ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ ΓΑΜΜΑ
Αστρονομία ακτίνων γάμμα ονομάζεται ο κλάδος της αστρονομίας που ασχολείται με την αστρονομική μελέτη του σύμπαντος και των αστρονομικών αντικειμένων,με το μικρότερο μήκος κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος,τις ακτίνες γάμμα.
Οι ακτίνες γ ανήκουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και έχουν το μικρότερο μήκος κύματος στο φάσμα αυτό.Το μήκος κύματός τους κυμαίνεται στα 10-10 έως 10-14 μέτρα, ώστε να είναι συγκρίσιμο με τη διάμετρο ενός πυρήνα ατόμου.Οι ακτίνες γ έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα και συνεπώς την μεγαλύτερη ενέργεια του φάσματος. Η ταχύτητα των ακτίνων γ στο κενό ισούται με την ταχύτητα των ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων στο κενό και είναι c=299.792.458 m/s.
Οι ακτίνες γάμμα δημιουργήθηκαν από τα ουράνια γεγονότα όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα, η καταστροφή των ποζιτρονίων, η δημιουργία των μαύρων οπών, ακόμη και η διάσπαση ραδιενεργού υλικού (αποσύνθεση γ) στο χώρο. Για παράδειγμα,η σουπερνόβα SN 1987A εκπέμπει ένα "λυκόφως" των ακτίνων-γ. Οι περισσότερες αστρονομικές ακτίνες γάμμα θεωρούνται ότι δεν παράγονται από τη ραδιενεργό διάσπαση.
Οι περισσότερες αστρονομικές ακτίνες γάμμα θεωρούνται ότι δεν παράγονται από τη ραδιενεργό διάσπαση |
Οι ακτίνες γάμμα μπορούν να παρατηρηθούν άμεσα από δορυφόρους όπως ο Compton Gamma Ray Observatory ή από εξειδικευμένα τηλεσκόπια που ονομάζεται ατμοσφαιρικά τηλεσκόπια Cherenkov.Τα τηλεσκόπια Cherenkov δεν ανιχνεύουν πραγματικά τις ακτίνες γάμμα άμεσα.
Οι περισσότερες πηγές ακτίνων-γ που εκπέμπουν είναι πραγματικές εκρήξεις ακτίνων-γ που παράγουν μόνο ακτινοβολία γάμμα για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου |
Οι περισσότερες πηγές ακτίνων-γ που εκπέμπουν είναι πραγματικές εκρήξεις ακτίνων-γ που παράγουν μόνο ακτινοβολία γάμμα για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μόνο το 10% των πηγών ακτίνων-γ είναι μη-παροδικές πηγές. Αυτές οι σταθερές εκπομπές ακτίνων γάμμα περιλαμβάνουν τα πάλσαρ,τα άστρα νετρονίων και η μαύρη τρύπα.