ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:08 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΚΛΕΟΜΗΔΗΣ Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

|
ΚΛΕΟΜΗΔΗΣ Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

( 2ος αι.μ.Χ.).


 Ο Κλεομήδης ο επονομαζόμενος «Κοσμογράφος» ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος που έζησε είτε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., είτε στο τελος του 2ου και στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.. 
Ο Κλεομήδης ο επονομαζόμενος «Κοσμογράφος» ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος που έζησε είτε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., είτε στο τελος του 2ου και στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.
  Ωστόσο,ο ιστορικός της Επιστήμης Ότο Νοϊγκεμπάουερ τον χρονολογεί με βάση αστρονομικές παρατηρήσεις του στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.,πράγμα όμως που οφείλεται μάλλον στα σφάλματα των παρατηρήσεων του Κλεομήδη.Ο Κλεομήδης γεννήθηκε πιθανώς στη Λυσιμάχεια του Ελλησπόντου.Ήταν μαθητής του Ποσειδωνίου
Ο κρατήρας της σελήνης Κλεομήδης
  Κρατήρας στην σελήνη ονομάστηκε προς τιμήν του «Κλεομήδης». 

ΕΡΓΟ

«Κυκλική θεωρία μετεώρων»,βιβλία δύο.
 Εισαγωγή στην αστρονομία.Περιγράφει το κοσμικό σύστημα,το μέγεθος και τις αποστάσεις των ουρανίων σωμάτων,τις κινήσεις των πλανητών,το ζωδιακό κύκλο και τις επιδράσεις του.Αποτελεί περίληψη της αστρονομίας των στωικών.
Κυκλική θεωρία μετεώρων
 Αναφέρεται στην σφαιρικότητα της Γης και στις πέντε ζώνες της,στην μέτρηση της περιφέρειας της από τον Ερατοσθένη και τον Ποσειδώνιο,στις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις και στην διάρκεια των εποχών του έτους.Συμφωνεί με τους στωικούς και παραδέχεται τα προ του Πτολεμαίου αστρονομικά δεδομένα.Δέχθηκε ότι οι πλανήτες είναι περισσότεροι από επτά, ότι το πλήθος των αστέρων είναι ακαθόριστο και ότι μερικοί από αυτούς είναι μεγαλύτεροι από τον ήλιο.Έκανε αξιόλογες παρατηρήσεις στη διάθλαση (κατάκλασις), συμπεριλαμβανομένης και της ατμοσφαιρικής.Ασχολείται γενικότερα με τη διάθλαση, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα δαχτυλίδι μέσα σε ένα ποτήρι, που μπορεί να το δει ένας παρατηρητής από γωνία υπό την οποία δεν φαίνεται,απλώς γεμίζοντας το ποτήρι με νερό.Υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια τις διαστάσεις της σελήνης.Το σύγγραμμα μας δίδει πληροφορίες για τις μετρήσεις της Γης του Ερατοσθένους και του Ποσειδωνίου.Η διδασκαλία του Κλεομήδη συμφωνεί με τα σημερινά παραδεδεγμένα.Το σύγγραμμα αυτό μεταφράστηκε και σχολιάστηκε στα λατινικά και χρησιμοποιήθηκε πολύ ως σχολικό βιβλίο τον μεσαίωνα.
  Ο Κλεομήδης είναι γνωστός από την εκλαϊκευτική πραγματεία του «Κυκλική θεωρία μετεώρων»,όπου περιγράφει τη μέτρηση της περιμέτρου της Γης από τον Ερατοσθένη και παρόμοια εργασία του Ποσειδωνίου.Επίσης,ο Κλεομήδης αναφέρει ότι η Γη θα πρέπει να φαίνεται ως ένα φωτεινό σημείο από την απόσταση του Ηλίου,και εξηγεί σωστά την ατμοσφαιρική διάθλαση του φωτός. 
  Η «Κυκλική θεωρία μετεώρων» χρησίμευσε επί αιώνες ως σχολικό εγχειρίδιο Αστρονομίας και Μαθηματικής Γεωγραφίας στην Ευρώπη.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868