ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:01 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ

|
ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Ο μαύρος νάνος είναι ένα υποθετικό αστρικό υπόλειμμα,που προβλέπονται από το μοντέλο εξέλιξης των άστρων.Δημιουργείται όταν ένας λευκός νάνος εκπέμπει σημαντική θερμότητα ή φως και ψυχθεί κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Ο μαύρος νάνος είναι ένα υποθετικό αστρικό υπόλειμμα,που προβλέπονται από το μοντέλο εξέλιξης των άστρων
  Δεδομένου ότι ο χρόνος που απαιτείται για ένα λευκό νάνο να καταλήξει  σε μαύρο υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα ηλικία του σύμπαντος (13,7 δισεκατομμύρια χρόνια) εκτιμάται ότι ο χρόνος αυτός είναι περίπου είκοσι δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο μαύρος νάνος δημιουργείται όταν ένας λευκός νάνος εκπέμπει σημαντική θερμότητα ή φως και ψυχθεί κοντά στο απόλυτο μηδέν
  Επειδή δεν ακτινοβολεί ενέργεια και θερμότητα,ουσιαστικά η παρατήρηση ενός μαύρου νάνου είναι αδύνατη.Αν πραγματικά υπήρχαν αυτά τα σώματα,θα μπορούσαν να ανιχνευτούν μέσω της βαρυτικής τους επίδρασης σε άλλα σώματα.Κατά συνέπεια,η ύπαρξη των μαύρων νάνων θα παραμείνει μια θεωρητική πρόβλεψη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΑΝΟΥ


 Ένας λευκός νάνος είναι ότι απομένει από ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας χαμηλής ή μεσαίας μάζας (κάτω από περίπου 9 έως 10 ηλιακές μάζες).Είναι τότε μια πυκνή σφαίρα από εκφυλισμένη ύλη που δροσίζει σιγά-σιγά από τη θερμική ακτινοβολία, για να γίνει τελικά ένας μαύρος νάνος.

Ένας λευκός νάνος είναι ότι απομένει από ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας χαμηλής ή μεσαίας μάζας (κάτω από περίπου 9 έως 10 ηλιακές μάζες)
  Αν τα πρωτόνια δεν είναι σταθερά,οι λευκοί νάνοι θα μπορούν να διατηρούνται ζεστοί από την ενέργεια που απελευθερώνεται από την αποσύνθεση πρωτονίων.Για μια υποθετική διάρκεια ζωής του πρωτονίου που είναι 1037 χρόνια,ο Adams και ο Laughlin υπολογίζουν ότι η διάσπαση πρωτονίων θα αυξήσει τη πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας μίας ηλιακής μάζας λευκού νάνου σε περίπου 0,06 Κ.Το όνομα μαύρος νάνος έχει εφαρμοστεί επίσης σε υποαστρικά αντικείμενα που δεν έχουν επαρκή μάζα,περίπου 0,08 ηλιακές μάζες,για τη διατήρηση του υδρογόνου καύσης της πυρηνικής σύντηξης.Αυτά τα αντικείμενα τώρα γενικά ονομάζονται καφέ νάνοι,ένας όρος που επινοήθηκε το 1970.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΑΝΟΥ


  Αν πραγματικά υπήρχαν αυτά τα σώματα, θα μπορούσαν να ανιχνευτούν μέσω της βαρυτικής τους επίδρασης σε άλλα σώματα.Κατά συνέπεια,η ύπαρξη των μαύρων νάνων θα παραμείνει μια θεωρητική πρόβλεψη.

Μια θεωρία είναι ότι οι μαύροι νάνοι μπορεί να ανιχνευθούν μέσω της βαρυτικής επιρροής τους
  Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να ανιχνευθούν μέσω της βαρυτικής επιρροής τους.Δεδομένου ότι η μελλοντική εξέλιξη των λευκών νάνων εξαρτάται από τη φυσική τους κατάσταση,όπως είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και το ποσοστό της φθοράς των πρωτονίων,τα οποία είναι δύσκολα κατανοητά,δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο καιρός θα πάρει τους λευκούς νάνους να κρυώσουν για να καταλήξουν σ'ένα μαύρο νάνο.
  Ο Barrow και ο Tipler εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν  1015 χρόνια για έναν λευκό νάνο να κρυώσει για 5 K.
 Οι Μαύροι νάνοι δεν πρέπει να συγχέονται με τις μαύρες τρύπες ή τα άστρα νετρονίων.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868