ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:08 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΚΑΛΛΙΠΟΣ Ο ΚΥΖΙΚΗΝΟΣ

|
ΚΑΛΛΙΠΟΣ Ο ΚΥΖΙΚΗΝΟΣ
( Κύζικος Μ. Ασίας, 370π.Χ.).

  Ο Κάλλιπος (4ος π.Χ. αιών) ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος. Είναι γνωστός για την επινόηση του κύκλου που φέρει το όνομά του (Κύκλος Καλλίπου), ο οποίος είναι μια περίοδος 76 ετών κατά την οποία οι φάσεις της Σελήνης επαναλαμβάνονται στα ίδια χρονικά διαστήματα και ημερομηνίες.
Ο Κάλλιπος (4ος π.Χ. αιών) ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος
 Ο κύκλος αυτός είναι και πιο ακριβής από τον αντίστοιχο κύκλο του Μέτωνα ωστόσο δεν εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα λόγω της μεγάλης περιόδου του. Σπούδασε στην Κύζικο κοντά στον Πτολεμαίο, φίλο του Ευδόξου, και τον διαδέχθη στην διεύθυνση της σχολής της Κυζίκου. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου έγινε μαθητής του Αριστοτέλους.

ΕΡΓΟ

  Διόρθωσε και τελειοποίησε το σύστημα των ομόκεντρων σφαιρών του Ευδόξου, με την προσθήκη ακόμα επτά σφαιρών, μιας για τον καθένα απο τους τότε θεωρούμενους Πλανήτες. Συνολικά χρησιμοποίησε 34 σφαίρες. Ασχολήθηκε με παρατηρήσεις των καλουμένων «Εώων επιστολών» και «Εσπερίων δύσεως» των απλανών αστέρων. Προσδιόρισε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάρκεια των εποχών του έτους : Άνοιξη 94 ημέρες, Καλοκαίρι 92 ημέρες, Φθινόπωρο 89 ημέρες, χειμώνας 90 ημέρες. Η ακρίβεια είναι της τάξεως του 0,08 ώς 0,44 ημέρες. Βελτίωσε το τότε ημερολόγιο που βασιζόταν στον 19 έτη κύκλο του Μέτωνος. Ο Κάλλιππος καθόρισε το ημερολόγιο έτσι ώστε κάθε 76 χρόνια (4x19) να παραλείπεται μία ημέρα. Έτσι η διάρκεια του έτους είναι 365,25 ημέρες και του μηνός 29,53 ημέρες. Η χρονική περίοδος των 76 ετών ονομάσθηκε «Κύκλος του Καλλίππου». Άλλο έργο του : «Περί συστήματος των απλανών», δεν σώζεται. Προς τιμή του «Καλλίππειος Κρατήρ» στο σύχρονο χάρτη της σελήνης.
  «Κατασκευή καμπυλών», «Μαθηματικές κατασκευές», «Κατασκευή αστρονομικών εργαλείων». Εργαλεία μεγάλης ακριβείας ιδίως για υψομέτρηση των αστέρων (αστρολάβοι). «Αστρονομική πραγματεία» όπου περιλαμβάνει ορισμούς περί γωνίας, περί συσχετισμού θεωρήματος, πορίσματος και προβλήματος. Ο Πρόκλος αναφέρει τον ορισμό της γωνίας στην γεωμετρία απο τον Κάρπο και ότι ο Κάρπος στην Αστρονομική Πραγματεία εξετάζει την διάκριση μεταξύ προβλήματος και θεωρήματος και υποστηρίζει ότι πάντα το πρόβλημα προηγείται του θεωρήματος. Σώζονται αποσμάσματα. Κατά τον Πάππον τον τίτλον του μηχανικού είχαν οι γνωρίζοντες να κατασκεύαζουν πλανητάρια, είς τα οποία εγένοντο οί κινήσεις των πλανητών διά συστήματος λειτουργούντος δι’ύδατος. Αναφέρει ότι ο Κάρπος ισχυρίζεται ότι ο Αρχιμήδης είχε γράψει ένα μόνο βιβλίο «μηχανικόν», το πραγματευόμενον την σφαιροποιίαν. Σφαιροποιία λεγόταν η σπουδή της σφαίρας και η κατασκευή πλανηταρίων.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868