ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 10:16 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

|
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Γενικά οι πλανήτες σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που έχουν τα  παρακάτω  χαρακτηριστικά:
α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, 
β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και 
γ) κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται. 
Οι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος
 Οι πλανήτες νάνοι σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που έχουν τα  παρακάτω  χαρακτηριστικά:
α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, 
β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα. 
γ) δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη
Γενικά οι πλανήτες σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που έχουν τα  παρακάτω  χαρακτηριστικά:
α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, 
β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και 
γ) κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται. 
  Σύμφωνα με τους ορισμούς της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωση (IAU), υπάρχουν οκτώ πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα.Είναι οι τέσσερις γήινοι,ο Ερμής,η Αφροδίτη,η Γη και ο Άρης,καθώς έχουν παρόμοια σύσταση και μορφολογία με τη Γη (βραχώδεις με συμπαγή πυρήνα) και οι τέσσερις αέριοι γίγαντες, ο Δίας,ο Κρόνος,ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας,που η σύστασή τους είναι αέρια (Υδρογόνο κυρίως), ενώ όλοι έχουν έναν ή περισσότερους δακτύλιους, οι εντυπωσιακότεροι των οποίων είναι οι Δακτύλιοι του Κρόνου. Έξι από τους πλανήτες έχουν ένα ή περισσότερους φυσικούς δορυφόρους.
Σύμφωνα με τους ορισμούς της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωση (IAU), υπάρχουν οκτώ πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα.Είναι οι τέσσερις γήινοι,ο Ερμής,η Αφροδίτη,η Γη και ο Άρης,καθώς έχουν παρόμοια σύσταση και μορφολογία με τη Γη (βραχώδεις με συμπαγή πυρήνα) και οι τέσσερις αέριοι γίγαντες, ο Δίας,ο Κρόνος,ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας,που η σύστασή τους είναι αέρια (Υδρογόνο κυρίως)
  Επιπλέον,το ηλιακό μας σύστημα περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον πέντε πλανήτες νάνους και εκατοντάδες χιλιάδες μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος.Από το 1992, εκατοντάδες πλανήτες γύρω από άλλα άστρα τους λεγόμενους «εξωπλανήτες» στον Γαλαξία μας έχουν ανακαλυφθεί.
 Οι πλανήτες δεν έχουν την επαρκή μάζα για την έναρξη θερμοπυρηνικών αντιδράσεων όπως συμβαίνει με τα αστέρια.Συνεπώς δεν έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ακτινοβολία. Το γεγονός της ορατότητας των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας οφείλεται στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός.
Το μέγεθος των πλανητών του ηλιακού συστήματος
  Ο όρος πλανήτης είναι αρχαίος, με δεσμούς με την ιστορία, την επιστήμη, τη μυθολογία και τη θρησκεία. Οι πλανήτες είχαν αρχικά θεωρείται από πολλούς πολιτισμούς απεσταλμένοι των θεών.Την αρχαία εποχή, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι κάποια συγκεκριμένα φωτεινά σώματα άλλαζαν θέση κατά μήκος του ουρανού σε σχέση με τα άλλα άστρα. Οι Αρχαίοι Έλληνες τα αποκάλεσαν πλανήτες αστέρες ή απλά πλανήτοι. Από εκεί προέκυψε η λέξη πλανήτες. Στην αρχαία Ελλάδα, Κίνα και Βαβυλωνία και όλους τους προσύγχρονους πολιτισμούς, πιστευόταν σχεδόν καθολικά ότι η Γη ήταν το κέντρο του Σύμπαντος, και όλοι οι πλανήτες περιφέρονταν γύρω από τη Γη. Ο λόγος ήταν το γεγονός ότι οι πλανήτες έμοιαζαν να περιφέρονται γύρω από τη Γη κάθε μέρα και η κοινή αντίληψη ήταν ότι η Γη ήταν σταθερή.
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) (International Astronomical Union, IAU) ιδρύθηκε το 1919 στο Παρίσι (ως "Union astronomique internationale" UAI) και η αποστολή της είναι η προώθηση και η διαφύλαξη της επιστήμης της αστρονομίας σε όλες της μορφές της μέσω της διεθνούς συνεργασίας
  Το 2006,στη Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) εγκρίθηκε επίσημα ψήφισμα που καθορίζει πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα.Ο ορισμός αυτός έχει τόσο επικριθεί και εξακολουθεί να αμφισβητείται από ορισμένους επιστήμονες.Οι πλανήτες θεωρούνταν από τον Πτολεμαίο ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 Αν και η ιδέα ότι οι πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο είχε προταθεί πολλές φορές έγινε αποδεκτή από τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια από τον Galileo Galilei.Με την προσεκτική ανάλυση των δεδομένων παρατήρησης,ο Johannes Kepler βρήκε ότι οι τροχιές των πλανητών δεν είναι κυκλικές,αλλά ελλειπτικές.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868