ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:41 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

|
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Αστρονομία ονομάζεται η επιστήμη που μελετάει τα ουράνια σώματα δηλαδή τα αστέρια,τον Ήλιο,τουs πλανήτεs ,τη Σελήνη,το πλανητικό μαs σύστημα,τουs Γαλαξίεs τους κομήτες, τα νεφελώματα, τα αστρικά σμήνη και φαινόμενα που προέρχονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης (όπως η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου).

Αστρονομία ονομάζεται η επιστήμη που μελετάει τα ουράνια σώματα δηλαδή τα αστέρια,τον Ήλιο,τουs πλανήτεs ,τη Σελήνη,το πλανητικό μαs σύστημα,τουs Γαλαξίεs τους κομήτες, τα νεφελώματα, τα αστρικά σμήνη και φαινόμενα που προέρχονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης (όπως η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου)
  Ασχολείται με την εξέλιξη, τη φυσική, τη χημεία και τη κίνηση των ουράνιων αντικειμένων, καθώς και το σχηματισμό και την εξέλιξη του σύμπαντος.
Η αστρονομία ερευνά τιs κινήσειs,τιs θέσειs και τιs αποστάσειs των σωμάτων αυτών,το σχήμα,το μέγεθοs,τη φυσική κατάσταση,τη χημική σύνθεση και την εξέλιξη τουs και γενικά τιs επιδράσειs που το καθένα εξασκεί στο άλλο
   Συγκεκριμένα,η αστρονομία ερευνά τιs κινήσειs,τιs θέσειs και τιs αποστάσειs των σωμάτων αυτών,το σχήμα,το μέγεθοs,τη φυσική κατάσταση,τη χημική σύνθεση και την εξέλιξη τουs και γενικά τιs επιδράσειs που το καθένα εξασκεί στο άλλο.H αστρονομία μελετάει επίσηs τουs νόμουs τηs δομήs και τη εξέλιξη του Σύμπατοs.Οι τομείs έρευναs τηs είναι ευρύτατοι και γι' αυτό οι επιστήμονεs τη χωρίζουν σε 5 βασικούs κλάδουs:

1) Στην περιγραφική αστρονομία ή κοσμογραφία

2) Στην αστρομετρία

3) Στην αστροφυσική

4) Στην κοσμογονία

5) Στη ραδιοαστρονομία
Η Αστρονομία είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες  
  Η Αστρονομία είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες.Οι προϊστορικοί πολιτισμοί άφησαν πίσω αστρονομικά αντικείμενα, όπως τα αιγυπτιακά μνημεία και στις αρχές του πολιτισμού όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες, Κινέζοι, Ινδοί, Ιρανοί και Μάγια πραγματοποίησαν μεθοδικές παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού. Ωστόσο, η εφεύρεση του τηλεσκοπίου ήταν αναγκαία για την αστρονομία να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη επιστήμη. Ιστορικά, η αστρονομία έχει συμπεριλάβει κλάδους πολύ διαφορετικούς όπως η αστρομετρία,η αστρονομική ναυσιπλοΐα,η παρατήρηρισιακή αστρονομία,η κατασκευή των ημερολογίων, και η αστρολογία.
Η Παρατηρησιακή αστρονομία επικεντρώνεται στην απόκτηση δεδομένων από τις παρατηρήσεις των ουράνιων αντικειμένων
  Η Παρατηρησιακή αστρονομία επικεντρώνεται στην απόκτηση δεδομένων από τις παρατηρήσεις των ουράνιων αντικειμένων, η οποία στη συνέχεια αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας βασικές αρχές της φυσικής.Η Θεωρητική αστρονομία είναι προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των αναλυτικών μοντέλων για να περιγράψει αστρονομικά αντικείμενα και φαινόμενα. Οι δύο τομείς που συμπληρώνουν η μία την άλλη, με τους θεωρητικούς αστρονόμους να προσπαθούν να εξηγήσουν τα οφθαλμοφανή αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις που χρησιμοποιούν για την επιβεβαίωση των θεωρητικών αποτελεσμάτων.
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν συμβάλει σε πολλές σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις και η αστρονομία είναι μια από τις λίγες επιστήμες, όπου οι ερασιτέχνες μπορεί ακόμη να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο
 Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν συμβάλει σε πολλές σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις και η αστρονομία είναι μια από τις λίγες επιστήμες, όπου οι ερασιτέχνες μπορεί ακόμη να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, ιδιαίτερα στην ανακάλυψη και παρατήρηση των παροδικών φαινομένων.
Η Αστρονομία δεν πρέπει να συγχέεται με την αστρολογία,που συσχετίζεται με τις θέσεις των ουράνιων αντικειμένων
  Η Αστρονομία δεν πρέπει να συγχέεται με την αστρολογία,που συσχετίζεται με τις θέσεις των ουράνιων αντικειμένων. Αν και οι δύο τομείς έχουν κοινή προέλευση είναι τώρα εντελώς διακριτές.
 Με μια απλή ματιά στον νυκτερινό ουρανό μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι αστέρες την ίδια λαμπρότητα. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστηκά του κάθε αστέρα, αλλά και στην απόστασή του απο την γή.
Οι αυθαίρετες ομαδοποιήσεις των αστέρων ονομάζονται αστερισμοί και χρησιμοποιούνται για την χαρτογράφηση
 Οι αυθαίρετες ομαδοποιήσεις των αστέρων ονομάζονται αστερισμοί και χρησιμοποιούνται για την χαρτογράφηση, έργο πού οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι είχαν τήν γνώση νά φέρουν είς πέρας. Οι αστερισμοί περιλαμβάνουν αριθμό 23 στον βόρειο ουρανό και 29 στο νότιο ουρανό. Τα ονόματά τους προέρχονται απο την Ελληνική μυθολογία κυρίως και απο διάφορα ζώα ή σχήματα με τα οποία μοιάζουν οι αστερισμοί.

Cypheus           Κηφεύς
Auriga               Ηνίοχος
Bootes              Βοώτης
Cygnus              Κύκνος
Aguila                Αετός
Aries                  Κριός
Cancer              Καρκίνος
Virgo                 Παρθένος
Libra                 Ζυγός
Sagittarius       Τοξότης
Capricornus     Αιγόκερος
Aguarius          Υδροχόος
Pisces               Ιχθύες
Cetus                Κήτος
Canis                 Κύων
Η επιστήμη η οποία με θεωρίες, παρατηρήσεις και ενδείξεις προσπαθεί να σχηματίσει μια εικόνα για το σύμπαν, λέγεται κοσμολογία
   Η επιστήμη η οποία με θεωρίες, παρατηρήσεις και ενδείξεις προσπαθεί να σχηματίσει μια εικόνα για το σύμπαν, λέγεται κοσμολογία. Από άποψη τοποθέτησης και μέσων έρευνας βρίσκεται πιο κοντά στην αστρονομία, ενώ παρουσιάζει και φιλοσοφικές προεκτάσεις στις αιτιακές σχέσεις δημιουργίας και εξέλιξης του κόσμου.Τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει η κοσμολογία είναι: Ποια η φύση του σύμπαντος, πώς πήρε τη μορφή του και πώς θα τελειώσει τη χρονική του πορεία μέσα στο χώρο.Οι σύγχρονες απόψεις έχουν τη βάση τους στις μεγάλες δυνατότητες των τηλεσκοπίων και στην αναθεώρηση των θεωρητικών αντιλήψεων της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Στις πρώτες θεωρητικές του προσπάθειες ο Αϊνστάιν δέχτηκε ως περισσότερο φυσική και λογική την υπόθεση της κατά μέσο όρο ομοιομορφίας του σύμπαντος. Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν παρατηρούμενο από οποιαδήποτε θέση του διαστήματος θα παρουσίαζε μια βασικά ομοιόμορφη εικόνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανωμαλίες, που οφείλονται σε τοπική συγκέντρωση ύλης σε γαλαξίες και αστέρια.
Με την παραδοχή  της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης παρουσιάζεται το ενδιαφέρον πρόβλημα αν το σύμπαν είναι ανοιχτό ή κλειστό, δηλαδή αν το σύμπαν διαστέλλεται αδιάκοπα ή διαστέλλεται μέχρι ένα ορισμένο όριο και κατόπιν αρχίζει η φάση της συστολής
   Στο κοσμολογικό αυτό μοντέλο ο χώρος είναι κλειστός και καμπύλος, χωρίς άκρο ή όριο, με δισδιάστατο ανάλογο την επιφάνεια ενός μπαλονιού. Το μοντέλο του Αϊνστάιν είναι στατικό και στο ανάλογό του το μέγεθος είναι σταθερό. Όπως η υπόθεση για την ομοιογένεια του διαστήματος, έτσι και η ιδιότητα αυτή του μοντέλου ήταν αποτέλεσμα της φιλοσοφικής αντίληψης, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν έπρεπε να είναι αιώνιο και αμετάβλητο. Για να γεφυρώσει αυτή την αντίληψη με τη δική του θεωρία, ο Αϊνστάιν χρησιμοποίησε την έννοια του κοσμογονικού όρου για να αντισταθμίσει την ελκτική δύναμη της βαρύτητας.
Εκτός από το κλειστό μοντέλο του σύμπαντος, με παράλειψη του κοσμολογικού όρου,παρουσιάζεται το ανοιχτό μοντέλο,του οποίου η αρχική φάση της διαστολής θα συνεχιζόταν αδιάκοπα μέσα στο χρόνο
  Σύμφωνα με απόψεις άλλων επιστημόνων, χωρίς την εισαγωγή του κοσμολογικού όρου, θα μπορούσαν να θεωρηθούν μοντέλα του σύμπαντος, όπου η καμπυλότητα του χώρου θα ήταν μεταβλητή σε συνάρτηση με το χρόνο. Με τη χρησιμοποίηση του αϊνσταϊνικού μοντέλου και με την παραδοχή της αρχικής διαστολής θα έπρεπε να ακολουθήσει ενδεχομένως μια φάση χρονικής επιβράδυνσης της διαστολής, με αποτέλεσμα το μηδενισμό του όγκου του σύμπαντος και την πλήρη κατάρρευσή του. Εκτός από το κλειστό μοντέλο του σύμπαντος, με παράλειψη του κοσμολογικού όρου,παρουσιάζεται το ανοιχτό μοντέλο,του οποίου η αρχική φάση της διαστολής θα συνεχιζόταν αδιάκοπα μέσα στο χρόνο.
Η αστρονομία ασχολείται με την εξέλιξη, τη φυσική, τη χημεία και τη κίνηση των ουράνιων αντικειμένων, καθώς και το σχηματισμό και την εξέλιξη του σύμπαντος
  Τα θεωρητικά αυτά μοντέλα ελάχιστα στηρίχτηκαν στην παρατήρηση, αλλά το μεγάλο τους ενδιαφέρον είναι συνέπεια των συμπτώσεων με άλλες πολλές αστρονομικές ενδείξεις της εποχής. Οι ενδείξεις αυτές ήταν αποτέλεσμα μελέτης των εξωγαλαξιακών νεφελωμάτων ή γαλαξιών και της ανακάλυψης της γενικής κίνησης των γαλαξιών με τη βοήθεια του φαινομένου Ντόπλερ. Οι παρατηρήσεις αυτές για την ομοιόμορφη κατανομή και την ομοιόμορφη απομάκρυνση των γαλαξιών έδωσαν σημαντική υποστήριξη σε μια μορφή γεωκεντρικής κοσμολογίας και σε ένα ομοιόμορφα διαστελλόμενο κοσμολογικό μοντέλο. Αποτέλεσμα αυτών των παρατηρήσεων ήταν η κατάργηση του κοσμολογικού όρου από τον Αϊνστάιν και η χρησιμοποίηση της θεωρίας της γενικής σχετικότητας για την περιγραφή του διαστελλόμενου σύμπαντος. Με τη χρησιμοποίηση του κοσμολογικού αυτού μοντέλου παρακολουθείται η διαστολή του σύμπαντος στο παρελθόν. Αυτή η όψη της θεωρίας διατυπώνεται με την έννοια της Μεγάλης Έκρηξης.
Η κοσμολογία στηρίζεται σε δύο αποτελέσματα των παρατηρήσεων: στην ομοιόμορφη κατανομή και στη γενική απομάκρυνση των γαλαξιών
  Η κοσμολογία στηρίζεται σε δύο αποτελέσματα των παρατηρήσεων: στην ομοιόμορφη κατανομή και στη γενική απομάκρυνση των γαλαξιών. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι προέκτασή τους.Με την παραδοχή αυτής της θεωρίας παρουσιάζεται το ενδιαφέρον πρόβλημα αν το σύμπαν είναι ανοιχτό ή κλειστό, δηλαδή αν το σύμπαν διαστέλλεται αδιάκοπα ή διαστέλλεται μέχρι ένα ορισμένο όριο και κατόπιν αρχίζει η φάση της συστολής.Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζει επίσης και σημαντικό φιλοσοφικό ενδιαφέρον, γιατί προδιαγράφει και τον τρόπο «θανάτου» του σύμπαντος. Αν δηλαδή το ανοιχτό σύμπαν διαστέλλεται αδιάκοπα, τότε τα αστέρια σε αυτή την πορεία καίγονται, ενώ κάθε μορφή ζωής και δραστηριότητας εξαφανίζεται. Στην αντίθετη άποψη, το κλειστό σύμπαν σταματά τη φάση της διαστολής και παρουσιάζει κατάρρευση, η οποία συνοδεύεται από ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.
Στο κοσμολογικό αυτό μοντέλο ο χώρος είναι κλειστός και καμπύλος, χωρίς άκρο ή όριο, με δισδιάστατο ανάλογο την επιφάνεια ενός μπαλονιού
  Η αστρονομία είναι η αρχαιότερη επιστήμη,γιατί από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη Γη οι επαναλήψεις των φάσεων της Σελήνης μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα και άλλα ανάλογα φαινόμενα τράβηξαν την προσοχή του. Αν και είναι θεωρητική επιστήμη, η αστρονομία, πρόσφερε πολλές υπηρεσίες στις άλλες επιστήμες και βοήθησε στην ανάπτυξή τους.
Οι παρατηρήσεις της κίνησης των πλανητών οδήγησαν το Νεύτωνα στην ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας
 Οι παρατηρήσεις της κίνησης των πλανητών οδήγησαν το Νεύτωνα στην ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας. Τα οπτικά όργανα (διόπτρες, φίλτρα, τηλεσκόπια κ.ά.) αναπτύχθηκαν πολύ με την έρευνα των ουράνιων σωμάτων. Η φασματοσκοπία και η φωτομετρία προήλθαν ως επιστήμες από την αστρονομία. Η χρονομετρία, η ναυτιλία, η γεωδαισία, η φυσική, η χημεία, η γεωγραφία, η γεωλογία κ.ά. σχετίζονται στενά με την αστρονομία.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

  Η  λέξη αστρονομία προέρχεται  από τις ελληνικές λέξεις ἄστρον "αστέρι" και-νομία από το νομό (νόμος), «δίκαιο» ή «κουλτούρα») που κυριολεκτικά σημαίνει «νόμος των άστρων» (ή «καλλιέργεια των άστρων", ανάλογα σχετικά με τη μετάφραση).
Η  λέξη αστρονομία προέρχεται  από τις ελληνικές λέξεις ἄστρον "αστέρι" και-νομία από το νομό (νόμος), «δίκαιο» ή «κουλτούρα»)
  Σε γενικές γραμμές, είτε ο όρος "αστρονομία" ή "αστροφυσική" μπορεί να χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο θέμα αυτό.  Με βάση τους αυστηρούς ορισμούς λεξικών, "αστρονομία" αναφέρεται «η μελέτη των αντικειμένων και της ύλης έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους » και" Αστροφυσική "αναφέρεται στον κλάδο της αστρονομίας που ασχολείται με" τη συμπεριφορά,τις φυσικές ιδιότητες, και τις δυναμικές διαδικασίες των ουράνιων αντικειμένων και φαινομένων "Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην εισαγωγή του εισαγωγικό εγχειρίδιο το φυσικό σύμπαν από τον Frank Shu,η "αστρονομία" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την ποιοτική μελέτη του θέματος, ενώ η "αστροφυσική" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φυσική προσανατολισμένη εκδοχή του θέματος.Ωστόσο, , δεδομένου ότι οι περισσότερες σύγχρονες αστρονομικές έρευνες ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με τη φυσική και τη σύγχρονη αστρονομία.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868