ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:25 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ

|
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ

( Σάμος- Αθήναι, 341-271π.χ.).

 Γεννήθηκε στην Σάμο,υιός του Νικοκλέους του Αθηναίου και της Χαιρεστράτης. Μαθητής του Πλατωνικού Παμφίλου. Στην συνέχεια πήγε στην νήσο Τέω, δίπλα στην Σάμο για να ακούσει τον φιλόσοφο Ναυσιφάνη, οπαδού της φιλοσοφίας του Δημοκρίτου.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ
 Ως Αθηναίος πολίτης ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών, για να εκπληρώσει την θητεία του. Ίδρυσε σχολές στον Κολοφώνα, στην Μυτιλήνη και στην Λάμψακο. Το 306π.χ. εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε δική του σχολή. Ασχολήθηκε κυρίως με την αστρονομία και την μετεωρολογία. Τον αναφέρουν οι : Διογένης, Κικέρων, Σέξτος, Απολλόδωρος, Διότιμος, Διονύσιος Αλικαρνασσεύς, Στοβαίος και άλλοι.

ΕΡΓΟ

 Υπεστήριξε την ατομική θεωρία του Λευκίππου. Τα συγγράμματά του κατέλαβαν έκτασιν 300 κυλίδρων. Σώζονται ελάχιστα. «Περί φύσεως», «Περί ατόμων και κενού», «επιτομή των πρός τους φυσικούς», «περί της εν ατόμω γωνίας», «επιστολή πρός Ηρόδοτον» περίληψη των περί των φυσικών του Επικούρου δοξασιών, σώζεται. «Επιστολή πρός Πυθοκλέα» όπου ασχολείται με εκλείψεις ηλίου και σελήνης και τα σημάδια στον ουρανό που προαναγγέλουν τον καιρό. Στην συνέχεια σημειώνει τις αιτίες που προκαλούν τα μετεωρολογικά και γεωλογικά φαινόμενα. Σώζεται.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868