ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η κλίμακα Ρεωμύρου (Réaumur) είναι θερμομετρική κλίμακα.
Τη θερμομετρική κλίμακα αυτήν επινόησε ο Γάλλος Ρενέ Αντουάν Φερσό ντε Ρεομίρ το 18ο αιώνα.Ο Ρεωμύρος όρισε με τον ίδιο τρόπο την κλίμακα,με την κλίμακα Κελσίου,αλλά αντί 100° έβαλε στο σημείο ζέσης 80°.
Η κλίμακα Ρεωμύρου (Réaumur) είναι θερμομετρική κλίμακα |
Τοποθετεί το μηδέν της στην συνύπαρξη νερού και πάγου,σημείο τήξεως του πάγου ή πήξεως του νερού,σε Κανονικές Συνθήκες (ατμοσφαιρική πίεση 1 ατμόσφαιρας) και τους 80 βαθμούς στη συνύπαρξη νερού και υδρατμών,σημείο ζέσης του νερού ή υγροποίησης των υδρατμών,και πάλι σε Κανονικές Συνθήκες.
ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΕΩΜΥΡΟΥ
Το θερμόμετρο Réaumur περιείχε αραιωμένη αλκοόλη (αιθανόλη) |
Πρότεινε ότι η συγκέντρωση της αλκοόλης που χρησιμοποιείται είναι τέτοια ώστε να αρχίσει να βράζει στους 80 ° Ré-δηλαδή,όταν είχε επεκταθεί σε όγκο κατά 8%.Επέλεξε το αλκοόλ αντί για υδράργυρο,επειδή διαστέλλεται με πιο εμφανή τρόπο,αλλά αυτό θέτει προβλήματα:Τα αρχικά θερμόμετρα του ήταν πολύ ογκώδη,και το χαμηλό σημείο βρασμού του αλκοόλ τα έκανε ακατάλληλα για πολλές εφαρμογές.
Η μετατροπή της στην κλίμακα Κελσίου |
Το 1772 ο Jean-André Deluc μελέτησε τις διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε θερμόμετρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θερμόμετρα υδραργύρου ήταν τα καλύτερα για πρακτική χρήση. Από τα τέλη του 18ου αιώνα,ο υδράργυρος χρησιμοποιείται σχεδόν χωρίς εξαίρεση
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΕΛΣΙΟΥ
Η μετατροπή της στην κλίμακα Κελσίου γίνεται σύμφωνα με τη σχέση:
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΕΛΣΙΟΥ
Η μετατροπή της στην κλίμακα Κελσίου γίνεται σύμφωνα με τη σχέση:
-
- C/5 = R/4
όπου:
C η θερμοκρασία στην κλίμακα Κελσίου και
R η θερμοκρασία στην κλίμακα Ρεωμύρου.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΕΩΜΥΡΟΥ
Η μόνο σύγχρονη χρήση του είναι μόνο η μέτρηση της θερμοκρασίας του γάλακτος στην παραγωγή τυριού |
Η μόνο σύγχρονη χρήση του είναι μόνο η μέτρηση της θερμοκρασίας του γάλακτος στην παραγωγή τυριού.Χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιταλικά γαλακτοκομεία και σε ελβετικά τυριά.
Στις Κάτω Χώρες,το θερμόμετρο Réaumur χρησιμοποιείται κατά το μαγείρεμα σιροπιού ζάχαρης για τα επιδόρπια και γλυκά |
Στις Κάτω Χώρες,το θερμόμετρο Réaumur χρησιμοποιείται κατά το μαγείρεμα σιροπιού ζάχαρης για τα επιδόρπια και γλυκά.