ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:25 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤHOMSON(ΤΟΜΣΟΝ) ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ e/m

|
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ THOMSON (ΤΟΜΣΟΝ) ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ e/m
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤHOMSON(ΤΟΜΣΟΝ) ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ e/m
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Αν και από την εποχή του Faraday υπέθεταν την ύπαρξη ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων μέσα στα άτομα,μόλις στο τέλος του προηγούμενου αιώνα (1897),ο J. J. Thomson απόδειξε πειραματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σωματιδίου,του ηλεκτρονίου.
Η συσκευή για το πείραμα του Thomson
 Το πείραμα του Thomson έγινε στο εργαστήριο του Cavendish του πανεπιστημίου του Cambridge,με μια συσκευή σαν αυτή που φαίνεται στο παραπάνω σχήμα.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ THOMSON(ΤΟΜΣΟΝ)

 Μέσα σε ένα καθοδικό σωλήνα,στον οποίο επικρατεί υψηλό κενό,ηλεκτρόνια που προέρχονται από μια πυρακτωμένη κάθοδο,επιταχύνονται από τη διαφορά δυναμικού V ανάμεσα στην κάθοδο και τις ανόδους Α και Α΄ και  σχηματίζουν μια δέσμη.
Η καθοδική ακτίνα (μπλε γραμμή) εκτρέπεται από το ηλεκτρικό πεδίο (κίτρινο χρώμα)
 Σύμφωνα με το θεώρημα έργου-ενέργειας η κινητική ενέργεια που θα αποκτήσουν τα ηλεκτρόνια είναι ίση με το έργο της δύναμης του ηλεκτρικού πεδίου:

                                                                                       1/2·m·υ2=V·e

                                                                                       υ=(2·e·V/m)1/2


όπου: 
e το φορτίο του ηλεκτρονίου κατ’ απόλυτη τιμή.
Ο Sir John Joseph Thomson(18 Δεκ 1856-30 Αυγούστου 1940) ήταν Βρετανός φυσικός και βραβευμένος με Νόμπελ.Από τους σημαντικότερους φυσικούς της τελευταίας εκατονταετίας.Οι εργασίες του συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης ατομικής φυσικής.Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ (1906)
 Η δέσμη των ηλεκτρονίων εισέρχεται σε ένα φίλτρο ταχυτήτων,σαν αυτό που περιγράψαμε  προηγουμένως,και στη συνέχεια πέφτει σε μια οθόνη,στο άκρο του σωλήνα,η οποία είναι καλυμμένη με υλικό που φθορίζει.Στο σημείο που τα ηλεκτρόνια πέφτουν πάνω στην οθόνη το φθορίζον υλικό φωτοβολεί.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ e/m

 Τα ηλεκτρόνια διέρχονται χωρίς απόκλιση από το φίλτρο ταχυτήτων μόνο όταν η ταχύτητά τους είναι  υ=Ε/Β ή σύμφωνα με την τελευταία σχέση όταν:

                                                                                       Ε/Β=(2·e·V/m)1/2

από όπου βρίσκουμε  ότι:

                                                                                       e/m=E2/2·V·B2


 Οι ποσότητες E,V και B μπορούν να μετρηθούν και έτσι να προσδιοριστεί το πηλίκο e/m.
Ο Sir John Joseph Thomson εκτελεί το πείραμα στο εργαστήριο του Cavendish του πανεπιστημίου του Cambridge
 Ο Thomson βρήκε ότι το πηλίκο αυτό έχει πάντοτε την ίδια τιμή,ανεξάρτητα από το υλικό της καθόδου ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη του πειράματος.Το γεγονός αυτό έδειξε ότι τα σωματίδια της δέσμης, τα οποία τώρα πια ονομάζονται ηλεκτρόνια,είναι κοινό συστατικό όλης της ύλης.Έτσι,στον Thomson αποδίδεται η ανακάλυψη του ηλεκτρονίου.Μια αποδεκτή σήμερα τιμή του πηλίκου  αυτού είναι:

                                                                                       e/m=1,75881962x1011 C/kg  


 Ο Thomson  απέδωσε τη μεγάλη τιμή του πηλίκου στη "μικρότητα της μάζας m ή στο μεγάλο φορτίο e,ή σε ένα συνδυασμό και των δύο".Δεκαπέντε χρόνια  αργότερα ο Millikan υπολόγισε το στοιχειώδες ηλεκτρικό φορτίο.Η τιμή του e και η τιμή του πηλίκου που υπολόγισε ο Thomson έκαναν δυνατό τον προσδιορισμό της μάζας του ηλεκτρονίου.Μια αποδεκτή σήμερα  τιμή της μάζας του ηλεκτρονίου είναι me=9,1093897x1011 kg.
 Για την εργασία του ο Thomson τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868