ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:50 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΚΥΚΛΩΝΑΣ

|
ΚΥΚΛΩΝΑΣ
ΚΥΚΛΩΝΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Κυκλώνας ονομάζεται η περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση.Η ονομασία κυκλώνας χρησιμοποιείται μόνο για τις τροπικές περιοχές,ενώ σε όλα τα άλλα μέρη λέγεται ύφεση και σημαίνει την περιοχή όπου ο αέρας είναι θερμός και αραιός.
Κυκλώνας ονομάζεται η περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση.Η ονομασία κυκλώνας χρησιμοποιείται μόνο για τις τροπικές περιοχές,ενώ σε όλα τα άλλα μέρη λέγεται ύφεση και σημαίνει την περιοχή όπου ο αέρας είναι θερμός και αραιός   
 Οι άνεμοι στους κυκλώνες και στις υφέσεις κινούνται από την περίμετρο προς την κεντρική ζώνη,με κατεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο,αντίθετη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού.Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
 Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.Λόγω του ορισμού του,ένα χαμηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1015 hPa,ενώ ένα υψηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1010 hPa στο κέντρο του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

 Οι άνεμοι στις περιοχές των κυκλώνων φτάνουν την ταχύτητα των 130 μιλίων την ώρα,ενώ στις περιοχές των υφέσεων δεν ξεπερνούν την ταχύτητα των 80 μιλίων την ώρα.Οι κυκλώνες σχηματίζονται στις τροπικές περιοχές και σε πλάτος ως 20° από τις δύο πλευρές του ισημερινού.Κινούνται με ταχύτητα 15 ως 20 μιλίων την ώρα και βασικό πεδίο δράσης τους είναι οι ωκεανοί.Πολλές φορές όμως εμφανίζονται στα παράλια των ηπείρων και στα νησιά και προκαλούν τρομερές καταστροφές.Οι κυκλώνες των περιοχών του ισημερινού λέγονται τυφώνες και ο καθένας χαρακτηρίζεται από ένα όνομα,συνήθως γυναικείο (π.χ. Βέρα, Μαίρη κ.ά.).
Οι άνεμοι στις περιοχές των κυκλώνων φτάνουν την ταχύτητα των 130 μιλίων την ώρα
 Σε έναν κυκλώνα οι άνεμοι περιστρέφονται γύρω από μια στήλη κενού και μπορούν να σηκώσουν ένα ολόκληρο κτίριο ή να ξεριζώσουν πελώρια δέντρα.Στη σύγχρονη εποχή η ανάπτυξη της μετεωρολογίας,οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι ειδικές ιπτάμενες υπηρεσίες επισημαίνουν τους κυκλώνες και προσδιορίζουν με ακρίβεια την κατεύθυνσή τους,ώστε να είναι δυνατή η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση των καταστροφών στο ελάχιστο.Η πορεία των κυκλώνων σημειώνεται πάνω σε ειδικούς μετεωρολογικούς χάρτες,ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των περιοχών που δοκιμάζονται περισσότερο και συχνότερα.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868