ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:32 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΜΑΞ ΠΛΑΝΚ

|
ΜΑΞ ΠΛΑΝΚ

(1858-1947). 

  Γερμανός φυσικός, εμπνευστής και θεμελιωτής της θεωρίας των κβάντα. Καταγόταν από οικογένεια θεολόγων και μηχανικών και από την παιδική του ηλικία μοίραζε το ενδιαφέρον του ανάμεσα στην επιστήμη, την τέχνη και τον αθλητισμό. Η ικανότητά του στα μαθηματικά ήταν τέτοια, ώστε στο γυμνάσιο αντικαθιστούσε τον καθηγητή του, όταν εκείνος απουσίαζε. Ύστερα από τρίχρονες σπουδές στο Μόναχο, πήγε στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει παραδόσεις φυσικής των Χέλμχολτς και Κίρχοφ και ασχολήθηκε με θέματα θερμοδυναμικής. Το 1885 διορίστηκε καθηγητής της θεωρητικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κίελου, ενώ το 1887 διαδέχθηκε τον περίφημο Κίρχοφ στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Αργότερα (1892) του προσφέρθηκε η έδρα της θεωρητικής φυσικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια για την εξήγηση των νόμων της ακτινοβολίας του «μέλανος σώματος», τον οδήγησε στην υπόθεση της ασυνεχούς ακτινοβολίας και την εισαγωγή της παγκόσμιας σταθεράς h, η οποία έχει τεράστια σημασία στη σύγχρονη κβαντομηχανική.
ΠΛΑΝΚ,ΜΑΞ(1858-1947).   
  Οι επιστήμονες της εποχής του θεώρησαν τις εργασίες του μαθηματικά τεχνάσματα, γιατί πίστευαν, σύμφωνα με την αρχή του Λάιμπνιτς, ότι «η φύση δεν κάνει άλματα». Ο Πλανκ διατύπωσε τις ιδέες του το 1900 στη Γερμανική Εταιρεία Φυσικής και έκανε συστάσεις για πειραματική επαλήθευση. Οι υποθέσεις του επαληθεύτηκαν πανηγυρικά και συμπληρώθηκαν με εργασίες των Αϊνστάιν και Μπορ. Ο Πλανκ συνέχισε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου ως το 1927, οπότε αποσύρθηκε χωρίς να σταματήσει τις μελέτες του. Οι εργασίες του επέτρεψαν στη φυσική να επιτύχει τεράστιες προόδους στην έρευνα και την εξήγηση των ατομικών φαινομένων, ενώ άνοιξαν το δρόμο στους ερευνητές δείχνοντάς τους ότι η φύση είναι μια εκδήλωση ασυνεχών μεταβολών.
Από τις πολλές διακρίσεις που έλαβε ο Πλανκ πρέπει να αναφερθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1918) και το βραβείο Ροκφέλερ (1929).
  Νόμος ακτινοβολίας του Πλανκ. Νόμος που απεικονίζει την κατανομή ενέργειας, η οποία εκπέμπεται από ένα μέλαν σώμα. Εισήγαγε στη φυσική την πρωτοποριακή αντίληψη της ποσότητας ενέργειας, που ακτινοβολεί ένα σώμα σαν μικρούς ευδιάκριτους σωρούς παρά σαν συνεχή εκπομπή. Οι μικροί αυτοί σωροί έγιναν γνωστοί ως κβάντουμ ή κβάντα (quantum-a) και ο νόμος αποτέλεσε τη βάση της κβαντικής θεωρίας.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868