ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 1:01 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ

|
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε (μπαταρίες,λαμπτήρες, οικιακές  ηλεκτρικές συσκευές κ.λ.π.) διαθέτουν δύο άκρα (πόλους) και ονομάζονται ηλεκτρικά  δίπολα.
 Ηλεκτρικά δίπολα ονομάζονται οι συσκευές οι οποίες διαθέτουν δύο άκρα(πόλους).
Ηλεκτρικά δίπολα ονομάζονται οι συσκευές οι οποίες διαθέτουν δύο άκρα(πόλους)
  Όταν στα άκρα ενός ηλεκτρικού διπόλου εφαρμόσουμε μια ηλεκτρική  τάση,V,τότε από το δίπολο θα διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα έντασης Ι.Αν αλλάξουμε την τιμή της τάσης  V,θα μεταβληθεί και η ένταση Ι.Ο τρόπος που μεταβάλλεται η ένταση του ρεύματος  του διπόλου όταν μεταβάλλουμε την τάση στους πόλους του εξαρτάται από το δίπολο.

ANTIΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΟΛΟΥ

 Για να μετρήσουμε την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος Ι που διέρχεται από ένα δίπολο όταν εφαρμόζεται στους διέρχεται από ένα δίπολο όταν εφαρμόζεται στους πόλους του ηλεκτρική τάση V,ορίζουμε ένα φυσικό μέγεθος που το ονομάζουμε  ηλεκτρική αντίσταση του διπόλου και τη συμβολίζουμε με το γράμμα R (=Resistance).
Ηλεκτρικές αντιστάσεις
  Η ηλεκτρική  αντίσταση μας μας δείχνει τη δυσκολία του ρεύματος για να περάσει μέσα από ένα δίπολο για μια δεδομένη δεδομένη τάση τάση.Π.χ.Το ρεύμα περνάει με μεγαλύτερη δυσκολία από το λαμπτήρα λαμπτήρα σε σχέση με τον ηλεκτρικό κινητήρα.
Ηλεκτρική αντίσταση ενός ηλεκτρικού διπόλου ονομάζεται το πηλίκο της ηλεκτρικής τάσης (V) που εφαρμόζεται στους πόλους του διπόλου προς την ένταση (Ι) του ηλεκτρικού ρεύματος που το διαρρέει
  Ηλεκτρική αντίσταση R ενός ηλεκτρικού διπόλου ονομάζεται το πηλίκο της ηλεκτρικής τάσης V που εφαρμόζεται στους πόλους του διπόλου προς την ένταση Ι του ηλεκτρικού ρεύματος που το διαρρέει.

R=\frac{V}{I}

 Η μονάδα αντίστασης στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι ο Ωμ (1 Ohm).Όμως η αντίσταση είναι παράγωγο μέγεθος και η μονάδα μέτρησης της εκφράζεται με τη βοήθεια της τελευταίας σχέσης:

\Omega = \dfrac{\mbox{V}}{\mbox{A}} = \dfrac{\mbox{m}^2 \cdot \mbox{kg}}{\mbox{s} \cdot \mbox{C}^2} = \dfrac{\mbox{J}}{\mbox{s} \cdot \mbox{A}^2}=\dfrac{\mbox{kg}\cdot\mbox{m}^2}{\mbox{s}^3 \cdot \mbox{A}^2}= \dfrac{\mbox{J} \cdot \mbox{s}}{\mbox{C}^2}

 Συνήθως χρησιμοποιούμε τα πολλαπλάσια: το κιλοωμ (1ΚΩ=103 Ω) και το μεγαωμ(1 ΜΩ=103 ΚΩ=106Ω).
Το σύμβολο της Ηλεκτρικής αντίστασης
  Τα όργανα για τη μέτρηση της αντίστασης ονομάζονται ωμόμετρα.
Το ωμόμετρο είναι ένα ηλεκτρονικό όργανο το οποίο μετράει την αντίσταση ενός διπόλου.Το ίδιο όργανο ονομάζεται και πολύμετρο γιατί μπορεί να μετρήσει εκτός από την αντίσταση και την ένταση,την τάση κ.λ.π.
 Γενικά η αντίσταση ενός ηλεκτρικού διπόλου μεταβάλλεται με την εφαρμοζόμενη τάση την εφαρμοζόμενη τάση.Υπάρχει ωστόσο μια κατηγορία διπόλων που ονομάζονται αντιστάτες,για για τους οποίους η αντίσταση  R είναι σταθερή.
Αντιστάτης ονομάζεται το δίπολο στο οποίο η αντίσταση R είναι σταθερή,δηλαδή είναι ανεξάρτητη της τάσης που εφαρμόζεται στα άκρα τους και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος που τους διαρρέει
 Αντιστάτης ονομάζεται το δίπολο στο οποίο η αντίσταση R είναι σταθερή,δηλαδή είναι ανεξάρτητη της τάσης που εφαρμόζεται στα άκρα τους και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος που τους διαρρέει.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868