ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:20 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ

|
ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Φωτεινή πηγή ονομάζεται οποιαδήποτε πηγή που εκπέμπει φως.
Σε κάθε φωτεινή πηγή κάποια μορφή ενέργειας μετατρέπεται σε φωτεινή ενέργεια.
Φωτεινή πηγή ονομάζεται οποιαδήποτε πηγή που εκπέμπει φως
 Στον αναμμένο ηλεκτρικό λαμπτήρα η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και φωτεινή ενέργεια.στο αναμμένο κερί η χημική ενέργεια της ουσίας που καίγεται μετατρέπεται επίσης σε θερμική και φωτεινή ενέργεια.
Διάφορες φωτεινές πηγές
 Για το πλανήτη μας τη Γη η πιο σημαντική πηγή ενέργειας είναι ο Ήλιος.Στο εσωτερικό του Ήλιου πραγματοποιούνται πυρηνικές αντιδράσεις.Κατά τις πυρηνικές αυτές αντιδράσεις ένα μέρος αυτής της πυρηνικής δύναμης μετατρέπεται σε φωτεινή.
Για το πλανήτη μας τη Γη η πιο σημαντική πηγή ενέργειας είναι ο Ήλιος
 Η φωτεινή ενέργεια μεταφέρεται με τα φωτόνια που εκπέμπονται από τον Ήλιο στο διάστημα.Μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτής της ενέργειας φθάνει στην επιφάνεια τη Γης.
 Υπάρχουν φυσικές και τεχνικές πηγές.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Φυσικές φωτεινές πηγές ονομάζονται οι πηγές που δεν έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο.
Τα αστέρια είναι φυσικές πηγές
 Παράδειγμα φυσικών πηγών είναι ο Ήλιος και τα υπόλοιπα αστέρια.

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Τεχνητές φωτεινές πηγές ονομάζονται οι πηγές που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο για να παράγουν φως.
Παράδειγμα τεχνητής πηγής είναι η φλόγα ενός κεριού 
 Παράδειγμα τεχνητών πηγών είναι η φλόγα ενός κεριού,το πυρακτωμένο σύρμα ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα κ.α.
 Γενικά οι φωτεινές πηγές,φυσικές ή τεχνητές,διακρίνονται σε δύο βασικά είδη:
α) Στις θερμές και 
β) Στις ψυχρές φωτεινές πηγές.

ΘΕΡΜΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Θερμές φωτεινές πηγές ονομάζονται οι πήγες στις οποίες η ακτινοβολία τους οφείλεται στην διέγερση των ατόμων τους και των μορίων τους λόγω της θερμότητας.
 Οι θερμές φωτεινές πηγές παρουσιάζουν συνεχές φάσμα.
 Οι θερμές φωτεινές πηγές είναι σώματα που εκπέμπουν φως λόγω της της υψηλής θερμοκρασίας τους.Παράδειγμα θερμών φωτεινών πηγών είναι ο ήλιος ,η φλόγα κεριού,ο σπινθήρας,η αστραπή,το πυρακτωμένο νήμα ενός λαμπτήρα κ.α..
Ένα παράδειγμα θερμής φωτεινής πηγής είναι  η αστραπή 
 Στις θερμές φωτεινές πηγές οι δομικοί τους λίθοι κινούνται πολύ έντονα,συγκρούονται μεταξύ τους με τελικό αποτέλεσμα μέρος της κινητικής τους ενέργειας να μετατρέπεται σε φωτεινή ενέργεια.Βασικά οι θερμές τεχνητές πηγές είναι στερεά σώματα και σπάνια αέρια ή ατμοί.Μια συνύπαρξη στερεάς και αέριας φάσης είναι αυτή που παρουσιάζουν οι φλόγες.

ΨΥΧΡΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Ψυχρές πηγές ονομάζονται οι πήγες στις οποίες η ακτινοβολία τους οφείλεται στην διέγερση των ατόμων ή των ιόντων τους από μη θερμικά αίτια.
 Οι ψυχρές φωτεινές πηγές παρουσιάζουν γραμμικό φάσμα.
Παράδειγμα ψυχρής φωτεινής πηγής είναι η οθόνη της τηλεόρασης 
 Στις πηγές αυτές ανήκουν και οι λεγόμενες βιοχημικές φωτεινές πηγές δηλαδή οι πυγολαμπίδες.Οι ψυχρές φωτεινές πηγές είναι σώματα που εκπέμπουν φως σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Παραδείγματα ψυχρών φωτεινών πηγών είναι η οθόνη της τηλεόρασης,οι σωλήνες φωτεινών διαφημίσεων και οι λάμπες φθορισμού.
 Οι ψυχρές τεχνητές πηγές είναι συνήθως αέρια και ατμοί.Στις περιπτώσεις φθορισμού και του φαινομένου Compton οι πηγές είναι ή στερεά ή υγρά σώματα. 
 Τέλος έχουμε και άλλα είδη φωτεινών πηγών που όμως ο χαρακτήρας τους αφορά άλλο χώρο και όχι τον κυρίως φωτισμό όπως είναι η καθοδική λυχνία,οθόνες ραντάρ,τηλεόρασης,ή άλλων ηλεκτρονικών μετρικών οργάνων,παλμογράφων,ή υπολογιστών κ.λπ.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868