ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 11:53 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

|
Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Microscopic view of a gas
Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Στην καθημερινότητα μας παρατηρούμε πολλές μεταβολές.Το χειμώνα χιονίζει κυρίως στις ορεινά της χώρας μας.Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή το χιόνι παγώνει.
Animated winter snow scene with snow falling on Trees
To χιόνι
 Την άνοιξη τα χιόνια λιώνουν και τα ποτάμια τροφοδοτούνται με μεγάλες ποσότητες νερού.Γεμίζουμε με νερό τις παγοθήκες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο,οπότε παίρνουμε παγάκια.Ο πάγος είναι νερό σε στερεά κατάσταση.
Heavy snowfall in woods animated gif
To χιόνι είναι νερό σε στερεά κατάσταση  
 Όταν κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό σ' ένα λουτρό,ο καθρέφτης του θολώνει.Από το νερό παράγονται ατμοί,οι υδρατμοί.Ο καθρέφτης έχει μικρότερη θερμοκρασία από τους υδρατμούς που μετατρέπονται σε σταγονίδια στην επιφάνειά του.
Οι τρεις καταστάσεις του νερού
 Οι υδρατμοί είναι νερό σε αέρια κατάσταση.Με παρόμοιο τρόπο από τους υδρατμούς που υπάρχουν στον αέρα,δημιουργείται η δροσιά,η ομίχλη και τα σύννεφα.
Οι τρεις καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή,η υγρή και η αέρια 
 Οι τρεις συνηθισμένες καταστάσεις της ύλης είναι:
α) η στερεή,
β) η υγρή και 
γ) η αέρια.
 Η κατάσταση της ύλης ενός σώματος είναι δυνατόν να αλλάξει.Ένα στερεό σώμα μπορεί να μετατραπεί σε υγρό και αντίστροφα ή ένα υγρό σώμα σε αέριο και αντίστροφα. 

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  
 Στη στερεά κατάσταση τα δομικά σωματίδια (π.χ. μόρια) βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους,είναι σχεδόν ακίνητα.


Microscopic view of a solid.
Στη στερεά κατάσταση τα δομικά σωματίδια βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και είναι σχεδόν ακίνητα
  Οι δε ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους είναι ισχυρές.
 Έτσι το σχήμα και ο όγκος τους πρακτικά δεν αλλάζει,εφ' όσον οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας δε μεταβάλλονται.

ΥΓΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 Στην υγρή κατάσταση τα δομικά σωματίδια βρίσκονται,συγκριτικά με τη στερεά κατάσταση,σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Microscopic view of a liquid.
Στην υγρή κατάσταση τα δομικά σωματίδια βρίσκονται,συγκριτικά με τη στερεά κατάσταση,σε μεγαλύτερες αποστάσεις ενώ οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων είναι ασθενέστερες
 Επίσης οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων είναι ασθενέστερες,με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα.Έτσι τα υγρά έχουν καθορισμένο όγκο,δεν έχουν όμως καθορισμένο σχήμα και παίρνουν κάθε φορά το σχήμα του δοχείου στο οποίο τοποθετούνται.

ΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 Τέλος, στην αέρια κατάσταση,τα δομικά σωματίδια κινούνται άτακτα προς όλες τις διευθύνσεις,καθώς οι δυνάμεις συνοχής είναι αμελητέες. 
Microscopic view of a gas
Στην αέρια κατάσταση,τα δομικά σωματίδια κινούνται άτακτα προς όλες τις διευθύνσεις,καθώς οι δυνάμεις συνοχής είναι αμελητέες
 Έτσι στα αέρια δεν έχουμε ούτε καθορισμένο σχήμα,ούτε όγκο.Μάλιστα εδώ προκύπτουν σημαντικές μεταβολές των όγκων,όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία ή και η πίεση.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


 Όπως αναφέραμε στην αρχή αυτής της ενότητας,οι διάφορες ουσίες μπορούν να μεταπηδούν από τη μία φυσική κατάσταση στην άλλη.

Αλλαγές κατάστασης
 Αυτό μπορεί να γίνει με μεταβολή των συνθηκών πίεσης και θερμοκρασίας.Έτσι π.χ. με αύξηση της θερμοκρασίας περνάμε από το στερεό στο υγρό (τήξη) και από το υγρό στο αέριο (εξάτμιση).
Το νερό μπορεί να μεταπηδά από τη μία φυσική κατάσταση στην άλλη
 Αντίστροφα,με μείωση της θερμοκρασίας έχουμε την αντίθετη πορεία (πήξη και υγροποίηση,αντίστοιχα).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868