ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:33 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

|
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

( Μίλητος 635-545 π.Χ.).

 Υιός του Εξαμύου και της Κλεοβουλίνης. Βιογραφία του έχει γράψει ο Διογένης. Τον αναφέρει ο Στοβαίος, ο Θαλής ίδρυσε την Μιλησιακή σχολή φυσικής φιλοσοφίας. Ένας απο τους επτά σοφούς. Προέβλεψε πολλούς μήνες πρίν, την έκλειψη του ηλίου στις 28 Μαίου 585πχ και μάλιστα ότι θα γινόταν κατά την διάρκεια μάχης μεταξύ Λυδών και Περσών. Οι Βιογράφοι του τον συνδέουν με ανακαλύψεις στην φυσική, τα μαθηματικά, την αστρονομία και την εφαρμοσμένη μηχανική.Το βασικό στοιχείο του Θαλή ήταν το νερό. Ο κόσμος είχε δημιουργηθή απο νερό και στηριζόταν στο νερό. Μίλησε για έμψυχο κόσμο και για την αρχή της «αυτοκινήσεως».
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ( Μίλητος 635-545 π.χ.). 

  Τα συγγράμματά του περιλαμβάνουν πέντε κατηγορίες : τα «Περί των αρχών», «Περί τροπής», «Μετεωρολογίας», «Περί ισημερίας» και «Ναυτικής αστρολογίας». Ανεκάλυψε τα ηλιοστάσια και μέτρησε τους κύκλους των. Ανεκάλυψε τις πέντε ζώνες,αρκτική-ανταρτική-βόρειος και νότιος τροπική (εύκρατες)-ισημερινός(διακεκαυμένη). Ανεκάλυψε την κλίση του ζωδιακού κύκλου και την προέλευση του φωτός της σελήνης. Επίσης εξήγησε τις πλημμύρες του Νείλου. Μέτρησε το ύψος των πυραμίδων και εκπόνησε μέθοδο για την εύρεση της αποστάσεως των πλοίων που πλέουν στην θάλασσα, απο την ακτή, με βάση την ομοιότητα των τριγώνων. Καθόρισε την διάρκεια του έτους σε 365 ημέρες. Απέδειξε ότι οι 4 εποχές του έτους δεν είναι ισόχρονες. Βρήκε ότι ο Πολίκος αστέρας μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός των ναυτιλλομένων την νύχτα. Υπελόγισε ότι η διάμετρος του ηλίου είναι 1/720 της φαινομένης τροχίας του. Πρώτος είπε ότι ο κόσμος έχει σχήμα σφαίρας και είναι ο άνθρωπος που ανεκάλυψε τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό. 
 Τα κειμενά του δεν σώζονται, αναφέρονται όμως σ’αυτά πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. Απολλόδωρος, Ηρόδοτος, Κλήμης, Κικέρων, Πλίνιος, Πλάτων, Ιώσηπος, Σενέκας, Αέτιος, Ιάμβλιχος και άλλοι.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868