ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:11 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΠΕΡΓΑΙΟΣ

|
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΠΕΡΓΑΙΟΣ

( Πέργη Παμφυλίας 265π.Χ.-Πέργαμος 170π.Χ.).
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΠΕΡΓΑΙΟΣ

  Τον αναφέρουν οι : Πάππος, Πρόκλος, Βιτρούβιος, Ιππόλυτος και άλλοι. Σπούδασε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια την εποχή του Πτολεμαίου του Ευεργέτου και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πέργαμο. Οι εργασίες του επηρέασαν την αστρονομία. 

ΕΡΓΟ

α) Ανέπτυξε την «Θεωρία των επικύκλων», για να εκφράσει τις κινήσεις των πλανητών. Ο Πτολεμαίος αναφέρει ότι στις εργασίες του Απολλωνίου στηρίχθηκε ο Ίππαρχος, για να διατυπώσει την θεωρία του «περί τροχιάς των πλανητών». 
β) Ο Απολλώνιος είναι ο θεμελιωτής της Προβολικής Γεωμετρίας. Κρατήρας της Σελήνης ονομάζεται προς τιμήν του. Κυρίως ησχολήθη με τα μαθηματικά. 
γ) Στο σύγγραμμά του «αστρονομικό» του οποίου δεν έχει διασωθή ο τίτλος, εξηγεί τις ανωμαλίες στην κίνηση του ηλίου σε σχέση με τα ζώδια, με βάση την θεωρία επικύκλων. 
δ) Επίσης ασχολείται με τα φαινόμενα τα σχετικά με την σελήνη. 
  Το έχουν σχολιάσει ο Ιππόλυτος και ο Φώτιος.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868