ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:37 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΟ

|
ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΟ
ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΟ
 Το ανεμόμετρο είναι όργανο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ταχύτητα του ανέμου.Ο απλός τύπος ανεμόμετρου αποτελείται από έναν κατακόρυφο άξονα,στον οποίο προσαρμόζονται κάθετα τρία ή τέσσερα στελέχη που έχουν στα άκρα τους κοίλα μεταλλικά ημισφαίρια.Όταν φυσά άνεμος,πιέζεται περισσότερο το κοίλο μέρος των ημισφαιρίων από το κυρτό.Έτσι το σύστημα αρχίζει να περιστρέφεται με τέτοια φορά, ώστε να προηγείται το κυρτό μέρος των ημισφαιρίων.Στη βάση του άξονα περιστροφής υπάρχει κατάλληλος μετρητής,ο οποίος μετράει τον αριθμό των στροφών που εκτελεί το σύστημα και προσδιορίζει τη σχετική ταχύτητα του ανέμου.
Το ανεμόμετρο είναι όργανο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ταχύτητα του ανέμου
 Υπάρχουν δύο είδη ανεμόμετρων: 
α) Ανεμόμετρα κυπέλλων.
 Το ανεμόμετρο κυπέλλου αποτελείται από μικρά κύπελλα (συνήθως τρία στον αριθμό),τα οποία είναι στερεωμένα στις άκρες οριζόντιων ακτινωτών βραχιόνων,που σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 120 μοιρών.
 Ο άνεμος εξαναγκάζει το σύστημα σε περιστροφή και από την ταχύτητα περιστροφής του ανεμομέτρου, μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα του ανέμου. 
β) Ανεμόμετρα έλικας. 
 Το ανεμόμετρο έλικας, αποτελείται από μία μικρή έλικα και από ένα μικρό πτερύγιο στο πίσω μέρος.Από την ταχύτητα περιστροφής της έλικας μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα του ανέμου.Ακόμη,εξαιτίας του πτερυγίου,μπορούμε,ανά πάσα στιγμή,να γνωρίζουμε και τη διεύθυνση του ανέμου.
 Τα σημερινά εξελιγμένα ανεμόμετρα μπορούν να δώσουν την πραγματική ταχύτητα του πνέοντος ανέμου και την πραγματική διεύθυνση του,με το σκάφος σε κίνηση!
 Αυτό είναι κάτι πολύ χρήσιμο,καθώς βοηθάει στη στρατηγική πορεία των όρτσα,για να μειώσουμε την απόσταση που πρόκειται να καλυφθεί,μέχρι να φθάσει το σκάφος στον προορισμό του.
Φορητό ανεμόμετρο
 Σήμερα,υπάρχουν τα φορητά και τα μόνιμα ανεμόμετρα.Τα πλεονεκτήματα των φορητών είναι ότι μπορούμε να τα πάρουμε παντού,δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση στο σκάφος (άρα επιπλέον κόστος) και λειτουργούν μόνο όταν τα χρειαζόμαστε,συνεπώς η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη.Το μειονέκτημα τους όμως,είναι ότι μετρούν τον σχετικό άνεμο στο επίπεδο του καταστρώματος και δεν μπορούν να δώσουν την πραγματική ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου, κατά την κίνηση.
 Τα μόνιμα ανεμόμετρα από την άλλη,μετρούν τον άνεμο από ψηλά,και συγκεκριμένα από την κορυφή του καταρτιού,όπου η ταχύτητα του ανέμου είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ ότι στο κατάστρωμα,δίνοντας έτσι καλύτερη περιγραφή της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου,γιατί δεν υπάρχουν εμπόδια,όπως αντικείμενα στον χώρο ή μεγάλα κύματα.
 Το μειονέκτημα είναι ότι τα κινούμενα μέρη τους,με την πάροδο του χρόνου χρειάζονται συντήρηση ή και αλλαγή,οπότε είναι κάτι που κοστίζει.
Τα σημερινά εξελιγμένα ανεμόμετρα μπορούν να δώσουν την πραγματική ταχύτητα του πνέοντος ανέμου και την πραγματική διεύθυνση του
 Μία χρήσιμη συμβουλή,εάν τοποθετήσετε μόνιμο ανεμόμετρο,είναι να γίνει σωστά η τοποθέτηση του δείκτη του οργάνου.Ειδικότερα,ιδανική θέση είναι η τοποθέτηση κοντά στον ορίζοντα του χρήστη, για να μην χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς γωνίες στα μάτια του,όταν θέλει να δει τα στοιχεία του ανεμόμετρου.
 Ένας άλλος τύπος ανεμόμετρου χρησιμοποιείται από τους αεροναυπηγούς που κατασκευάζουν πρότυπα αεροπλάνα.Μια ελαφριά μεταλλική ορθογώνια επιφάνεια,με γνωστό εμβαδόν,στηρίζεται από τις τέσσερις κορυφές της με δυναμόμετρα.Όταν ο άνεμος πιέζει την επιφάνεια,αυτή κινείται κατά την αντίθετη κατεύθυνση και τα δυναμόμετρα δείχνουν τη δύναμη με την οποία ο άνεμος κινεί την επιφάνεια
 Άλλοι τύποι ανεμόμετρου είναι: 
α) ανεμόμετρα ταχύτητας, 
β) ανεμόμετρα με ψύξη, 
γ) ανεμόμετρα με πίεση.
 Τέλος,αξιοσημείωτο είναι ότι στα περισσότερα ανεμόμετρα,υπάρχει και η δυνατότητα μέτρησης της θερμοκρασίας,αλλά και της υγρασίας.Επιπλέον,να σημειώσουμε ότι τα εκσυγχρονισμένα πλέον συστήματα αυτόματων πιλότων,παίρνουν μετρήσεις και από τα ανεμόμετρα,και έτσι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία,που τους βοηθούν να κρατήσουν την πορεία του σκάφους.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 ------------ Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81