ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:53 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ

|
ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ
ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ
 Παγετώνας ονομάζεται η μεγάλη μάζα πάγου που κατεβαίνει από τα ψηλότερα σημεία ορεινών συγκροτημάτων προς τα χαμηλότερα,μέσα από κοιλάδες και χαράδρες,όπως ακριβώς οι χείμαρροι και τα ρυάκια.Οι παγετώνες σχηματίζονται στα ψηλά βουνά,καθώς και στις πολικές περιοχές,δηλαδή σε περιοχές,όπου λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας,το χιόνι που πέφτει είναι περισσότερο από όσο λιώνει και έτσι συναθροίζονται μεγάλες ποσότητες πάγου.Τα παλιότερα στρώματα πάγου, κάτω από την πίεση των νεότερων,γίνονται πλαστικά και,όταν η διαμόρφωση του εδάφους το επιτρέπει,αρχίζουν να γλιστρούν προς τα κάτω.Έτσι έχουμε το περίεργο φαινόμενο της ροής μιας στερεής (φαινομενικά) μάζας. 
Παγετώνας ονομάζεται η μεγάλη μάζα πάγου που κατεβαίνει από τα ψηλότερα σημεία ορεινών συγκροτημάτων προς τα χαμηλότερα
 Ο παγετώνας κατά την κίνησή του μέσα στις κοιλάδες παρασύρει διάφορα υλικά από τα τοιχώματα και το δάπεδό τους.Τα υλικά αυτά αποθέτονται,όταν ο παγετώνας φτάσει σε χαμηλότερα σημεία,όπου,λόγω της υψηλής θερμοκρασίας,αρχίζει να λιώνει.Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται οι λεγόμενες μοραίνες (σωροί από κομμάτια βράχων) των παγετώνων,που διακρίνονται σε μετωπικές και πυθμενικές.Η κίνηση ενός παγετώνα μέσα σε μια κοιλάδα έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωσή της.Κοιλάδες που διανοίχτηκαν από πέρασμα παγετώνων έχουν σχήμα U,ενώ αυτές που διανοίχτηκαν από τη δράση των ποταμών έχουν σχήμα V.Όσο προχωρούμε προς τους πόλους,συναντάμε τους παγετώνες όλο και χαμηλότερα στα βουνά και τελικά στο γεωγραφικό πλάτος της Γροιλανδίας οι παγετώνες φτάνουν ως το επίπεδο της θάλασσας.Στις περιοχές αυτές το ρεύμα του πάγου δε λιώνει, όπως συμβαίνει σε θερμότερα κλίματα,αλλά φτάνει στη θάλασσα και «εκβάλλει» όπως τα ποτάμια,με αποτέλεσμα να πέφτουν μέσα στο νερό τεράστια κομμάτια πάγου,που σχηματίζουν τα παγόβουνα. 
Οι παγετώνες σχηματίζονται στα ψηλά βουνά,καθώς και στις πολικές περιοχές
 Οι παγετώνες των πόλων λέγονται ηπειρωτικοί, ενώ οι παγετώνες των βουνών λέγονται αλπικοί.Οι ηπειρωτικοί παγετώνες είναι επίπεδα καλύμματα πάγου.Το πάχος τους στην Ανταρκτική φτάνει τα 500-1000 μ. και σε μερικά σημεία τα 2000 μ.Κάτω από το βάρος της τεράστιας αυτής ποσότητας πάγου,η Ανταρκτική ήπειρος βουλιάζει αρκετά χιλιοστά κάθε χρόνο.
  Η δράση των παγετώνων επηρέασε σημαντικά το ανάγλυφο των ηπείρων και το σχήμα των ακτών.Γεωλογικοί σχηματισμοί που θεωρούνται αποτέλεσμα της δράσης των παγετώνων είναι τα φιορδ και οι παγετωνικές λίμνες της Σκανδιναβίας,οι μοραίνες,το πέτρωμα Loess (στρώμα λεπτόκοκκης σκόνης που αποτελεί εξαιρετικά γόνιμο έδαφος).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868