ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:30 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΚΡΙΚΟΛΑ

|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΚΡΙΚΟΛΑ 
(1494-1555).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Ο Georgius Agricola (24 Μαρτίου,1494-21 Νοεμβρίου 1555) ήταν Γερμανός λόγιος και επιστήμονας.
 Ήταν ουμανιστής,φυσιοδίφης, θεμελιωτής της σύγχρονης ορυκτολογίας.Γεννήθηκε στο Glauchau της Σαξονίας και είναι γνωστός ως "ο πατέρας της Ορυκτολογίας».
ΑΓΚΡΙΚΟΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(1494-1555)  
 Αφού απόκτησε πολύπλευρη μόρφωση,ο Αγκρίκολα εργάστηκε ως γιατρός από το 1527 έως το 1533 στην πόλη Γιόακιμσταλ, η οποία βρισκόταν σε μια περιοχή πλούσια σε ορυκτά. Από εκεί ξεκινάει και το ενδιαφέρον του για την ορυκτολογία καθώς έψαχνε για ορυκτά φάρμακα.Στο κυριότερο σύγγραμμά του «Περί μετάλλων» θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της μεταλλοβιομηχανίας, έτσι όπως αυτή εξελίχτηκε τους δυο επόμενους αιώνες.
 Το πραγματικό του όνομα ήταν Georg Pawer Agricola που είναι η Λατινοποιημένη εκδοχή του ονόματός του,Pawer (Bauer) που σημαίνει "γεωργός".Είναι πιο γνωστός για το βιβλίο του De Re Metallica. 

ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ

  Προικισμένος με μια πρώιμη νόηση,ο Georg έριξε τον εαυτό του πρώτα στην επιδίωξη της «νέας μάθησης»,κατά την ηλικία των 20 ετών,διορίστηκε Πρύτανης στην λεγόμενη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Τσβίκαου,και έκανε την εμφάνιση ως συγγραφέας στη φιλολογία.Μετά από δύο χρόνια,εγκατέλειψε το διορισμό του για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Λειψία, όπου,ως εφημέριος, έλαβε την υποστήριξη του καθηγητή των κλασικών αρχαιοτήτων,Peter Mosellanus (1493-1525),που ήταν ένας διάσημος ανθρωπιστής.Εδώ,αφιέρωσε τον εαυτό του και για τη μελέτη της ιατρικής, φυσικής, χημείας κ.α.
 Μετά το θάνατο του Mosellanus, πήγε στην Ιταλία τη περίοδο 1524-1526,όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα.Επέστρεψε στο Zwickau το 1527,και επιλέχτηκε ως γιατρός στη πόλη Joachimsthalς.Διεξοδική έφεση του στη φιλολογία και στη φιλοσοφία είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευάσει μελέτες και  παρατηρήσεις   για ένα λογικό σύστημα ορυκτών,το οποίο άρχισε να δημοσιεύει το 1528. 

  Το 1530,ο πρίγκιπας της Σαξονίας Maurice τον διόρισε ιστοριογράφο με ετήσιο επίδομα, και μετανάστευσε στο Chemnitz,το κέντρο της εξορυκτικής βιομηχανίας,για να διευρύνει το εύρος των παρατηρήσεων του.Οι πολίτες έδειξαν την εκτίμησή τους για τον διορισμό του από το γιατρό της πόλης το 1533.Σε εκείνο το έτος, δημοσίευσε ένα βιβλίο για την ελληνικά και ρωμαϊκά μέτρα και σταθμά,το De Mensuis et Ponderibus.Διετέλεσε επίσης και δήμαρχος του Chemnitz.Η δημοτικότητά του ήταν,ωστόσο, βραχύβια.Το Chemnitz ήταν ένα βίαιο κέντρο της προτεσταντικής κίνησης,ενώ ποτέ δεν παραιτήθηκε από την υποταγή του στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το γραφείο του.Έτσι αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στη μάθηση.Κύριο ενδιαφέρον του ήταν ακόμα η ορυκτολογία,αλλά ασχολήθηκε επίσης με την ιατρική,τα μαθηματικά,τα θεολογικά και τα ιστορικά θέματα, και ήταν επικεφαλής στο ιστορικό έργο του Dominatores Saxonici,που δημοσιεύθηκε στο Φράιμπεργκ.Το 1544,δημοσίευσε την De ortu et causis subterraneorum, στο οποίο έβαλε τα πρώτα θεμέλια μιας φυσικής γεωλογίας,και επέκρινε τις θεωρίες των αρχαίων.  

DE RE METALLICA


 Το πιο διάσημο έργο του,το De re metallica Libri XII,δημοσιεύθηκε το 1556,αν και προφανώς τελείωσε το 1550.Είναι μια πλήρης και συστηματική πραγματεία για την εξόρυξη και μεταλλουργία εξορυκτικών,εικονογραφημένο με πολλά ωραία και ενδιαφέροντα ξυλόγλυπτα που απεικονίζουν κάθε δυνατή διαδικασία για την εξαγωγή μεταλλευμάτων από το έδαφος και το μέταλλο από το μετάλλευμα,και πιο πέρα.
DE RE METALLICA
 Έτσι,ο Agricola περιγράφει και παρουσιάζει το πώς εμφανίζονται φλέβες μεταλλεύματος και στο έδαφος, κάνοντας το έργο μία πρώιμη συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης της γεωλογίας.Περιέγραψε την αναζήτηση για τις φλέβες του μεταλλεύματος και την τοπογραφία με μεγάλη λεπτομέρεια,καθώς και το πλύσιμο των μεταλλευμάτων για να συλλέξει τα βαρύτερα πολύτιμα μέταλλα,όπως ο χρυσός και ο κασσίτερος.Παραδέχτηκε το χρέος του σε αρχαίους συγγραφείς,όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Θεόφραστος.
Ο νερόμυλος που χρησιμοποιείται για την αύξηση του μεταλλεύματος  
 Είναι επίσης ενδιαφέρον για την προβολή των πολλών νερόμυλων που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης, όπως η μηχανή για την άρση των ανδρών και υλικού προς και από ένα ορυχείο άξονα.Στους νερόμυλους βρέθηκαν αναρίθμητες εφαρμογές,ιδιαίτερα στη σύνθλιψη μεταλλευμάτων για να απελευθερώσει τα σωματίδια του χρυσού και άλλων βαρέων μετάλλων,καθώς και εργασίας γίγαντας φυσητήρες να εξαναγκάσει τον αέρα στους κλειστούς χώρους των υπογείων στοών.
Ρύθμιση της φωτιάς για την δημιουργία πυρκαγιών  σε υπόγειες στοές
 Περιέχει σε παράρτημα,τα γερμανικά ισοδύναμα για τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο λατινικό κείμενο.Παρέμεινε ένα πρότυπο έργο,και σηματοδοτεί τον συγγραφέα του ως ένα από τους πιο ολοκληρωμένους χημικούς της εποχής του.Περιέγραψε πολλές μέθοδοι εξόρυξης, που είναι πλέον άνευ αντικειμένου,όπως η ρύθμιση της φωτιάς, η οποία περιλάμβανε την δημιουργία πυρκαγιών.Ήταν πολύ επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται σε υπόγειες στοές για τα τοξικά αέρια που εκπέμπονται από τις πυρκαγιές,και είχε ξεπεραστεί από τις εκρηκτικές ύλες.

 Το 1912,το περιοδικό Mining (Λονδίνο) δημοσίευσε μια αγγλική μετάφραση.Η μετάφραση έγινε από τον Χέρμπερτ Χούβερ,έναν αμερικανό μηχανικό ορυχείων.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 Παρά την πρώτη απόδειξη ότι ο Agricola είχε δώσει ανοχή στη δική του θρησκευτική στάση του,δεν είχε υποστεί στο τέλος των ημερών του την ειρήνη.Παρέμεινε μέχρι το τέλος του πιστός Καθολικός,αν και το Chemnitz είχε περάσει στο Λουθηρανικό δόγμα,και λέγεται ότι η ζωή του είχε τελειώσει από μια κρίση αποπληξίας που προήλθε από μια έντονη συζήτηση με ένα προτεσταντικό θείο. 
 Πέθανε στο Chemnitz στις 21 Νοεμβρίου του 1555.Ήταν τόσο βίαια,τα θεολογικά αισθήματα εναντίον του που δεν του επιτρεπόταν να ταφεί στην πόλη στην οποία είχε προσθέσει τέτοια λάμψη. Ανάμεσα σε εχθρικές διαδηλώσεις,που διεξήχθη στο Zeitz,περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά που θάφτηκε εκεί.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868