ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:16 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ

|
ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ
ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Στη φυσική επιστήμη το φως ορίζεται ως το αίτιο,το οποίο ερεθίζοντας φυσιολογικά τον οφθαλμό προκαλεί το αίσθημα της όρασης.Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις το φως αποτελεί μία μορφή ενέργειας.
Στη φυσική επιστήμη το φως ορίζεται ως το αίτιο,το οποίο ερεθίζοντας φυσιολογικά τον οφθαλμό προκαλεί το αίσθημα της όρασης
 Η ενέργεια αυτή πολλές φορές ονομάζεται και ακτινοβολούμενη ενέργεια,την οποία αντιλαμβανόμαστε κάτω από ορισμένες συνθήκες δια του οφθαλμού.Υπάρχουν βέβαια και φαινόμενα,που οφείλονται στην ίδια φυσική αιτία και ακολουθούν τους ίδιους νόμους με τα φωτεινά φαινόμενα,τα οποία όμως δεν διεγείρουν τον οφθαλμό.

ΟΡΑΣΗ

 Όραση ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις.Όργανο της όρασης είναι τα μάτια,ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως.Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις,γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος.
Η όραση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις
 Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.Αλλά η όραση,στο μεγαλύτερο μέρος,είναι σαν μια γλώσσα που πρέπει να μάθει κανείς λέξη προς λέξη και φράση προς φράση.Η αρχική ανάπτυξη της ανθρώπινης όρασης φαίνεται ότι αρχίζει με μια αντίδραση σε κάτι λαμπερό.Τούτο διαπιστώνεται εύκολα,γιατί και το πιο μικρό βρέφος ξαφνιάζεται και βλεφαρίζει στο αιφνίδιο φως.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

 Από τους αρχαίους χρόνους υπήρξαν πολλές διαφορετικές αντιλήψεις για τη σχέση του φωτός με την όραση.Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Δημόκριτος ερμήνευαν την όραση θεωρώντας ότι κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε εκπέμπει σωματίδια.Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στο μάτι μας και διεγείρουν την όραση.
Η πρώτη αρχαία άποψη ήταν ότι κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε εκπέμπει σωματίδια τα οποία εισέρχονται στο μάτι μας και διεγείρουν την όραση
 Η πιο διαδεδομένη όμως άποψη διατυπώθηκε από τους Εμπεδοκλή,Πλάτωνα και Ευκλέιδη.Σύμφωνα με αυτή,διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν ρεύμα φωτιάς(θείο πυρ) εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει πάνω στο αντικείμενο.Ο Αριστοτέλης δεχόταν απλά ότι το φως είναι ενέργεια ή ιδιότητα που διαδίδεται μέσα σ' ένα ιδιάζον μέσο,τον αιθέρα,του οποίου τη φύση άφηνε ακαθόριστη.

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

 Τον 11ο αιώνα μ.Χ ο Άραβας αστρονόμος Αλχαζεν έδειξε ότι η πρώτη άποψη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ισχυρίστηκε ότι,αν από τα μάτια μας εξερχόταν ρεύμα φωτός,τότε θα ήταν δύσκολο να διακρίνουμε όλα τα αντικείμενα και σε απόλυτο σκοτάδι.
Ο Εμπεδοκλής,ο Πλάτωνας και Ευκλέιδης θεωρούσαν ότι διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν ρεύμα φωτιάς εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει πάνω στο αντικείμενο
 Κατά τους μεταγενέστερους χρόνους διατυπώθηκαν νεότερες θεωρίες για τη φύση του φωτός.Σύμφωνα με την αντίληψη του Νεύτωνα,τα φωτεινά σώματα εκπέμπουν σωματίδια,τα οποία κινούνται ευθύγραμμα και με την ταχύτητα του φωτός εισέρχονται στον οφθαλμό άμεσα ή έμμεσα.Ο Νεύτων με τη θεωρία αυτή εξήγησε ικανοποιητικά πολλά φαινόμενα της οπτικής επιστήμης.Οι μετέπειτα όμως ανακαλύψεις ορισμένων άλλων φαινομένων,τα οποία αφορούσαν στη φύση και στη συμπεριφορά του φωτός,δεν ήταν δυνατό να εξηγηθούν με τη θεωρία αυτή,ενώ εξηγούνται πληρέστερα με τη θεωρία των κυμάτων,η οποία διατυπώθηκε τον 17ο αιώνα από τον Huygens.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

 Ας δούμε τώρα τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις για την όραση.Για να διακρίνουμε ένα αντικείμενο,δεν είναι αρκετό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.Πρέπει ταυτόχρονα το αντικείμενο να φωτίζεται.Έτσι βλέπουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή υπάρχει το φως του ήλιου,ενώ δεν βλέπουμε στο σκοτάδι το οποίο είναι η ανυπαρξία φωτός.
Η σύγχρονη αντίληψη για την όραση θεωρεί ότι  βλέπουμε ένα αντικείμενο γιατί ακτίνα φωτός έρχεται από μία φωτεινή πηγή αντανακλά το αντικείμενο και καταλήγει στο μάτι μας
 Με λίγα λόγια η σύγχρονη αντίληψη για την όραση θεωρεί ότι βλέπουμε ένα αντικείμενο γιατί ακτίνα φωτός έρχεται από μία φωτεινή πηγή αντανακλά το αντικείμενο και καταλήγει στο μάτι μας.Τα αντικείμενα τα βλέπουμε επειδή είναι αυτόφωτα.

ΑΥΤΟΦΩΤΑ ΣΩΜΑΤΑ

 Αυτόφωτα σώματα ονομάζονται τα σώματα τα οποία  είναι τα ίδια φωτεινές πηγές, δηλαδή εκπέμπουν φως.
Ο Ήλιος μας είναι αυτόφωτο σώμα διότι είναι το ίδιο φωτεινή πηγή και εκπέμπει φως
 Παράδειγμα ενός  αυτόφωτου σώματος είναι ο Ήλιος μας.

ΕΤΕΡΟΦΩΤΑ ΣΩΜΑΤΑ

 Ετερόφωτα σώματα ονομάζονται τα σώματα τα οποία φωτίζονται από άλλες φωτεινές πηγές.
Παραδείγματα ετερόφωτων σωμάτων είναι  ο πλανήτης μας και η σελήνη,γιατί εκπέμπουν φως μόνο όταν φωτίζονται από τον Ήλιο
 Ένα ετερόφωτο αντικείμενο επανεκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση ένα μέρος του φωτός που φθάνει σε αυτό.Παραδείγματα ετερόφωτων σωμάτων είναι  ο πλανήτης μας και η σελήνη,γιατί εκπέμπουν φως μόνο όταν φωτίζονται από τον Ήλιο.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868