ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:25 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΑΜΕΝΤΕΟ ΑΒΟΓΚΑΝΤΡΟ

|
ΑΜΕΝΤΕΟ ΑΒΟΓΚΑΝΤΡΟ
(1776-1856).

 Ο Αμεντέο Αβογκάντρο (9 Αυγούστου 1776 – 9 Ιουλίου 1856) ήταν διάσημος Ιταλός φυσικός και χημικός.Σε αυτόν οφείλεται η θεωρία από την οποία διαμορφώθηκε ο νόμος Αβογκάντρο-Αμπέρ, σύμφωνα με τον οποίο: ίσοι όγκοι οποιονδήποτε αερίων ή ατμών, όταν βρίσκονται κάτω από την ίδια πίεση και θερμοκρασία, περιέχουν τον ίδιο αριθμό μορίων.
Ο Αμεντέο Αβογκάντρο (9 Αυγούστου 1776 – 9 Ιουλίου 1856) ήταν διάσημος Ιταλός φυσικός και χημικός
  Γεννήθηκε στο Τορίνο και πέθανε στην ίδια πόλη. Αρχικά σπούδασε νομική, στη συνέχεια όμως έδειξε ενδιαφέρον για τις επιστήμες των μαθηματικών και της φυσικής, τις οποίες και σπούδασε. Από το 1820 μέχρι το θάνατό του διατέλεσε καθηγητής της Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Τορίνο.

ΕΡΓΟ

 Έγινε γνωστός για τις έρευνες που πραγματοποίησε στον τομέα του ηλεκτρισμού και για τις μελέτες του σχετικά με τις ιδιότητες των υγρών.Εκείνο όμως που τον έκανε διάσημο είναι οι εργασίες του για τα αέρια, που τον οδήγησαν να προτείνει αρχικά μια υπόθεση γνωστή ως «υπόθεση του Αβογκάντρο», η οποία στη συνέχεια έγινε γνωστή ως «αρχή του Αβογκάντρο». Σύμφωνα μ' αυτή την αρχή, ίσοι όγκοι αερίων, κάτω από τις ίδιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, περιέχουν τον ίδιο αριθμό ατόμων ή μορίων. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα λίτρο υδρογόνου και ένα λίτρο αζώτου (λίτρο = μονάδα μέτρησης όγκου) σε ξεχωριστά δοχεία κάτω από την ίδια πίεση και θερμοκρασία, τότε τα δύο αυτά αέρια, ανεξάρτητα από τη φύση τους, θα περιέχουν τον ίδιο αριθμό ατόμων. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αέριες χημικές ενώσεις, αλλά, στην περίπτωση αυτή, θα πρόκειται για τον ίδιο αριθμό μορίων και όχι ατόμων. Αυτό το οποίο θα διαφέρει από δοχείο σε δοχείο θα είναι το βάρος των αερίων, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος κάθε αερίου είναι διαφορετικό. Ως μονάδα καθιερώθηκε το βάρος του 1/16 του ατόμου του οξυγόνου, οπότε συγκριτικά βρίσκονται τα ατομικά βάρη των άλλων στοιχείων.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868