδια λαδιού.Τα σταγονίδια αυτά είναι φορτισμένα λόγω της τριβής τους με το ακροφύσιο του ψεκαστήρα με το οποίο ψεκάζεται το λάδι.Μια οριζόντια δέσμη φωτός φωτίζει τα σταγονίδια λαδιού,τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν με ένα μικροσκόπιο.Καθώς το φως πέφτει πάνω στα σταγονίδια αυτά φαίνονται σαν λαμπερά σημεία μέσα στο σκοτάδι.
Το μοντέλο της πειραματικής συσκευής του Millikan. Αποτελείται από δύο παράλληλες μεταλλικές πλάκες
 Έστω ένα σταγονίδιο μάζας m που είναι φορτισμένο με αρνητικό φορτίο q,λόγω της τριβής του με το ακροφύσιο του ψεκαστήρα.Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρικό πεδίο ανάμεσα στις πλάκες,στο σταγονίδιο δρουν δυο δυνάμεις:το βάρος του m·g που κατευθύνεται προς τα κάτω,και η αντίσταση του αέρα F,που κατευθύνεται προς τα πάνω.
Η συσκευή Millikan περιλάμβανε ένα ψεκαστήρα για να δημιουργήσει νέφος από σταγονίδια πετρελαίου και ένα τηλεσκόπιο 
 Η αντίσταση (F) δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία πέφτει το σταγονίδιο.Για μικρές ταχύτητες,η αντίσταση που δέχεται στον αέρα μια μικρή σφαίρα,όπως οι σταγόνες του λαδιού,δίνεται από τη σχέση:

                                                                            F=C·υ=6·π·μ·r·υ

όπου: 
μ το ιξώδες του αέρα (ιξώδες:ένα μέγεθος που δείχνει πόσο παχύρρευστο είναι ένα ρευστό), 
r η ακτίνα της σταγόνας και 
υ η ταχύτητά της σταγόνας.
 Όσο το βάρος m·g είναι μεγαλύτερο από την αντίσταση,η σταγόνα επιταχύνεται. Καθώς όμως η ταχύτητά της αυξάνεται,μεγαλώνει η αντίσταση και σύντομα γίνεται αντίθετη με το βάρος.Τότε η σταγόνα αποκτά μια τελική,οριακή ταχύτητα.

                                                                            m·g=F 

άρα 

                                                                            m·g=6·π·μ·r·υ

 Η μάζα της σταγόνας μπορεί να γραφεί,όπου η πυκνότητα και ο όγκος της σταγόνας.Ο όγκος της σταγόνας είναι 4·π·r3(όγκος σφαίρας).
 Οπότε η σχέση m·g=6·π·μ·r·υ γίνεται:

                                                                            4/3·π·r3·ρ·g=6·π·μ·r·υ        ή

                                                                            4/3·π·r2·ρ·g=6·π·μ·υ

 Η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα σταγονίδιο είναι μερικά εκατοστά του εκατοστού του μέτρου το δευτερόλεπτο και επομένως είναι δυνατόν να μετρηθεί,οπότε η τελευταία σχέση μας δίνει την ακτίνα της σταγόνας.
Ο Robert A. Millikan εκτελεί το πείραμα
 Έστω τώρα ότι συνδέουμε τις δύο πλάκες με τους πόλους μιας πηγής,έτσι ώστε η επάνω πλάκα να έχει το υψηλό δυναμικό.Τώρα εκτός από τις δύο δυνάμεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως,στο σταγονίδιο ασκείται και μια δύναμη από το πεδίο Ε·q.Υποθέσαμε ότι το φορτίο q είναι αρνητικό,επομένως η ηλεκτρική δύναμη κατευθύνεται προς τα πάνω.Από το  μέτρο της δύναμης θα εξαρτηθεί αν το σταγονίδιο θα συνεχίσει να κινείται προς τα κάτω,με μικρότερη ταχύτητα,ή θα αντιστρέψει την κίνησή του.Όπως και να ‘χει η συνισταμένη των τριών δυνάμεων γίνεται  πάλι μηδέν και τότε η σταγόνα τελικά αποκτά μια νέα οριακή ταχύτητα.
α) Οι δυνάμεις στην σταγόνα που πέφτει με την οριακή της ταχύτητα υ.
β) Οι δυνάμεις παρουσία του ηλεκτρικού πεδίου
 Ας πάρουμε την περίπτωση όπου η ηλεκτρική δύναμη είναι αρκετά μεγάλη και το σταγονίδιο κινείται προς τα πάνω,τότε η αντίσταση F,κατευθύνεται προς τα κάτω.Αν υ΄ είναι η νέα οριακή ταχύτητα που θα αποκτήσει η σταγόνα,ισχύει:

                                                                            ΣF=0
                                                                         
                                                                            Ε·q-4/3·π·r3·ρ·g=6·π·μ·r·υ'

 Μετρώντας την υ΄ και έχοντας ήδη υπολογίσει την ακτίνα,μπορούμε να υπολογίσουμε το φορτίο q.
 Με μια μεγάλη σειρά μετρήσεων ο Millikan βρήκε ότι το φορτίο κάθε σταγόνας ήταν ακέραιο πολλαπλάσιο μιας στοιχειώδους ποσότητας φορτίου e.Έκανε ακόμα την υπόθεση ότι,το φορτίο αυτό ήταν ίσο,σε απόλυτη τιμή,με το φορτίο ενός ηλεκτρονίου.Η υπόθεσή του επιβεβαιώθηκε.
 Για την εργασία του αυτή ο Millikan τιμήθηκε το 1923 με το βραβείο Νόμπελ.Από το 1921 έως το 1945 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868