ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:03 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΧΙΟΣ

|
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΧΙΟΣ

(5ος αι. π.Χ.). 

 Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες γεωμέτρες. Γεννήθηκε στη Χίο το 470 π.Χ. και ασκούσε το επάγγελμα του εμπόρου.


ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΧΙΟΣ(5ος αι. π.Χ.).  
  Έπεσε θύμα αισχροκερδών εμπόρων και αναγκάστηκε το 430 π.Χ. να έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσει δικαστικά τη ανάκτηση της περιουσίας του. Έχασε τη δίκη και μην έχοντας περιουσία, ίδρυσε σχολή όπου δίδασκε γεωμετρία. Χρονικά ήταν ο τελευταίος οπαδός της πυθαγόρειας θεωρίας.


ΕΡΓΟ

 Πρώτος ο Ιπποκράτης έγραψε βιβλίο γεωμετρίας, από το οποίο δυστυχώς δε σώζεται ούτε ίχνος. Για την επίλυση των προβλημάτων του χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της αναγωγής ενός προβλήματος σε άλλο πρόβλημα.Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αναγωγής προσπάθησε να λύσει τα περίφημα προβλήματα του «τετραγωνισμού του κύκλου» και του «διπλασιασμού του κύβου», το οποίο είναι γνωστό ως Δήλιο πρόβλημα.
 Ο Ιπποκράτης παρατήρησε ότι μπορούμε να λύσουμε το Δήλιο πρόβλημα, αν κατορθώσουμε να παρεμβάλουμε δύο μέσους ανάλογους μεταξύ των μεγεθών a, γιατί από τη συνεχή αναλογία προκύπτουν οι σχέσεις ax = y2, ay = x2 και τελικά x3 = 2a3. Δεν κατόρθωσε βέβαια να κατασκευάσει τους μέσους ανάλογους, όμως η αναγωγή αυτή του προβλήματος υπήρξε γόνιμη σε συνέπειες για τη μελέτη των κωνικών τομών. Είναι πολύ μεγάλης αξίας η συμβολή του Ιπποκράτη στη λύση του «τετραγωνισμού του κύκλου», με την αναγωγή του στον τετραγωνισμό του μηνίσκου. Δεν κατόρθωσε να τετραγωνίσει τον κύκλο, δηλαδή να κατασκευάσει ισοδύναμο τετράγωνο, όμως ανακάλυψε σχεδόν όλα τα παρόμοια με το μηνίσκο τετραγωνίσιμα σχήματα.
  Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που πράγματι κατασκεύασε γεωμετρικά ένα τετράγωνο με εμβαδό ίσο με το εμβαδό ενός καμπυλόγραμμου σχήματος. Τετραγώνισε αρκετούς μηνίσκους, καθώς και ένα άθροισμα μηνίσκου και κύκλου. Όμως δεν κατάφερε να αποδείξει ότι κάθε μηνίσκος τετραγωνίζεται (κάτι που άλλωστε δεν ισχύει). Ο αλεξανδρινός σχολιαστής Πρόκλος αναφέρεται σε αυτόν ως «εφευρέτη του τετραγωνισμού των μηνίσκων». Ο Εύδημος ο Ρόδιος επίσης αναφέρεται επαινετικά στη συμβολή του Ιπποκράτη στην εξέλιξη της γεωμετρίας. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης εκδιώχθηκε από τη σχολή των Πυθαγορείων, γιατί «δέχθηκε ως πληρωμή χρήματα, για να διδάξει γεωμετρία». Σύμφωνα με πολλούς μελετητές, ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που ανακάλυψε τη μέθοδο της απαγωγής σε άτοπο.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868