ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:27 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ

|
ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ
(1777-1855)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


  Ο Γιόχαν Καρλ Φρίντριχ Γκάους (Johann Carl Friedrich Gauss,)(30 Απριλίου 1777–23 Φεβρουαρίου 1855) ήταν Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος που συνεισέφερε σε πολλά ερευνητικά πεδία της επιστήμης του,όπως η θεωρία αριθμών,η στατιστική,η μαθηματική ανάλυση,η διαφορική γεωμετρία,αλλά και συναφών επιστημών,όπως η γεωδαισία,η αστρονομία και η φυσική( ηλεκτροστατική, οπτική, γεωμαγνητισμός).
   Αποκλήθηκε «ο πρίγκηψ των μαθηματικών» και ο «μεγαλύτερος μαθηματικός μετά τον Αρχιμήδη και τον Ευκλείδη».Ο Γκάους υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος Γερμανός μαθηματικός όλων των εποχών και ένας από τους δύο ή τρεις σπουδαιότερους των νεότερων χρόνων (μετά την αρχαιότητα) (Waldo Dunnington:"The Sesquicentennial of the Birth of Gauss",Scientific Monthly,τόμος 24, σ. 402-414).
Ο Γιόχαν Καρλ Φρίντριχ Γκάους (Johann Carl Friedrich Gauss,) (30 Απριλίου 1777 – 23 Φεβρουαρίου 1855) ήταν Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος

  Ο Γκάους ήταν αυτό που αποκαλείται «παιδί-θαύμα» και υπάρχουν αρκετές ιστορίες για τις εκπληκτικές του ικανότητες ως νηπίου,ενώ οι πρώτες μεγάλες μαθηματικές ανακαλύψεις του χρονολογούνται από την εφηβεία του.Σε ηλικία 21 ετών είχε ολοκληρώσει το κύριο έργο του στα καθαρά μαθηματικά,το Disquisitiones Arithmeticae,(=«Αριθμητικές Έρευνες»,1798,εκδόθηκε το 1801).Αυτό το έργο διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην εδραίωση της θεωρίας αριθμών ως αυτοδύναμου κλάδου των μαθηματικών και τη σημάδεψε μέχρι τις μέρες μας.
  Από μικρός έδειξε τις ιδιαίτερες ικανότητές του στα μαθηματικά,εκπλήσσοντας το δάσκαλό του στην πρώτη τάξη του δημοτικού,όταν βρήκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το άθροισμα των 100 πρώτων φυσικών αριθμών (παρατηρώντας ότι αποτελούνται από 50 ζεύγη αριθμών με άθροισμα 101).

ΕΡΓΟ

  Ασχολήθηκε με το πρόβλημα της κατασκευής πολυγώνων στη γεωμετρία και ως φοιτητής ακόμα κατασκεύασε με τον κανόνα και το διαβήτη ένα κανονικό δεκαπεντάγωνο εγγεγραμμένο σε κύκλο.Η διδακτορική διατριβή του στο Helmstedt το 1799 είχε ως θέμα την πρώτη απόδειξη του βασικού θεωρήματος της άλγεβρας. Αν και η βασική ιδέα της διατριβής ήταν η ύπαρξη φανταστικών αριθμών, αυτός ανέφερε μόνο για την ανάλυση ενός πολυώνυμου σε παράγοντες πρώτου και δεύτερου βαθμού.Λέγεται ότι από το 1800 ήξερε πως υπάρχουν και μη ευκλείδειες γεωμετρίες, αλλά σε επιστολή του παραδέχτηκε ότι δεν το είχε ανακοινώσει για να μην καταντροπιαστεί.Μόλις όμως έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις του ο Λομπατσέφσκι,ο Γκάους ήταν από τους πρώτους που τις επικρότησαν.Από το 1801 ασχολήθηκε με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά και την αστρονομία.
 Οι πλανητικές τροχιές υπολογίστηκαν με νέα μέθοδο χάρη στον Γκάους και μάλιστα με την προσεγγιστική μέθοδο των ελάχιστων τετραγώνων που ο ίδιος είχε επινοήσει.Το 1807 εκλέχτηκε καθηγητής και διευθυντής αστεροσκοπείου του Γκέτιγκεν, όπου μέχρι το 1817 πρόσθεσε νέες θεωρητικές βάσεις στην αστρονομία.Παράλληλα συνέχισε να εκδίδει συγγράμματα «Disquisitiones Arithmeticae» (1801) με τις μελέτες του σχετικά με τις γεωμετρικές κατασκευές και ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά τη θεωρία των αριθμών,«Disquisitiones generales circa superficies curvas» (1828) με τη γνωστή θεωρία των επιφανειών,«Theoria combinationis observationum erroribus minimis obnoxiae»,με τη μέθοδο των ελάχιστων τετραγώνων.Οι έρευνές του για τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί το όνομά του στον πρώτο νόμο του ηλεκτρομαγνητισμού καθώς και στη μονάδα έντασης του μαγνητικού πεδίου (μονάδα Gauss).
 Το 1831 τοποθέτησε τον πρώτο ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο ανάμεσα στο αστεροσκοπείο και το γεωμαγνητικό εργαστήριο, με τη βοήθεια του φυσικού Βέμπερ.Ο Γκάους πέτυχε να προσδιορίσει ακριβώς τη θέση των μαγνητικών πόλων της Γης.Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου ήταν γνωστή και πριν απ’ αυτόν,ενώ η θέση του νότιου μαγνητικού πόλου υπολογίστηκε το 1841 και αποδείχτηκε ότι είναι πολύ κοντά στη θέση που προσδιόρισε ο Γκάους.

ΜΟΝΑΔΑ GAUSS 

 Παλαιότερα η μονάδα μέτρησης της έντασης μαγνητικού πεδίου στο ηλεκτρομαγνητικό σύστημα C.G.S. ήταν το 1 Gauss.Σήμερα η μονάδα αυτή αντικαταστάθηκε από το έρστεντ (1 Oersted).To Gauss χρησιμοποιείται στον ηλεκτρομαγνητισμό ως μονάδα της μαγνητικής επαγωγής.Το 1 Gauss ισούται με τη μαγνητική επαγωγή στο εσωτερικό υλικού,με μαγνητική διαπερατότητα ίση με 1,όταν το υλικό βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο έντασης ίσης προς 1 Oersted.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868