ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:26 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

|
ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

(Τάρας ή Κρότων Μ.Ελλάς,530- 470π.Χ.).


 Πυθαγόρειος,έζησε στην Θήβα και συνέλαβε στη διάδοση της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας.Μαθητές του ήταν ο Σιμμίας και ο Κέβης,όπως αναφέρει ο Πλάτων,καθώς και οι Πυθαγόρειοι της Φλειούντος,κατά τον Διογένη.
Ο Φιλολάος ο Ταραντινός συνέλαβε στη διάδοση της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας
 Τον αναφέρει επίσης ο Βιτρούβιος.Επηρέασε τον Πλάτωνα και τους μαθητές και διαδόχους του.Το κοσμολογικό σύστημα των Πυθαγορείων αποδίδεται κατά την αρχαιότητα στον Φιλόλαο.Δίδαξε με βάση την αλληγορική ερμηνεία των Πυθαγορείων «δι’αινιγμάτων».Είναι ιδρυτής της θεωρίας «Περί των αριθμών των Πυθαγορείων».

ΕΡΓΟ

«Περί Φύσεως» βιβλία 3.
 Σώζονται αποσμάσματα.Σχολιάζεται απο τον Αριστοτέλη («Περί ουρανού- 13,293α»).Κατά τον Φιλόλαο τα πάντα είναι διατεταγμένα κατ’αριθμητικάς σχέσεις,όπως οι αριθμοί,ο δέ κόσμος είναι είς και αιώνιος.Το σύμπαν είναι σφαιρικόν.Υπάρχει έν κεντρικόν πύρ περί το οποίον περιστρέφονται αί δέκα σφαίραι,ήτοι:«ο ήλιος,η σελήνη,η Γη,οι πέντε πλανήται,η σφαίρα των απλανών και η αντίχθων,συμπληρούσα την δεκάδα και ήτις είναι αόρατος είς ημάς,διότι ζώμεν είς το αντίθετον πρός αυτήν ημισφαίριον της γής».Η Γη περιστρέφεται γύρω απο τον άξονά της. 
 Τα βιβλία του Φιλολάου ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα.Ο Πλάτων αγόρασε τα βιβλία του στην υπερβολική τιμή των εκατόν μνών και απ’αυτά ενεπνεύσθη την συγγραφή του «Τιμαίου».Από το «Περί φύσεως» δεν σώζονται αποσμάσματα.
 Στην Αστρονομία ο Φιλόλαος ήταν η βάση που στήριξε τις επιστημονικές θεωρίες της Αναγεννήσεως (Κοπέρνικος,Γαλιλαίος,Bruno,Giordani)Φιλόλαος ασχολήθηκε με την εύρεση των «κοσμικών σωμάτων»,δηλαδή των 4 στοιχείων,από τα οποία έχει συσταθεί το κοσμικό σύμπαν.Αυτά είναι το τετράεδρο (πύρ),το οκτάεδρο (αήρ),το εικοσάεδρο (ύδωρ),και ο Κύβος (Γη).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868