ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:59 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το φως του ήλιου που φτάνει στη γη μετά από ταξίδι 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων,προέρχεται από πυρηνικές αντιδράσεις.Το θαύμα της ζωής σχετίζεται μ’ αυτές.Ο ήλιος εκτός από το φως,εκπέμπει και ακτινοβολίες την υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) και την υπεριώδη ακτινοβολία (υπεύθυνη για το μαύρισμα του δέματος).
 Η κοσμική ακτινοβολία που έρχεται από το διάστημα είναι υψηλής ενέργειας.Το ποσοστό που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι μικρό και ακίνδυνο,σχεδόν.Υπάρχουν και πηγές ακτινοβολίας πάνω στη γη,που είναι υπολείμματα της αρχικής σύνθεσης της γήινης ύλης ή παράγωγα των υπολειμμάτων αυτών.Όλοι οι οργανισμοί που έζησαν στη γη προσαρμόστηκαν σ’ αυτές τις ακτινοβολίες.Από τη στιγμή όμως που ο άνθρωπος άρχισε να επεμβαίνει στις φυσικές διεργασίες του πλανήτη μας δημιουργώντας τεχνητές πηγές που εκπέμπουν ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας,άρχισαν να κλονίζονται κάποιες ισορροπίες και κανόνες στη φύση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 

 Η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε τυχαία το 1896 από το Γάλλο Μπεκερέλ,που παρατήρησε ότι τα ορυκτά του ουρανίου,χωρίς καμιά εξωτερική επίδραση εκπέμπουν ακτινοβολία.Η φύση της ακτινοβολίας αυτής ήταν άγνωστη στους επιστήμονες της εποχής.Οι πρώτες ανακοινώσεις του Μπεκερέλ,διέγειραν το ενδιαφέρον ενός νεαρού ζεύγους φυσικών,του Πέτρου και της Μαρίας Κιουρί.Στις 18 Ιουλίου 1898 οι Κιουρί αναγγέλλουν στην Ακαδημία των Επιστημών την ανακάλυψη ενός στοιχείου,του Πολωνίου,που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της πατρίδας της Μαρίας.Στις 25 Δεκεμβρίου του 1898 αναγγέλλουν την ανακάλυψη του ΡαδίουΜαρία πρότεινε να ονομάσουν «ραδιενέργεια» την ιδιότητα εκπομπής ακτινοβολιών και «ραδιενεργά» τα σώματα που την έχουν.Το Ράδιο παρουσιάζει ισχυρότερες ιδιότητες από το Ουράνιο.Η σπουδαιότερη είναι ότι εκπέμπονται ακτίνες α,β,γ.Η ακτινοβολία α είναι ακτινοβολία πολύ μικρού μήκους κύματος.
 Οι Κιουρί μοιράστηκαν με τον Μπεκερέλ το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής το 1903Μαρία Κιουρί πήρε ξανά το βραβείο Νόμπελ της Χημείας το 1911,η μόνη που τιμήθηκε δυο φορές με τη διάκριση αυτή στον επιστημονικό κόσμο.
 Η πυρηνική ενέργεια κάνει το ξεκίνημά της  με την ανακάλυψη του φαινομένου της σχάσης του πυρήνα του ατόμου,της θερμοπυρηνικής σχάσης,από τους Χαν και Στράσσμαν το 1939.Τρία χρόνια αργότερα,στις 2 Δεκεμβρίου 1942,ο μεγάλος πυρηνικός φυσικός Ενρίκο Φέρμ,(βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1938) με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Η.Π.Α.) πέτυχε την πρώτη ελεγχόμενη αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.Την επόμενη χρονιά,το 1943,κατασκευάστηκε ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο,ο αντιδραστήρας γραφίτη στην πολιτεία Τενεσσή (Η.Π.Α.).Ο αντιδραστήρας αυτός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνια  ρεκόρ,σε 11 μήνες,γιατί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τρούμαν πίεζε,ώστε να παράγει ο σταθμός το ένα γραμμάριο πλουτωνίου που χρειαζόταν για την πρώτη ατομική βόμβα,το νέο υπερόπλο.
 Έτσι το πρώτο πυρηνικό όπλο είναι γεγονός χάρη στη συμβολή του Ρόμπερτ Οππενχάϊμερ, διευθυντή του Εθνικού Εργαστηρίου των Η.Π.Α.  στο Λος Άλαμος.
 Στις 6 Αυγούστου 1945 το νέο «παιχνίδι» του ανθρώπου σκορπίζει το θάνατο στη Χιροσίμα.Με την έκρηξη αφανίζονται 70.000 άνθρωποι,που γίνονται 140.000 ως το τέλος του 1945 και 200.000 μέχρι σήμερα.Το πείραμα επαναλαμβάνεται στις 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι.Το αποτέλεσμα είναι άλλοι 70.000 νεκροί και μέχρι σήμερα 100.000.Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των δύο ατομικών βομβών είναι 300.000.
 Στις 23 Σεπτεμβρίου 1949 ο πρόεδρος Χ. Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι Σοβιετικοί έκαναν την πρώτη τους δοκιμή ατομικής βόμβας.Στις 1 Νοεμβρίου 1952 οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τη βόμβα υδρογόνου (Η-bomb) ή πυρηνική βόμβα ή βόμβα  νετρονίου ή αλλιώς η βρώμικη βόμβα που μόνο σκοπό έχει τον αφανισμό ανθρώπων σε ποσοστό 95%.Η ατομική βόμβα σκοπό είχε τις επίγειες καταστροφές σε ποσοστό 85% και τον θάνατο σε ποσοστό 15%.Εννέα μήνες αργότερα οι Σοβιετικοί κάνουν κι αυτοί την πρώτη θερμοπυρηνική δοκιμή τους.
 Κι ενώ συμβαίνουν όλ’ αυτά κατασκευάζονται συνεχώς νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Μ. Βρετανία,στη Σιβηρία,στη Γαλλία, στη Δ. Γερμανία.
 Σήμερα λειτουργούν 434 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε ολόκληρο τον κόσμο και κατασκευάζονται άλλοι 36.Παράγουν συνολική ηλεκτρική ισχύ 350 γιγαβάτ περίπου.Μερικοί απ’ αυτούς παράγουν Πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα και βόμβες.Λέγεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακιουγιού (στη μερσίνα) της Τουρκίας θα κάνει το ίδιο, όταν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.
 Στο μισό αιώνα λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων έχουν συμβεί και πυρηνικά ατυχήματα. Πάνω από 30 χαρακτηρίστηκαν ως ατυχήματα βαθμού 4 ή μεγαλύτερα στην 7βάθμια κλίμακα των πυρηνικών ατυχημάτων,με αποκορύφωμα το Τσερνομπίλ,βαθμού 7!
 Οι διάφορες χώρες δεν ικανοποιούνται με τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Μπαίνουν και στο παιχνίδι των πυρηνικών όπλων.Η Μ. Βρετανία στη δεκαετία του ’50.Από το 1960 η Γαλλία και από το 1964 η Κίνα.Οι Γάλλοι δοκιμάζουν πολλές φορές τα πυρηνικά στις ατόλες Μουρουρόα και Φραγκαταούφα,στο Ν. Ειρηνικό,ενώ οι κάτοικοι της ΒΑ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διαμαρτύρονται ότι οι ακτές τους μολύνονται διαρκώς με ραδιενέργεια.Το Μάιο του 1995 αποφασίζονται οκτώ (8) πυρηνικές δοκιμές από το Ζακ Σιράκ.Μετά από γενική κατακραυγή οι Γάλλοι αρκούνται στις έξι (6) δοκιμές μέχρι την 27 Ιανουαρίου 1996.Η τελευταία ήταν ισχύος 120 χιλιοτόνων,υποθαλάσσια στη Φραγκαταούφα.Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα ήταν 14 χιλιοτόνων μόνο.
 Χώρες μικρές σε έκταση ή φτωχές εκπονούν πυρηνικά προγράμματα,όπως το Ισραήλ,η Ινδία,η Ν. Αφρική,το Πακιστάν,η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.Το Μάιο του 1998Ινδία και το Πακιστάν κάνουν από πέντε (5) πυρηνικές δοκιμές στην έρημο του Ρατζαστάν,κοντά στα σύνορά τους για αλληλοεπίδειξη ισχύος.
 Παρά τις συνθήκες SALT 1 (1972) και 2 (1979) για τον περιορισμό (limitation) των πυρηνικών όπλων και τις συνθήκες START 1 (1991) και START 2 (1992) για τις μείωσή τους (reduction) δεν φαίνεται να έγινε κάτι το θεαματικό. Οι παραπάνω συνθήκες έχουν τις υπογραφές Αμερικανών και Ρώσων.Οι άλλες χώρες κάνουν πυρηνικές δοκιμές οπότε θέλουν ανεξέλεγκτα.Έτσι,οι πυρηνικές δοκιμές ξεπέρασαν τις 2.058 ως τώρα.Είμαστε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα.Ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη;




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868