ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:17 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ Ο ΑΠΑΜΕΥΣ

|
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ Ο ΑΠΑΜΕΥΣ

(Απάμεια-Συρία,135π.Χ.,-Ρώμη, 

51π.Χ.).

  Ο Ποσειδώνιος ο Ρόδιος ή ο Απαμεύς (περ. 135 π.Χ. – 51 π.Χ.) ήταν Έλληνας πολυμαθής Στωικός φιλόσοφος με νεοπλατωνικές τάσειςαστρονόμοςγεωγράφος, πολιτικός, ιστορικός και δάσκαλος. Τον θεωρούσαν τον πολυμαθέστερο άνθρωπο του κόσμου για την εποχή του. Τίποτα από το τεράστιο έργο του δεν έχει σωθεί ως ολότητα σήμερα, αλλά μόνο αποσπάσματα.  
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ Ο ΑΠΑΜΕΥΣ
  Σπούδασε στην Αθήνα ως μαθητής του Παναιτίου του Ρόδιου. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στην Ρόδο , όπου ίδρυσε Σχολή. Μαθητές του ήταν μεταξύ άλλων ο Κικέρων και ο Πομπήιος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Ρώμη. Πολυμερής και συστηματικός επιστήμονας, συγκρίνεται από πολλούς Ιστορικούς με τον Δημόκριτο και τον Αριστοτέλη.
Ο Ποσειδώνιος ο Ρόδιος ή ο Απαμεύς (περ. 135 π.Χ. – 51 π.Χ.) ήταν Έλληνας πολυμαθής Στωικός φιλόσοφος με νεοπλατωνικές τάσειςαστρονόμοςγεωγράφος, πολιτικός, ιστορικός και δάσκαλος
 Ταξίδεψε στην Αφρική, την Ιβηρική χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες νήσους, στις ακτές του Ατλαντικού, στην Βρεταννία και την Γερμανία, στις χώρες της Ανδριατικής, στην Σικελία, στην Γαλλία και Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μασσαλίας.
Θεωρείται γνήσιος εκπρόσωπος του πνεύματος της Ελληνιστικής εποχής
 Ο Ποσειδώνιος επηρέασε τις φιλοσοφικές ιδέες ως τον Μεσαίωνα. Θεωρείται γνήσιος εκπρόσωπος του πνεύματος της Ελληνιστικής εποχής. Τον αναφέρουν ο Στράβων και η Σούδα. 

ΕΡΓΟ

 Συλλογή γεωγραφικών και ανθρωπολογικών πληροφοριών για διάφορες χώρες. Νέες μετρήσεις των διαστάσεων της Γης. Σχεδιασμός χάρτου Γης. Κατασκεύασε υδρόγειο σφαίρα και χώρισε την ουράνια και γήινη σφαίρα σε 5 ζώνες. Έκανε παρατηρήσεις σεισμών και ηφαιστείων. Κατέγραψε ηφαιστιακή έκρηξη μεταξύ των Αιολίων νήσων, Βόρεια της Σικελίας. Έδωσε ερμηνεία των Παλιρροιών ως συνδυασμένη επίδραση ηλίου και σελήνης. Στο έργο «Ποσειδώνιος Ισημερινός» καθιέρωσε τον παράλληλο της Ρόδου ως ισημερινό της Γης και υπολόγισε το μήκος του σε 180.000 στάδια (32400 χλμ, ενώ το σωστό 32000). Άλλα έργα του : «Περί κόσμου», «Περί ωκεανού», «Περίπλους ή Περιήγησις», «Περί μετεωρολογίας», «Περί μετεώρων», «Ιστορίαι» αναφέρεται στην περίοδο 144-82π.χ. και αποτελεί συνέχεια της «Ιστορίας» του Πολυβίου (52 βιβλία). «Σχόλια είς Τιμαίον», «Τέχνη Τακτική» από τα συγγράμματα του Ποσειδωνίου σώζονται απσμάσματα.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868