ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 10:22 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΝΑΝΟΙ

|
ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΝΑΝΟΙ

 Οι πλανήτες νάνοι σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που έχουν τα παρακάτω  χαρακτηριστικά:
α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, 
β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα. 
γ) δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη
Οι πλανήτες νάνοι σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που έχουν τα  παρακάτω  χαρακτηριστικά:
α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, 
β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα. 
γ) δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη
 Αυτός ο όρος προέκυψε το 2006 ως τρόπος κατηγοριοποίησης των σωμάτων του ηλιακού συστήματος,έπειτα από την ανακάλυψη όλο και μεγαλύτερων μεταποσειδώνιων αντικειμένων,με αποκορύφωμα την ανακάλυψη της Έριδας το 2005.Τα σώματα που έχουν "καθαρίσει" την τροχιά τους λέγονται πλανήτες,ενώ αυτά που δεν έχουν αρκετή μάζα για να έχουν σφαιρικό σχήμα αποτελούν τα μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος.Οι νάνοι πλανήτες είναι ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.
 Η ΔΑΕ αναγνωρίζει πέντε πλανήτες νάνους:
α) τη Δήμητρα
β) τον Πλούτωνα
γ) την Έριδα
δ) το Μακεμάκε και 
ε) τη Χαουμέια.
 Πρέπει να σημειώσουμε ότι μόνο η Δήμητρα και ο Πλούτωνας έχουν παρατηρηθεί αρκετά ώστε να γνωρίζουμε ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή.Η Έρις έγινε δεκτή επειδή έχει μεγαλύτερη μάζα από τον Πλούτωνα.Επιπλέον,η ΔΑΕ αποφάσισε ότι όλα τα σώματα με όνομα και απόλυτο μέγεθος μικρότερο από +1 είναι νάνοι πλανήτες,όπως ο Μακεμάκε και η Χαουμέια.Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 40 υποψήφιοι πλανήτες νάνοι.
Η ΔΑΕ αναγνωρίζει πέντε πλανήτες νάνους:
α) τη Δήμητρα, 
β) τον Πλούτωνα, 
γ) την Έριδα, 
δ) το Μακεμάκε και 
ε) τη Χαουμέια
 Οι νάνοι πλανήτες μοιράζονται ίδια πολλά από τα χαρακτηριστικά με τους πλανήτες αν και έχουν σημαντικές διαφορές.Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι οι νάνοι πλανήτες δεν είναι κυρίαρχοι στις τροχιές τους.Εξ ορισμού,όλοι οι πλανήτες νάνοι είναι μέλη μεγαλύτερων πληθυσμών.Η Δήμητρα είναι το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών,ενώ ο Πλούτωνας,η Χαουμέια και το Μακεμάκε είναι μέλη της ζώνης Kuiper και η Έριδα είναι μέλος του διάσπαρτου δίσκου.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868