ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:29 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΙΛΛΙΚΑΝ

|

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΙΛΛΙΚΑΝ
(1868-1953). 

  Αμερικανός φυσικός. Το 1896 κατέλαβε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, ενώ το 1921 έγινε διευθυντής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας.
ΜΙΛΙΚΑΝ,ΡΟΜΠΕΡΤ(1868-1953).   

 Μακρόχρονες μελέτες και παρατηρήσεις έδωσαν στο Μίλικαν την ικανοποίηση να μετρήσει πρώτος το φορτίο του ηλεκτρονίου (1911), να προσδιορίσει την τιμή της σταθεράς του Πλανκ (1916) και να καθορίσει με ακρίβεια την καταγωγή και την προέλευση της κοσμικής ακτινοβολίας (1925). Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

ΕΡΓΟ

  Πείραμα του Μίλικαν. Πείραμα με το οποίο το 1911 ο Μίλικαν πέτυχε τη μέτρηση του φορτίου του ηλεκτρονίου. Ανάμεσα στις οριζόντιες πλάκες ενός επίπεδου πυκνωτή αφήνονται σταγονίδια από λάδι, τα οποία, επειδή έχουν ελάχιστο βάρος, πέφτουν πολύ αργά, έτσι ώστε η κίνησή τους είναι δυνατό να παρακολουθείται με μικροσκοπική διάταξη. Αν με έναν οποιοδήποτε τρόπο προκαλέσουμε ιονισμό του αέρα που βρίσκεται ανάμεσα στις πλάκες του πυκνωτή, τότε τα ιόντα δεσμεύονται από τα σταγονίδια και τα φορτίζουν. Με κατάλληλη ρύθμιση της διαφοράς δυναμικού των οπλισμών του πυκνωτή και με αλλαγή της φοράς του πεδίου, επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας δυναμικής ισορροπίας στα σωματίδια, οπότε αυτά αιωρούνται στο χώρο ανάμεσα στις πλάκες. Τη στιγμή εκείνη το βάρος του κάθε σταγονιδίου θα αντισταθμίζεται από την ίση και αντίθετη δύναμη που ασκείται στα σταγονίδια από το ηλεκτρικό πεδίο, δηλαδή θα ισχύει η σχέση q ∙ E = m ∙ g, όπου q το φορτίο του σταγονιδίου, Ε η ένταση του πεδίου, m η μάζα του σταγονιδίου και g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Με λύση ως προς το άγνωστο φορτίο (q) έχουμε. Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (Ε), η τάση ανάμεσα στους οπλισμούς (U) και η απόσταση των οπλισμών (d) συνδέονται με τη σχέση. Aν (ρ) είναι η πυκνότητα των σταγονιδίων και (z) η ακτίνα του, τότε η μάζα του είναι:.
  Η τελική μορφή του τύπου που δίνει το φορτίο είναι, από τον οποίο, με μέτρηση των γεωμετρικών και ηλεκτρικών μεγεθών, βρίσκουμε το άγνωστο (q). Ο Μίλικαν στις διάφορες μετρήσεις του ανακάλυψε ότι όλα τα διάφορα ηλεκτρικά φορτία που απαντούν στη φύση είναι πάντοτε ακέραια πολλαπλάσια ενός στοιχειώδους ηλεκτρικού φορτίου, το οποίο αποτελεί μια φυσική σταθερά. Η πιο ακριβής τιμή του στοιχειώδους ηλεκτρικού φορτίου (e), δηλαδή του φορτίου του ηλεκτρονίου, είναι e = 1,6021 ∙ 10-19 Cb (Κουλόμπ).





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868