ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:12 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΜΑΡΙΝΟΣ Ο ΤΥΡΙΟΣ

|
ΜΑΡΙΝΟΣ Ο ΤΥΡΙΟΣ

( 60-130 μ.Χ.).


 Ο Μαρίνος ο Τύριος ήταν ένας από τους θεμελιωτές της μαθηματικής γεωγραφίας.Καταγόταν από την Τύρο. Έζησε στην Ρόδο.
ΜΑΡΙΝΟΣ Ο ΤΥΡΙΟΣ
 Τον αναφέρει ο Πτολεμαίος στο σύγγραμμά του «Περί της κατά Μαρίνον γεωγραφικής υφηγήσεως». Ο Πτολεμαίος επαινεί το έργο του Μαρίνου, το οποίο έχει ολοσχερώς χαθεί. Τον αναφέρει επίσης ο Άραβας γεωγράφος Άλ Μπασαούντι.

ΕΡΓΟ

 Περιέγραψε την Βόρεια πλευρά της Ευρώπης. Εκπόνησε χάρτη με προβολικό σύστημα (κυλινδρική προβολή) και τα αυξομερή πλάτη (εφαρμογή στην Ναυσιπλοία). Είναι ο πρώτος που θεώρησε τον Μεσημβρινό των Μακάρων (Κανάρια νησιά) ως αφετηρία για την μέτρηση των μηκών και τον παράλληλο που περνά απο το Γιβραλτάρ και την Ρόδο ως αφετηρία για την μέτρηση του πλάτους. Οι μεσημβρινοί και οι παράλληλοι αποτυπώθηκαν έτσι με δύο ομάδες ευθειών γραμμών, πού ήταν κάθετες μεταξύ των (σύστημα συντεταγμένων που έδινε την θέση κάθε σημείου της γής- γεωγραφικό πλάτος, μήκος). Ο Μαρίνος χώρισε την υδρόγειο σε «ωρικάς ατράκτους» (ωριαία ισημερινά διαστήματα), συνέλεξε υλικό που αναφερόταν στην γεωγραφία διαφόρων χωρών και στον χάρτη του παρουσίασε την πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα, απεικόνιση των γνωστών ηπείρων και κρατών με ακρίβεια. Ο χάρτης αυτός του Μαρίνου απετέλεσε τη βάση για την «Μερκατορική Προβολή» που χρησιμοποίησε ο Γερμανός χαρτογράφος Gerhard Kramer Mercator και που θα έπρεπε να λεγόταν «Μαρίνειος προβολή». Τον χάρτη του Μαρίνου, που ξανασχεδίασε ο Paolo Toscanelli, διάσημος χαρτογράφος του 1480, χρησιμοποίησε ο Κολόμβος το 1492. Ο Μαρίνος έγραψε τα «γεωγραφικά» και συνέταξε την «Διόρθωσις Γεωγραφικών Πινάκων» το 114π.χ. επάνω στην οποία βασίστηκε η γεωγραφία του Πτολεμαίου. Ο Μαρίνος ασχολήθηκε με την μετεωρολογία και ειδικότερα με τους ανέμους. Το έργο του Μαρίνου επηρέασε την χαρτογραφική επιστήμη ως το τέλος της Αναγεννήσεως.
Υπεστήριξε το Γεωκεντρικό σύστημα. Σχετικά με το μήκος του Παραλλήλου της Ρόδου δέχτηκε, όπως και ο Πτολεμαίος την εκτίμηση του Ποσειδωνίου 32400χλμ (σωστο 32000). Ο Μαρίνος ασχολήθηκε με τα Λοξοδρομικά τρίγωνα. Με την βοήθειά των ο Μαρίνος υπελόγισε το μήκος της οικουμένης. Την μελέτη των σχετικών θεωρημάτων αποδίδει ο Πτολεμαίος στον Μαρίνο. Η «Οικουμένη» του Μαρίνου εκτείνεται απο την νήσο Θούλη (Ισλανδία) ως την Αιθιοπική περιοχή Αγισύμπα και απο τις νήσους των Μακάρων ως την Σέρα (χώρα των Σίνων) και την Κατιγκάρα. Την χώρα της Αγισύμπα τοποθετεί πέραν του χειμερινού ηλιοστασίου. Πρώτος χρησιμοποίησε για τον καθορισμό των «αντικειμένων» τόπων τον όρο «αντί» όπως Ρίον-Αντίριον, Κύθηρα-Αντικύθηρα, Πάρος-Αντίπαρος κτλ. Επίσης τους όρους Αρκτικός, Ανταρκτικός κύκλος, Εύκρατος ζώνη, όροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το μήκος της οικουμένης εκτείνεται σε 225 βαθμούς γεωγραφικού μήκους (κατά τον Πτολεμαίο 180 μοίρες).Ο Πτολεμαίος αποδίδει στον Μαρίνο την χρήση βιογεωγραφικών δεδομένων για την λύση γεωγραφικού προβλήματος, όπως και την εφεύρεση Ναυτικού χάρτη που χρησιμοποιείται και σήμερα. 




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868