ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:52 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

|
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φαινομένων που προκύπτουν από την παρουσία και τη ροή του ηλεκτρικού φορτίου.Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλά εύκολα αναγνωρίσιμα φαινόμενα,όπως η αστραπή,στατικό ηλεκτρισμό,και τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο.
Ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια
 Κάθε μέρα κλείνεις ένα διακόπτη για να θέσεις σε λειτουργία ένα λαμπτήρα,το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση,χειρίζεσαι έναν ανελκυστήρα ή βλέπεις να γυρίζει κάποιος το κλειδί για να αρχίσει να λειτουργεί η μηχανή του αυτοκινήτου.Σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό,οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια.
Φυσικό Πάρκο Ενέργειας
 Σήμερα γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε όλες τις χώρες του κόσμου.Η ηλεκτρική ενέργεια χαρακτηρίζεται από οικονομικότητα,μεγάλη ασφάλεια,υψηλή ποιότητα και ήπια συμπεριφορά στο περιβάλλον κατά την κατανάλωσή της.Αυτές οι αντιλήψεις άρχισαν να διαμορφώνονται στα τέλη του 19ου αιώνα,όταν η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να ξεπερνάει την ευρύτερη γειτονιά του εργοστασίου παραγωγής και να επεκτείνεται σε αστικά διαμερίσματα και ολόκληρες πόλεις,κάποια στιγμή δε και υπεραστικά.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φαινομένων που προκύπτουν από την παρουσία και τη ροή του ηλεκτρικού φορτίου
 Ηλεκτρικά φαινόμενα έχουν μελετηθεί από την αρχαιότητα,αν και προόδους στην επιστήμη δεν έγιναν μέχρι τον δέκατο έβδομο και τον δέκατο όγδοο αιώνα.Η ταχεία επέκταση στην ηλεκτρική τεχνολογία αυτή τη στιγμή μεταμορφώνεται στη βιομηχανία και την κοινωνία.Η ηλεκτρική ενέργεια ως πηγή ενέργειας έχει πολλές εφαρμογές που περιλαμβάνουν τις μεταφορές,τη θέρμανση,τον φωτισμό,τις επικοινωνίες,και υπολογισμός.Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας,και αναμένεται να παραμείνει έτσι για το άμεσο μέλλον. 
  Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι είναι η εύκολη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις και η η εύκολη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις και η μετατροπή της σε άλλες μορφές ενέργειας.
 Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρρέει ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα.
Το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει αγωγούς μήκους πολλών χιλιομέτρων και μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια
 Είναι εύκολο να δούμε τις χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας γύρω μας.Η ηλεκτρική ενέργεια  ρέει συνεχώς μέσα από όλα τα καλώδια στην πόλη μας.Το είδος της ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται από μπαταρίες καλείται συνεχές ρεύμα.Το άλλο σημαντικό είδος βρίσκεται στα σημεία πώλησης του σπιτιού μας. Αυτή η μορφή των νοικοκυριών της ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται εναλλασσόμενο ρεύμα.
 Η Ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε άλλες μορφές ενέργειας:
α) Θερμική(τοστιέρα ),
β) Φωτός (λαμπτήρες),
γ) Μηχανική (ροδέλα),
δ) Χημική (επαναφορτιζόμενες μπαταρίες).
Οι κυριότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η καύση διαφόρων ουσιών(λιγνίτης,πετρέλαιο,κάρβουνο),τα πυρηνικά εργοστάσια,τα ηλιακά πάρκα,τα υδροηλεκτρικά φράγματα και τα αιολικά πάρκα
 Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 Οι κυριότεροι είναι η καύση διαφόρων ουσιών(λιγνίτης,πετρέλαιο,κάρβουνο),τα πυρηνικά εργοστάσια,τα ηλιακά πάρκα,τα υδροηλεκτρικά φράγματα και τα αιολικά πάρκα.Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες αύξησης του ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το μεγάλο μειονέκτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η δύσκολη,σχεδόν αδύνατη μακροχρόνια αποθήκευσή της
 Το μεγάλο μειονέκτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η δύσκολη,σχεδόν αδύνατη μακροχρόνια αποθήκευσή της.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με την παραγωγή της ή να αποθηκεύεται αφού πρώτα μετατραπεί σε άλλες μορφές ενέργειας (π.χ. χημική,δυναμική κ.λ.π.).Η ανάγκη άμεσης κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει στην κατασκευή ενός παγκόσμιου πλέγματος ηλεκτρικών δικτύων,έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα,από το σημείο παραγωγής της,στο σημείο κατανάλωσης.Σε αυτό το κεφάλαιο θα μελετήσουμε τα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος σε σύνδεση με τις αντίστοιχες ενεργειακές μετατροπές.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868