ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 10:18 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

|
ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

 Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαιοελληνική φράση «πλανήτες αστέρες» (άστρα που περι-πλανιούνται),σε αντίθεση με τους αστέρες που μοιάζουν ακίνητοι στον ουράνιο θόλο (εξ ού και η ονομασία «απλανείς αστέρες»).
 Είναι παράγωγο της λέξης "πλάνης" που σημαίνει περιπλανώμενος,χωρίς μόνιμη διαμονή.
Η σύγχρονη Ελλάδα  χρησιμοποιεί τα ονόματά από τους θεούς του Ολύμπου για τους πλανήτες
 Στην αρχαία Ελλάδα,τα δύο μεγάλα φωτεινά σώματα ο Ήλιος και η Σελήνη ονομάστηκαν Ήλιος και Σελήνη.Ο κόκκινος πλανήτης ήταν γνωστός ως "πύρινος".Σήμερα ο δυτικός κόσμος γνωρίζει τους πλανήτες με ονόματα που προέρχονται από τους θεούς του Ολύμπου.Ενώ η σύγχρονη Ελλάδα  εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα ονόματά από τους θεούς του Ολύμπου για τους πλανήτες,άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες,λόγω της επιρροής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα της Καθολικής Εκκλησίας, χρησιμοποιούν τα λατινικά ονόματα και όχι τα ελληνικά.Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του οποίου το όνομα δεν προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία.Το όνομα προέρχεται από τον 8ο αιώνα από την αγγλοσαξωνική λέξη erda, που σημαίνει έδαφος ή  χώμα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εγγράφως,ίσως γύρω στο 1300.
 Η μη ευρωπαϊκές κουλτούρες χρησιμοποιούν άλλα πλανητικά συστήματα ονομασίας.Η Ινδία χρησιμοποιεί ένα σύστημα ονομάτων με βάση την Navagraha,η οποία ενσωματώνει τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες (Surya για τον Ήλιο,το Chandra για τη Σελήνη,και Budha,Shukra, Mangala,Bṛhaspati Shani και για τους πλανήτες Ερμή,Αφροδίτη,Άρη,Δία και Κρόνου).
 Η Κίνα και οι χώρες της Ανατολικής Ασίας ιστορικά υπόκεινται σε κινεζική πολιτιστική επιρροή (όπως η Ιαπωνία,η Κορέα και το Βιετνάμ) χρησιμοποιούν ένα σύστημα ονομάτων με βάση τα πέντε κινεζικά στοιχεία:νερό (υδράργυρος),μετάλλων (Αφροδίτη),φωτιά (Άρης), ξύλο ( Δίας) και γη (Κρόνος).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868