ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:57 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΤΡΟΠΙΚΗ ΖΩΝΗ

|
ΤΡΟΠΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΤΡΟΠΙΚΗ ΖΩΝΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Τροπική ζώνη ονομάζεται η ζώνη  που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό.
Τροπική ζώνη ονομάζεται η ζώνη  που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό
 Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου στο βόρειο ημισφαίριο σε  23 ° 26 '16 "(ή 23,4378 °) N και του Τροπικού του Αιγόκερω στο νότιο ημισφαίριο σε 23 ° 26' 16" (ή 23,4378 °) S.
Η τροπική ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου στο βόρειο ημισφαίριο σε  23 ° 26 '16 "(ή 23,4378 °) N και του Τροπικού του Αιγόκερω στο νότιο ημισφαίριο σε 23 ° 26' 16" (ή 23,4378 °) S
 Περίπου το 40% του ανθρώπινου πληθυσμού του κόσμου ζουν μέσα στην τροπική ζώνη (μέχρι το 2008 στατιστικά στοιχεία), και μέχρι το 2060,το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού θα ζουν στην τροπική ζώνη,λόγω υψηλών ποσοστών γεννήσεων και της μετανάστευσης.

ΤΡΟΠΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 

 Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ θερμό και αρκετά υγρό με πλούσια βλάστηση.
Το τροπικό κλίμα
 Στη τροπική ζώνη έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
Στη τροπική ζώνη έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη
 Δυστυχώς η περίοδος ανομβρίας οδηγεί σε ελλείψεις τροφίμων στην υγρή εποχή,διότι οι καλλιέργειες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.
Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ θερμό και αρκετά υγρό με πλούσια βλάστηση
 Μέσα στις τροπικές περιοχές υπάρχουν αλπικές τούνδρες και χιονισμένες κορυφές,όπως το όρος Κιλιμάντζαρο,οι Άνδεις και οι βόρειες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής.
Το όρος Κιλιμάντζαρο
 Σύμφωνα με την ταξινόμηση του κλίματος Koppen,μεγάλο μέρος της περιοχής   της τροπικής ζώνης δεν έχει χαρακτηριστεί ως "τροπικό",αλλά ως «στεγνό» συμπεριλαμβανομένων την έρημο της Σαχάρας,της Ατακάμα και της Outback της Αυστραλίας.

ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

 Στις τροπικές κλιματικές ζώνες της Γης οι δώδεκα μήνες έχουν μέσες θερμοκρασίες πάνω από 18 ° C (64 ° F).Έχουμε δύο εποχές,μία περίοδο πολλών βροχών και μία περίοδο ξηρασίας.Η διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι περίπου ίση.
Στις τροπικές κλιματικές ζώνες της Γης οι δώδεκα μήνες έχουν μέσες θερμοκρασίες πάνω από 18 ° C (64 ° F)
 Πολλές τροπικές περιοχές έχουν μια ξηρή και υγρή εποχή.Η υγρή εποχή,ή εποχή των βροχών,είναι η εποχή του χρόνου,που καλύπτουν έναν ή περισσότερους μήνες,που πέφτουν οι περισσότερες από τις μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις στην περιοχή.Περιοχές με υγρές εποχές διαδίδονται σε όλα τα τμήματα του τροπικές και υποτροπικές.
Η υγρή περίοδος είναι μια περίοδος που βελτιώνει την ποιότητα του αέρα,βελτιώνει την ποιότητα του γλυκού νερού και η βλάστηση αυξάνεται σημαντικά
 Σύμφωνα με την ταξινόμηση του κλίματος Koppen,για τα τροπικά κλίματα,ένας μήνας υγρής εποχής ορίζεται ως ο μήνας όπου η μέση βροχόπτωση είναι 60 χιλιοστά (2,4 in) ή περισσότερο.Ορισμένες περιοχές με έντονη περίοδο βροχοπτώσεων έχουν ένα διάλειμμα των βροχοπτώσεων μέσα στη σεζόν.
Η υγρή περίοδος είναι μια περίοδος που βελτιώνει την ποιότητα του αέρα,βελτιώνει την ποιότητα του γλυκού νερού και η βλάστηση αυξάνεται σημαντικά
 Η υγρή περίοδος είναι μια περίοδος που βελτιώνει την ποιότητα του αέρα,βελτιώνει την ποιότητα του γλυκού νερού και η βλάστηση αυξάνεται σημαντικά.
Στην τροπική ζώνη έχουμε δύο εποχές,μία περίοδο πολλών βροχών και μία περίοδο ξηρασίας
 Προκαλούνται πλημμύρες ποταμών και  υπερχειλίζουν οι όχθες τους.Τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους μειώνονται και αυξάνεται η διάβρωση.Η συχνότητα εμφάνισης της ελονοσίας αυξάνεται σε περιοχές όπου η περίοδος των βροχών συμπίπτει με τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΤΡΟΠΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 Τα τροπικά οικοσυστήματα αποτελούνται από τροπικά δάση,ξηρά δάση φυλλοβόλων και ακανθώδη δάση της ερήμου.Υπάρχουν σημαντικοί τομείς βιοποικιλότητας στα τροπικά δάση και τα ξηρά δάση φυλλοβόλων.
Τα τροπικά οικοσυστήματα αποτελούνται από τροπικά δάση, ξηρά δάση φυλλοβόλων και ακανθώδη δάση της ερήμου
  Οι περιοχές των τροπικών δασών βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό),στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του Καρκίνου και τον ισημερινό),στην Αφρική(κεντρική και δυτική-πάλι γύρω από τον Ισημερινό) και στην Ασία(ΝΑ Ασία-γύρω από τον Ισημερινό επίσης).
Στις περιοχές αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργηθούν τα φυτά, τα οποία αναπτύσσονται συνέχεια και δε χάνουν ποτέ το φύλλωμά τους
 Στις περιοχές αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργηθούν τα φυτά,τα οποία αναπτύσσονται συνέχεια και δε χάνουν ποτέ το φύλλωμά τους.Και οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με την άφθονη υγρασία,τις συνεχείς βροχοπτώσεις και με τη θερμοκρασία,η οποία παραμένει σταθερή για όλο το χρόνο(μεταξύ 20 και 30 Β. Κελσίου).
Στις περιοχές αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργηθούν τα φυτά,τα οποία αναπτύσσονται συνέχεια και δε χάνουν ποτέ το φύλλωμά τους
 Έτσι,τα δέντρα φθάνουν σε τεράστια ύψη, πολλές φορές και ως 50 μ.,έχουν πυκνό φύλλωμα με συνέπεια οι ακτίνες του ήλιου να μην μπορούν να διεισδύσουν έως το έδαφος κι έτσι αυτό να είναι πάντα υγρό και σκεπασμένο από σάπια φύλλα.Από την αποσύνθεση αυτών των φύλλων παράγονται θρεπτικές ουσίες,οι οποίες απορροφούνται από τις ρίζες των δέντρων. 
Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου και αναπτύσσεται σε αυτά μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πλούσια πανίδα
 Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου και αναπτύσσεται σε αυτά μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πλούσια πανίδα.
Τα φυτά που ευδοκιμούν είναι κυρίως πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία είναι αειθαλή
 Τα φυτά που ευδοκιμούν είναι κυρίως πλατύφυλλα δέντρα,τα οποία είναι αειθαλή,δηλαδή φυτά που προσκολλώνται στα κλαδιά και στους κορμούς των ψηλών δέντρων,χωρίς να βλάπτουν όμως την ανάπτυξή τους και στο έδαφος λίγοι θάμνοι και πόες.
Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου και αναπτύσσεται σε αυτά μαζί με την πλούσια χλωρίδα και πλούσια πανίδα
 Σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ισημερινό αναπτύσσονται φυλλοβόλα δάση και η σαβάνα.Εκεί επικρατεί μια περίοδο ξηρασίας και μια περίοδο υγρών μουσώνων,δηλαδή συνεχών βροχοπτώσεων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

 Οι Πυγμαίοι είναι μια φυλή που ζει στο Τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής,διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες,επικοινωνούν με τύμπανα και χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί το μικρό ύψος τους( δεν ξεπερνούν το 1, 40 μ. ενώ και το βάρος τους κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά).
Οι Πυγμαίοι είναι μια φυλή που ζει στο Τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής
 Είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες αποκλειστικά από το δάσος, γι αυτό και σέβονται πάρα πολύ το τροπικό δάσος και το προστατεύουν.Έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες του δάσους,αρκούμενοι σε πολύ λίγα αγαθά.Χρησιμοποιούν κλαδιά και φύλλα για να κατασκευάζουν τις καλύβες τους αλλά και τα άλλα καθημερινά τους αντικείμενα.Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ,λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και υγρασίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.Συχνά,(περίπου ανά δυο μήνες) οι Πυγμαίοι μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εξασφαλίσουν τροφή.
Οι Πυγμαίοι είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες αποκλειστικά από το δάσος, γι αυτό και σέβονται πάρα πολύ το τροπικό δάσος και το προστατεύουν
 Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα συγγενικών εθνών) για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες (φυλές) στην Αφρική,που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια (ομογλωσσία),οι γλώσσες Μπαντού,καθώς και πολλά κοινά ήθη,έθιμα και παραδόσεις.
Εξαιτίας του φτωχού εδάφους των τροπικών δασών οι Μπαντού έχουν βρει ένα δικό τους τρόπο για να το καλλιεργούν
 Ο πολιτιστικός χώρος των Μπαντού (κυρίως με βάση την ομογλωσσία τους) εντοπίζεται γεωγραφικά σήμερα στις ακόλουθες περιοχές της υποσαχάρειας (νότια της Ερήμου της Σαχάρας) Αφρικής:από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική. 
Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα συγγενικών εθνών) για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες (φυλές) στην Αφρική
 Εξαιτίας του φτωχού εδάφους των τροπικών δασών,ως προς τα θρεπτικά συστατικά,οι Μπαντού έχουν βρει ένα δικό τους τρόπο για να το καλλιεργούν.Συγκεκριμένα,για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους,καίνε κάθε δυο χρόνια τα δέντρα μικρών περιοχών του τροπικού δάσους.Έτσι δημιουργούνται νέες εκτάσεις που μπορούν να τις καλλιεργήσουν και στις οποίες μεταφέρουν ολόκληρο το χωριό τους.
Οι τροπικές περιοχές είναι σχετικά πυκνοκατοικημένες
 Οι τροπικές περιοχές είναι σχετικά πυκνοκατοικημένες.Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατανομή του πληθυσμού ανά περιοχή : 

ΠΕΡΙΟΧΗ         ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 

ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Βενεζουέλα και Κολομβία)         36.719.065

ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

         33.329.892

ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΣΙΑΣ(Βιρμανία ,Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλλιπίνες, Καντόνια, Βιετνάμ)

         85.243.452

ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

         36.726.780

ΖΩΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

 Τα ζώα των τροπικών περιοχών είναι πολυάριθμα και εξαρτάται από την ήπειρο που εκτείνεται η τροπική ζώνη.
Τα ζώα των τροπικών περιοχών είναι πολυάριθμα
 Στην Αφρική έχουμε κυρίως έντομα,ερπετά,πουλιά,και φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα.
Έντομα της τροπικής ζώνης

 Στην Αμερική επίσης συναντάμε και αετούς,παπαγάλους τουκάν,ανακόντες και βόες,ιγκουάνα κ.λ.π.Στην Ασία πάλι συναντάμε και πιθήκους,τίγρεις,νεροβούβαλους,πυγμαία γουρούνια κλπ.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868