ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:33 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟ

|
ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟ

 Τοποθετούμε δύο ράβδους από μαλακό σίδηρο με ίσο μήκος μέσα σε ένα πηνίο.Όταν κυκλοφορεί ρεύμα στο κύκλωμα οι δύο ράβδοι γίνονται μαγνήτες και μάλιστα οι άκρες τους Α,Α′ γίνονται νότιοι πόλοι ενώ οι πίσω άκρες τους βόρειοι πόλοι.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαγνήτες να απωθούνται.
  Στα όργανα μέτρησης,τοποθετούμε τις δύο ράβδους,έτσι ώστε η μία από αυτές να είναι ακίνητη και η άλλη να μπορεί να στρέφεται γύρω από άξονα πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένος ένας δείκτης.
Όργανα με μαλακό σίδηρο
 Το ρεύμα που θέλουμε να μετρήσουμε το διαβιβάζουμε μέσα στο πηνίο.Οι δύο πλάκες του μαλακού σιδήρου μαγνητίζονται με αποτέλεσμα να απωθούνται.Η άπωση που δημιουργείται με αυτόν το τρόπο προκαλεί την απόκλιση του δείκτη.Αν αλλάξουμε τη φορά του ρεύματος δε παρατηρούμε και αντίθετη απόκλιση του δείκτη.Αυτό συμβαίνει επειδή,στις δύο ράβδους αλλάζουν ταυτόχρονα οι πόλοι με αποτέλεσμα πάλι να απωθούνται.Για το λόγο αυτό τα όργανα από μαλακό σίδηρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση ρευμάτων που η φορά τους αλλάζει (π.χ. εναλλασσόμενο ρεύμα).
 Όταν διακόπτουμε το ρεύμα,ένα ελατήριο επαναφέρει τις δύο ράβδους στην αρχική τους θέση.Με κατάλληλη βαθμονόμηση μπορούμε από την απόκλιση του δείκτη,να μετράμε την ένταση του ρεύματος.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868