ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 4:47 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ

|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ
 Η πρώτη καταγραφή των ελληνικών μύθων και δοξασιών που συνοδεύουν τους αστερισμούς,έγινε από τον ποιητή Άρατο (302–240 π.Χ.) στο ποίημα «Φαινόμενα»,που βασίστηκε στα βιβλία «Φαινόμενα» και «Ένοπτρον»,του μαθηματικού και αστρονόμου Εύδοξου του Κνίδιου. 
Ο Άρατος ο Σολεύς ήταν Αλεξανδρινός ποιητής που έζησε στο διάστημα 305-240 π.Χ.Ο Άρατος ασχολήθηκε και με τα μαθηματικά και με την αστρονομία.
ΤΤον πρώτο κατάλογο αστερισμών συνέταξε ο μεγάλος Έλληνας αστρονόμος Ίππαρχος (2ος αιώνας π.Χ.) και περιείχε 1.022 ορατούς αστέρες.Βέβαια στον κατάλογο αυτόν,που δυστυχώς χάθηκε,περιλαμβάνονταν οι αστερισμοί μόνο του Βόρειου Ημισφαιρίου που οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν,λόγω της θέσης της χώρας μας.Τα ονόματα των αστερισμών αυτών ήταν ονόματα θεών και ηρώων των αρχαίων Ελλήνων.
Ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (190 π.Χ.-120 π.Χ.),ήταν Έλληνας αστρολόγος,αστρονόμος,γεωγράφος,χαρτογράφος και μαθηματικός της ελληνιστικής περιόδου,θεωρούμενος από αρκετούς και ακριβέστερα ως ο «πατέρας της Αστρονομίας»
 Ένας άλλος κατάλογος όμως,του Κλαύδιου Πτολεμαίου,(2ος μ.Χ. αιώνας),διασώθηκε και αναφέρει 48 αστερισμούς που ήταν γνωστοί την εποχή εκείνη.Οι αστερισμοί αυτοί περιείχαν 1.039 ουράνια σώματα από τα οποία τα 1.022 ήταν άστρα και τα 17 άλλα ουράνια αντικείμενα (νεφελώματα και σμήνη αστέρων). 
Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ήταν ονομαστός Έλληνας φυσικός φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στη ρωμαϊκή Αίγυπτο και έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο 127-151 μ.Χ.Το σπουδαιότερο έργο του,«Η Μεγίστη» (ή «Μαθηματική Σύνταξις»),σώθηκε στα αραβικά ως «Αλμαγέστη» και στηρίζεται στις παρατηρήσεις διάφορων προγενέστερων αστρονόμων και ιδίως του Ιππάρχου.Αποτέλεσε ένα από τα κείμενα που έδωσαν ώθηση στην αστρονομία των Αράβων.Επίσης ο Πτολεμαίος ασχολήθηκε με τη μουσική,την οπτική,τη μαντική αστρολογία και τη γεωγραφία.
 Οι Άραβες,με πρωτεργάτη τον αστρονόμο Αλ Σουφί,δημιούργησαν και αυτοί ένα κατάλογο με 1.022 άστρα τον 10ο μ.Χ. αιώνα.Σήμερα,και μετά τα ταξίδια των θαλασσοπόρων στο νότιο ημισφαίριο,έχουν προστεθεί και άλλοι αστερισμοί.Άλλες καταγραφές αραβικών μύθων και δοξασιών υπάρχουν σε αραβικά κείμενα  κυρίως,με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ελληνική και αραβική ονομασία των αστερισμών.
Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Σούφι  (Δεκεμβρίος,903-25 Μαΐου 986) ήταν ένας Πέρσης αστρονόμος, επίσης γνωστός ως« Abd AR-Rahman, όπως-Σούφι,ή«Αμπντ αλ-Ραχμάν Αμπού αλ-Χουσείν,«Αμπντούλ Ραχμάν Σούφι,«ΑμπντουραχμάνΣούφι και γνωστός στη Δύση ως Azophi.Ο σεληνιακός κρατήρας Azophi και ο μικρό πλανήτης 12621 Alsufi ονομάστηκαν προς τιμή του.Ο Αλ-Σούφι δημοσίευσε το διάσημο βιβλίο των σταθερών αστεριών το 964, που περιγράφει ένα μεγάλο μέρος του έργου του,τόσο σε μορφή κειμένου όσο και εικόνες.
 Μετέπειτα δημιουργήθηκαν και άλλοι κατάλογοι,με σημαντικότερους τον κατάλογο του Τύχωνα Μπαχέ (1594) και την ουρανογραφία του Μπάγιερ (1603).Μετά την εποχή αυτή η ανακάλυψη του τηλεσκοπίου οδήγησε  σε αναλυτικότερους χάρτες. (Κατάλογος Μεσσιέ,NGC κλπ.).

Τα αντικείμενα Μεσιέ 
 Από τον 17ο αιώνα και μετά οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι πρόσθεσαν διάφορους άλλους αστερισμούς καθώς και τους αστερισμούς του Νότιου Ημισφαιρίου με ονόματα πρακτικά και γεωμετρικά,όπως Αντλία, Εξάντας, Γνώμονας κλπ.
Ο Κάρολος Μεσσιέ,Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier,26 Ιουνίου 1730–12 Απριλίου 1817) ήταν επιφανής Γάλλος παρατηρησιακός αστρονόμος,γνωστός κυρίως από τη σύνταξη του πρώτου ομώνυμου αστρονομικού καταλόγου ουράνιων σωμάτων του «βαθέος ουρανού» (έξω από το Ηλιακό Σύστημα),όπως είναινεφελώματα, γαλαξίες και αστρικά σμήνη,Τα μέλη του καταλόγου αυτού που φέρουν αύξοντα αριθμό προτασσομένου του λατινικού γράμματος "Μ",συλλογικά είναι πλέον γνωστά (ιδίως στους ερασιτέχνες αστρονόμους) ως τα 103 από τα αρχικά 45 «αντικείμενα του Μεσιέ» (M-objects).Ο σκοπός της δημιουργίας του καταλόγου ήταν να βοηθήσει «κυνηγούς» κομητών,όπως ήταν και ο ίδιος (γι' αυτό και αποκλήθηκε «θηρευτής των κομητών»),και άλλους παρατηρητές των ουρανών να διακρίνουν τα μόνιμα από τα παροδικά μη σημειακά σώματα.
 Το 1922 στη Ρώμη και στο Ά Συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union–1919) αναγνωρίστηκαν οι 88 αστερισμοί καθώς και ο τρόπος ονομασίας των αστέρων αναλόγως το φαινομενικό τους μέγεθος.Στον κατάλογο αυτόν υπάρχουν και οι 48 αστερισμοί των αρχαίων Ελλήνων με τα ονόματα που τους είχαν δώσει οι ίδιοι.
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) (International Astronomical Union,IAU) ιδρύθηκε το 1919 στο Παρίσι (ως "Union astronomique internationale" UAI) και η αποστολή της είναι η προώθηση και η διαφύλαξη της επιστήμης της αστρονομίας σε όλες της μορφές της μέσω της διεθνούς συνεργασίας.Εδρεύει στο Παρίσι και η γενική της συνέλευση γίνεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικούς τόπους.Τα Ανεξάρτητα Μέλη της είναι επαγγελματίες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, κάτοχοι διδακτορικού (Ph.D) και ενεργοί στην επαγγελματική έρευνα και εκπαίδευση στην αστρονομία. Ακόμη, η ΔΑΕ διατηρεί επίσης φιλικές σχέσεις με οργανώσεις που περιλαμβάνουν ερασιτέχνες αστρονόμους στον κατάλογο μελών τους. Τα Διεθνή Μέλη είναι γενικά οργανώσεις ή κράτη με ένα σημαντικό επίπεδο επαγγελματικής αστρονομίας.Η ΔΑΕ αποτελείται από 8.993 Ανεξάρτητα Μέλη και 62 Διεθνή Μέλη παγκοσμίως (σύμφωνα με στατιστικές τον Φεβρουάριο του 2006).Η ΔΑΕ είναι επίσης υπεύθυνη για το Κέντρο Μικρών Πλανητών και το Κεντρικό Γραφείο Αστρονομικών Τηλεγραφημάτων, ενώ έχει τον ρόλο της διεθνώς αναγνωρισμένης αρχής για τον καθορισμό των ονομάτων ουράνιων σωμάτων και χαρακτηριστικών της επιφάνειάς τους
 Συγκεκριμένα η IAU ανέθεσε στο Βέλγο αστρονόμο Eugène Joseph Delporte (Εζέν Ζοζέφ Ντελπόρτ-1882-1955) το καθήκον να ορίσει τα ακριβή σύνορα ανάμεσα σε όλους τους αστερισμούς.Στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της IAU,το 1925 και το 1928 καθορίστηκαν τα ακριβή όρια και το αποτέλεσμα υιοθετήθηκε επισήμως το 1930.Η επίσημη διεθνής ονομασία που δέχεται η IAU για το κάθε αστερισμό είναι η λατινική και η συντομογραφία τους αποτελείτε πάντα από 3 γράμματα.
Ο Eugène Joseph Delporte (10 Ιανουαρίου 1882 - 1819 Οκτώβριος 1955) ήταν Βέλγος αστρονόμος.Γεννήθηκε στο Jodoigne
 Από τους 88  γνωστούς αστερισμούς στην Ελλάδα έξι φαίνονται όλο τον χρόνο και λέγονται αειφανείς αστερισμοί (Μικρή και Μεγάλη Άρκτος,Κηφέας,Κασσιόπη,Δράκοντας και Καμηλοπάρδαλη).Άλλοι 63 αστερισμοί φαίνονται μόνο ορισμένες εποχές του χρόνου και λέγονται αμφιφανείς αστερισμοί,ενώ άλλοι 19 δεν φαίνονται ποτέ από την Ελλάδα και λέγονται αφανείς.
 Παρακάτω είναι ο κατάλογος με τους 88 αστερισμούς και τις συντομογραφίες τους όπως αναγνωρίστηκαν από το Συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.Αναγράφεται επίσης η ορατότητα των αστερισμών απ 'την Ελλάδα.
Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων.Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες,στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα (κυρίως),θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.Οι αρχαιότεροι αστερισμοί ορίσθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες,οι οποίοι τους εμπλούτισαν με τη μυθολογία τους,και μας παρέδωσαν σχεδόν όλους τους αστερισμούς που είναι ορατοί από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.
ΟΙ 88 ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ
Ονομα
Λατινικό όνομα
Συντομογραφία
Ορατότητα από την Ελλάδα
Αετός
Aquila
Aql
Αμφιφανής
Αιγόκερως
Capricornus
Cap
Αμφιφανής
Αλώπηξ
Vulpecula
Vul
Αμφιφανής
Ανδρομέδα
Andromeda
And
Μερικώς αειφανής
Αντλία
Antlia
Ant
Αμφιφανής
Αρκτος Μεγάλη
Ursa Major
UMa
Μερικώς αειφανής
Αειφανής
Ασπίς
Scutum
Sct
Αμφιφανής
Βέλος
Sagita
Sge
Αμφιφανής
Βοώτης
Bootes
Boo
Μερικώς αειφανής
Βωμός
Ara
Ara
Μερικώς αμφιφανής
Γερανός
Grus
Gru
Μερικώς αμφιφανής
Γλύπτης
Sculptor
Scu
Αμφιφανής
Γλυφείον
Caelum
Cae
Μερικώς αμφιφανής / Αμφιφανής
Γνώμων
Norma
Nor
Μερικώς αμφιφανής
Δελφίνι
Delphinus
Del
Αμφιφανής
Διαβήτης
Circinus
Cir
Αφανής
Δίδυμοι
Gemini
Gem
Αμφιφανής
Δίκτυον
Reticulum
Ret
Αφανής / Μερικώς αμφιφανής
Δοράς
Dorado
Dor
Αφανής / Μερικώς αμφιφανής
Δράκων
Draco
Dra
Μερικώς αειφανής
Εξάς
Sextans
Sex
Αμφιφανής
Ζυγός
Libra
Lib
Αμφιφανής
Ηνίοχος
Auriga
Aur
Μερικώς αειφανής
Ηρακλής
Hercules
Her
Μερικώς αειφανής / Αμφιφανής
Ηριδανός
Eridanus
Eri
Μερικώς αμφιφανής
Ινδός
Indus
Ind
Μερικώς αμφιφανής
Ιππάριον
Equuleus
Equ
Αμφιφανής
Ιστία
Vela
Vel
Μερικώς αμφιφανής
Ιχθείς
Pisces
Psc
Αμφιφανής
Ιχθύς Ιπτάμενος
Volans
Vol
Αφανής
Ιχθύς Νότιος
Piscis Austrinus
PsA
Αμφιφανής
Καμηλοπάρδαλις
Camelopardalis
Cam
Αειφανής / Μερικώς αειφανής
Κάμινος
Formax
For
Αμφιφανής
Καρκίνος
Cancer
Cnc
Αμφιφανής
Κασσιόπη
Cassiopeia
Cas
Μερικώς αειφανής
Κένταυρος
Centaurus
Cen
Μερικώς αμφιφανής
Κήτος
Cetus
Cet
Αμφιφανής
Κηφεύς
Cepheus
Cep
Αειφανής / Μερικώς αειφανής
Κόμη Βερενίκης
Coma Berenices
Com
Αμφιφανής
Κόραξ
Corvus
Crv
Αμφιφανής
Κρατήρ
Crater
Crt
Αμφιφανής
Κριός
Aries
Ari
Αμφιφανής
Κύκνος
Cygnus
Cyg
Μερικώς αειφανής
Κύνες Θηρευτικοί
Canes Venatici
CVn
Μερικώς αειφανής / Αμφιφανής
Κύων Μέγας
Canis Major
CMa
Αμφιφανής
Κύων Μικρός
Canis Minor
CMi
Αμφιφανής
Λαγωός
Lepus
Lep
Αμφιφανής
Λέων
Leo
Leo
Αμφιφανής
Λέων Μικρός
Leo Minor
LMi
Αμφιφανής
Λυγξ
Lynx
Lyn
Μερικώς αειφανής
Λύκος
Lupus
Lup
Μερικώς αμφιφανής
Λύρα
Lyra
Lyr
Αμφιφανής
Μικροσκόπιον
Microscopium
Mic
Αμφιφανής
Μονόκερως
Monoceros
Mon
Αμφιφανής
Μυία
Musca
Mus
Αφανής
Οκρίβας
Pictor
Pic
Μερικώς αμφιφανής
Οκτάς
Octans
Oct
Αφανής
Οφιούχος
Ophiuchus
Oph
Αμφιφανής
Οφις
Serpens
Ser
Αμφιφανής
Παρθένος
Virgo
Vir
Αμφιφανής
Περιστερά
Columba
Col
Αμφιφανής
Περσεύς
Perseus
Per
Μερικώς αειφανής
Πήγασος
Pegasus
Peg
Αμφιφανής
Πρύμνη
Puppis
Pup
Μερικώς αμφιφανής  Αμφιφανής
Πτηνόν
Apus
Aps
Αφανής
Πυξίς
Pyxis
Pyx
Αμφιφανής
Σαύρα
Lacerta
Lac
Μερικώς αειφανής
Σκορπιός
Scorpius
Sco
Αμφιφανής
Σταυρός Νότιος
Crux
Cru
Αφανής
Στέφανος Βόρειος
Corona Borealis
CrB
Αμφιφανής
Στέφανος Νότιος
Corona Austalis
CrA
Αμφιφανής
Ταύρος
Taurus
Tau
Αμφιφανής
Ταώς
Ραvο
Pav
Αφανής
Τηλεσκόπιον
Telescopium
Tel
Μερικώς αμφιφανής
Τοξότης
Sagittarius
Sgr
Αμφιφανής
Τουκάνα
Tucana
Tuc
Αφανής
Τράπεζα
Mensa
Men
Αφανής
Τρίγωνον
Triangulum
Tri
Αμφιφανής
Τρίγωνον Νότιον
Triangulum Australe
TrA
Αφανής
Τρόπις
Carina
Car
Αφανής / Μερικώς αμφιφανής
Υδρα
Hydra
Hya
Αμφιφανής
Υδρος
Hydrus
Hyi
Αφανής
Υδροχόος
Aquarius
Aqr
Αμφιφανής
Φοίνιξ
Phoenix
Phe
Μερικώς αμφιφανής
Χαμαιλέων
Chamaeleon
Cha
Αφανής
Ωρίων
Orion
Ori
Αμφιφανής
Ωρολόγιον
Herologium
Her
Μερικώς αμφιφανής




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868