ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Ο ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ
(460π.X.-390π.X.).
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Ο ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ |
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης (460 π.X.-390 π.X.) ήταν μεγάλος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας.Υιός του Ηγησιστράτου.Ο μεθοδικότερος νούς πρίν απο τον Αριστοτέλη,που ήταν θαυμαστής του.
Βασικός εκρόσωπος της Αρχαίας Ελληνικής Ατομικής θεωρίας.Μαθητής του Λευκίππου στην σχολή στα Άβδηρα και του Αναξαγόρου.Γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης.
Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης (460 π.X.-390 π.X.) ήταν μεγάλος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας.Βασικός εκρόσωπος της Αρχαίας Ελληνικής Ατομικής θεωρίας |
Ήταν μαθητής του Αναξαγόρα και του Λεύκιππου.Ταξίδεψε στις χώρες της Ανατολής και εκπαιδεύτηκε από τους σοφούς των χωρών αυτών.Τέλος,πέθανε στην πατρίδα του τα Άβδηρα.Οι Αβδηρίτες τίμησαν τη μνήμη του,έστησαν ανδριάντες και έκοψαν νομίσματα με την κεφαλή του.
ΕΡΓΟ
Ο Δημόκριτος είναι ένας από τους ιδρυτές της ατομικής θεωρίας.Οι τολμηρές και επαναστατικές του ιδέες,σχετικά με την προέλευση της φύσης,προηγήθηκαν κατά πολλούς αιώνες από την επιστήμη.
Σύμφωνα με το Δημόκριτο υπάρχουν δύο πρώτα στοιχεία:τα άτομα και το κενό.Τα άτομα,δηλαδή τα αδιαίρετα και αμετάβλητα αιώνια και αέναα κινούμενα σωμάτια ύλης,διαφέρουν μόνο κατά τη μορφή τους,το πάχος τους,τη θέση τους και τη σειρά τους.Οι άλλες ιδιότητες,όπως είναι ο ήχος,το χρώμα,η γεύση κλπ.,δεν είναι ιδιότητες των ατόμων,έχουν ένα χαρακτήρα συμβατικό και δε βρίσκονται μέσα στη φύση των ιδίων των πραγμάτων.
Σύμφωνα με το Δημόκριτο υπάρχουν δύο πρώτα στοιχεία:τα άτομα και το κενό |
Τα σώματα είναι συνδυασμοί ατόμων,ο διαχωρισμός των ατόμων καταλήγει στην καταστροφή των σωμάτων.Η ψυχή αποτελείται από άτομα θερμά,ελαφρότερα των άλλων και σφαιρικά.Τα αναρίθμητα άτομα κινούνται αιώνια μέσα στο απέραντο κενό,μετατοπίζονται προς διάφορες κατευθύνσεις,αλληλοσυγκρούονται και σχηματίζουν στροβίλους που κυοφορούν τους κόσμους.Ο Δημόκριτος έγραψε πάρα πολλά έργα που περιλαμβάνουν πάρα πολλά θέματα.Ο Επίκουρος και αργότερα ο Λουκρήτιος,συνέχισαν τη φυσική φιλοσοφία του Δημόκριτου,που αποτελεί τη βάση της νεότερης φυσικής.
Ασχολήθηκε κυρίως με την φυσική και τα μαθηματικά,αλλά και την αστρονομία.Τον αναφέρουν πολλοί αρχαίοι συγραφείς,όπως ο Βιτρούβιος,ο ο Δημήτριος,ο Αντισθένης,ο Αριστόξενος,η Σούδα,ο Θράσυλλος και άλλοι.
Ένας κρατήρας της σελήνης ονομάζεται προς τιμήν του Δημόκρητου.
Έγραψε 70 συγγράμματα,σύμφωνα με κατάλογο που εκπόνησε ο Διογένης ο Λαέρτιος,ο οποίος τα έχει ταξινομήσει ειδολογικά σε πέντε ομάδες.
Σώζονται αποσμάσματα μέσα σε έργα μεταγενεστέρων συγγραφέων.
α) Φυσικά (βιβλία 25),
β) Μαθηματικά (βιβλία 5),
γ) Αστρονομικά (βιβλία 8)
δ) «εκπετάσματα»,
ε) «Μέγας ενιαυτός ή Αστρονομίη,παράπηγα»,
στ) «Άμιλλα κλεψύδρας»,
ζ) «Ουρανογραφία»,
η) «Πολογραφία»,
θ) «Ακτινογραφία»,
ι) «Γεωγραφία»,
κ) «Ωκεανού περίπλους».
λ) Τεχνικά (βιβλία 6),
μ) Φαρμακευτικά (βιβλίον1).