ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:08 μ.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΡΟΟΣΤΑΤΗΣ

|
ΡΟΟΣΤΑΤΗΣ
ΡΟΟΣΤΑΤΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Όλοι έχουμε αυξομειώσει την ένταση του ήχου ενός ραδιοφώνου χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο κουμπί.Το κουμπί αυτό ρυθμίζει τη λειτουργία μιας ρυθμιστικής αντίστασης.
Η ρυθμιστική αντίσταση είναι ένας τύπος ωμικής αντίστασης,που μπορεί να μεταβάλλεται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών
 Η ρυθμιστική αντίσταση είναι ένας τύπος ωμικής αντίστασης,που μπορεί να μεταβάλλεται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών.
Ροοστάτης
 Η ρυθμιστική αντίσταση,που συνήθως χρησιμοποιούν στο σχολικό εργαστήριο,κατασκευάζεται από ισοπαχές ομογενές σύρμα τυλιγμένο ομοιόμορφα πάνω σε κύλινδρο από μονωτικό υλικό.Επειδή η αντίσταση αυτού του σύρματος είναι ανάλογη του μήκους του,η αντίσταση που παρεμβάλλεται μεταξύ του δρομέα Δ και του ενός άκρου Α της συσκευής είναι ανάλογη με την απόσταση του δρομέα από το άκρο αυτό.
Ρυθμιστική (μεταβλητή) αντίσταση
 Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα η θέση του δρομέα μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε οποιαδήποτε τιμή αντίστασης μεταξύ 0 και 200 Ω.
Η θέση του δρομέα μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε οποιαδήποτε τιμή αντίστασης μεταξύ 0 και 200 Ω
 Ανάλογα με τον τρόπο που παρεμβάλλεται στο κύκλωμα η ρυθμιστική αντίσταση,λειτουργεί είτε ως ρυθμιστής της τάσης και λέγεται ποτενσιόμετρο,είτε ως ρυθμιστής της έντασης του ρεύματος και λέγεται ροοστάτης.

ΡΟΟΣΤΑΤΗΣ

 Ο τρόπος σύνδεσης της ρυθμιστικής αντίστασης RAB ως ροοστάτη φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.Η κινητή επαφή Δ,που λέγεται δρομέας μπορεί να μετακινείται από το Α μέχρι το Β.
Ο τρόπος σύνδεσης της ρυθμιστικής αντίστασης RAB ως ροοστάτη
 Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα είναι:

                                                                                 I=V/RΑΔ+RΛ

 Μετακινώντας το δρομέα Δ από το A μέχρι το B,μεταβάλλουμε την αντίσταση RAΔ που παρεμβάλλεται στο κύκλωμα,άρα και την ένταση του ρεύματος που το διαρρέει.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868