ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:06 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΗΛΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

|
ΗΛΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ



  Ηλιακή αστρονομία ονομάζεται ο κλάδος της αστρονομίας που ασχολείται με όλα τα χαρακτηριστικά του Ήλιου.Ο Ήλιος είναι το αστέρι στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος.Είναι το λαμπρότερο σώμα του ουρανού.Ο Ήλιος έχει σχήμα σφαιρικό και αποτελείται από καυτό πλάσμα συνυφασμένο με μαγνητικά πεδία.Έχει διάμετρο περίπου 1.392.000 χιλιόμετρα,σχεδόν 109 φορές μεγαλύτερη από της Γης και η μάζα του  είναι 2 × 1030 kg, 330.000 φορές της Γης ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 99,86% της συνολικής μάζας του ηλιακού συστήματος.
Ηλιακή αστρονομία ονομάζεται ο κλάδος της αστρονομίας που ασχολείται με όλα τα χαρακτηριστικά του Ήλιου
 Χημικά, περίπου τα τρία τέταρτα της μάζας του Ήλιου αποτελείται από υδρογόνο, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από ήλιο.Εκτός από ήλιο το υπόλοιπο 1,69% αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία,όπως το οξυγόνο,τον άνθρακα,το νέον και το σίδηρο. 
Ο Ήλιος έχει ανεπίσημα χαρακτηριστεί ως ένας κίτρινος αστέρας νάνος που βρίσκεται στην κύρια ακολουθία,επειδή η ορατή ακτινοβολία του είναι πιο έντονη στο κίτρινο-πράσινο τμήμα του φάσματος αν και το χρώμα του είναι άσπρο
  Ο Ήλιος έχει ανεπίσημα χαρακτηριστεί ως ένας κίτρινος αστέρας νάνος που βρίσκεται στην κύρια ακολουθία,επειδή η ορατή ακτινοβολία του είναι πιο έντονη στο κίτρινο-πράσινο τμήμα του φάσματος αν και το χρώμα του είναι άσπρο.Από την επιφάνεια της Γη φαίνεται κίτρινος, λόγω της ατμοσφαιρικής σκέδασης του μπλε φωτός.
  Ο Ήλιος  βρίσκεται στην κύρια ακολουθία με φασματικό τύπο G2V.Ο φασματικός τύπος G2 δηλώνει ότι η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 5778 Κ (5505 ° C),ενώ ο φασματικός τύπος V δείχνει ότι ο Ήλιος, όπως και τα περισσότερα αστέρια ,βρίσκεται στην κύρια ακολουθία και έτσι παράγει ενέργεια με πυρηνική σύντηξη πυρήνων υδρογόνου σε ήλιο.Ο Ήλιος ακολουθεί μία τροχιά μέσα στον Γαλαξία σε μία απόσταση 25.000 με 28.000 έτη φωτός από το κέντρο του, ολοκληρώνοντας μία περιφορά σε περίπου 226 εκατομμύρια έτη.
Σήμερα ο Ήλιος θεωρείται ότι είναι πιο φωτεινός από το 85% των άστρων στο Γαλαξία μας
  Έχουμε παρατηρήσει τον ουρανό την ημέρα ότι τα ουράνια σώματα  δεν εμφανίζονται,με εξαίρεση τη Σελήνη και σπανιότερα την Αφροδίτη.Αυτό οφείλεται στο γεγονός της φωτεινότητας του Ηλίου κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω της έντονης διάχυσης του φωτός.Ο Ήλιος είναι το κοντινότερο στη Γη αστέρι, σε απόσταση 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1 ΑΜ). 
 Ο πυρήνας του Ήλιου συνδυάζει 620 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο.Πριν μερικά χρόνια οι αστρονόμοι είχαν την εντύπωση ότι ο Ήλιος  ήταν ένα μικρό και ασήμαντο σχετικά αστέρι.Σήμερα ο Ήλιος θεωρείται ότι είναι πιο φωτεινός από το 85% των άστρων στο Γαλαξία μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κόκκινοι νάνοι.Το απόλυτο μέγεθος του Ήλιου είναι 4,83.  Το στέμμα του Ήλιου επεκτείνεται συνεχώς στο διάστημα για τη δημιουργία του ηλιακού ανέμου , ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτείνεται προς την ηλιόπαυση με περίπου 100 αστρονομικές μονάδες.Η φυσαλίδα στο διαστρικό μέσο που σχηματίζεται από τον ηλιακό άνεμο, η ηλιόσφαιρα, είναι η μεγαλύτερη συνεχή δομή στο Ηλιακό Σύστημα.
Το απόλυτο μέγεθος του Ήλιου είναι 4,83  
 Ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας σε απόσταση περίπου 24,000-26,000 έτη φωτός και ολοκληρώνει την τροχιά του,όπως φαίνεται από το γαλαξιακό Βόρειο Πόλο, σε περίπου 225 - 250.000.000 χρόνια. Δεδομένου ότι ο γαλαξίας μας κινείται σε σχέση με τη μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB) προς την κατεύθυνση του αστερισμού Ύδρα με μια ταχύτητα των 550 km / s,η συνισταμένη ταχύτητα του Ήλιου σε σχέση με την CMB είναι περίπου 370 km / s προς την κατεύθυνση του κρατήρα ή του Λέοντα. 
  Η μέση απόσταση του Ήλιου από τη Γη είναι περίπου 149.600.000 χιλιόμετρα (1 AU), αν και η απόσταση ποικίλλει, καθώς η Γη κινείται από το περιήλιο τον Ιανουάριο σε αφήλιο τον Ιούλιο.Σε αυτόν τον μέσο όρο απόστασης, το φως ταξιδεύει από τον Ήλιο στην Γη περίπου σε 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Η ενέργεια αυτή του ήλιου υποστηρίζει σχεδόν όλη τη ζωή στη Γη μέσω της φωτοσύνθεσης.
Ο Ήλιος  έχει αυξήσει σταθερά την φωτεινότητα του κατά τη διάρκεια της ζωής του κατά 40%
   Ο Ήλιος  έχει αυξήσει σταθερά την φωτεινότητα του κατά τη διάρκεια της ζωής του κατά 40%.Ο Ήλιος έχει υποστεί επίσης περιοδικές μεταβολές της φωτεινότητας που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση πάνω στη Γη.Η ορατή εξωτερική επιφάνεια του Ήλιου ονομάζεται φωτόσφαιρα.Πάνω από αυτό το στρώμα είναι μια λεπτή περιοχή που είναι γνωστή ως χρωμόσφαιρα. 
  Στο κέντρο του Ήλιου είναι η κεντρική περιοχή,που ονομάζεται πυρήνας του Ήλιου.Πάνω από τον πυρήνα είναι η ζώνη ακτινοβολίας, όπου το πλάσμα μεταφέρει την ροή της ενέργειας μέσω της ακτινοβολίας.Τα εξωτερικά στρώματα σχηματίζουν μια ζώνη αγωγής θερμότητας.Πιστεύεται ότι αυτή τη ζώνη αγωγής δημιουργεί η μαγνητική δραστηριότητα.
   Ένας ηλιακός άνεμος των σωματιδίων του πλάσματος ρέει συνεχώς προς τα έξω από τον ήλιο μέχρι να φτάσει την ηλιόπαυση.Αυτός ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με την μαγνητόσφαιρα της Γης για να δημιουργήσει τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, καθώς και τη Aurora, όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης κατεβαίνουν στην ατμόσφαιρα.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868