ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:08 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ Ο ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΥΣ

|
ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ Ο ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΥΣ

(499 Κλαζομεναί–428 Λάμψακος) 

 Διάσημος φιλόσοφος της αρχαιότητας (500- 428 π.Χ.). Ήταν γιος του Ηγησίβουλου (ή Ευβούλου). Γεννήθηκε στις Κλαζομενές γύρω στα 500 π.Χ. Ίδρυσε σχολή στην Λάμψακο της Τρώαδος.
ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ Ο ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΥΣ 
 Ήταν ο τελευταίος Ίων φιλόσοφος.Ήταν ένας από τους υποστηρικτές και συνεχιστές της ιωνικής φιλοσοφίας, την οποία και μετάφερε στην Αθήνα όπου ήρθε το 462 και έμεινε 30 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που διώχτηκε στη Λάμψακο (πέθανε εκεί το 428 π.Χ.) από τους ολιγαρχικούς, που ήταν αντίθετοι με τις ιδέες που ο Αναξαγόρας προπαγάνδιζε. Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον Περικλή και έγινε δάσκαλός του καθώς και του Σωκράτη και του Ευριπίδη.
Ίδρυσε σχολή στην Λάμψακο της Τρώαδος.
 Κρατήρας της Σελήνης στο ΒΑ τμήμα της, ονομάζεται «Αναξαγόρας». 

ΕΡΓΟ

 Τα ενδιαφέροντά του Αναξαγόρα ήταν πολλά και ασχολήθηκε με πολλούς κλάδους της επιστήμης (μαθηματικά, αστρονομία, ιατρική) και με την κοσμογονία, όπου διαμόρφωσε δική του θεωρία γύρω από την ύλη και τα στοιχεία που την απαρτίζουν.
 Στο έργο του «Περί φύσεως» : Δεν υπάρχει προέλευση ούτε αποστολή των όντων, αλλά αναμείξεις (συμμίγνεσθαι) και αποσυνθέσεις (διακρίνεσθαι). Το σύμπαν ήταν αρχικά ένα χάος απο αναρίθμητα «σπέρματα» στα οποία ο «νούς» έδωσε εντολή να σχηματισθούν με μια περιστροφή (περιχώρησις). Στο σύγγραμμα αυτό αναφέρει και σχολιάζει την πτώση μετεώριτου λίθου στους Αιγός ποταμούς το 468πχ. Σε άλλο έργο του η «Κοσμογονία» υπεστήριξε ότι ο κόσμος γεννήθηκε απο έναν στρόβιλο που τον εδημιούργησε ο «νούς» ο Θεός. Ο Αναξαγόρας έθεσε έως ενός σημείου τις βάσεις για τις Θεωρίες του Kant και του Laplace. H σελήνη στην «Κοσμογονία» αναφέρεται ως μη αυτόφωτη. Παίρνει το φώς της απο τον ήλιο. Έδωσε την σωστή ερμηνεία στις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, όπως επίσης έδωσε την σωστή ερμηνεία και στις πλημμύρες του Νείλου. Τις οποίες απέδωσε στο λιώσιμο του χιονιού στην Αιθιοπία. 
Ο Αναξαγόρας πίστευε ότι τα αστέρια, η σελήνη, ο ήλιος είναι αποτέλεσμα του αποχωρισμού που έγινε από τη γη (κατά τη δυνατή περιστροφική κίνηση) μεγάλων μαζών.
  Σύμφωνα λοιπόν με τον Αναξαγόρα η ύλη δεν αποτελείται από ένα ή από μερικά στοιχεία (σπέρματα), αλλά από άπειρα σπέρματα που κανένα απ' αυτά δεν εξαφανίζεται, παρά μόνο με διαφορετικούς συνδυασμούς και που αποτελούν κάθε φορά και ένα καινούριο αντικείμενο. Οι κύριες ιδιότητές τους δε μένουν πάντα αναλλοίωτες. Η ποσότητά τους μένει πάντα ίδια.
  Μια καινούρια ιδέα που εισήγαγε στην κοσμογονία ο Αναξαγόρας είναι ότι η κίνηση της ύλης δεν υπήρχε πάντοτε και πως τα στοιχεία της από μόνα τους είναι ανίκανα να τη βάζουν σε κίνηση. Αυτή τη δυνατότητα την έχει μόνο ο νους, μια ουσία που διαφέρει από τις άλλες. Η ουσία αυτή είναι διάχυτη στο σύμπαν και ομοιογενής, ανεξάρτητη και ελεύθερη, είναι η πηγή κάθε ζωής. Ο νους είναι ο γνώστης των πάντων, αιώνιος και παντοδύναμος.

Μια καινούρια ιδέα που εισήγαγε στην κοσμογονία ο Αναξαγόρας είναι ότι η κίνηση της ύλης δεν υπήρχε πάντοτε και πως τα στοιχεία της από μόνα τους είναι ανίκανα να τη βάζουν σε κίνηση
  Ο Αναξαγόρας πίστευε ότι τα αστέρια, η σελήνη, ο ήλιος είναι αποτέλεσμα του αποχωρισμού που έγινε από τη γη (κατά τη δυνατή περιστροφική κίνηση) μεγάλων μαζών.
  Θεωρείται και ο πρόδρομος της συγκριτικής φυσιολογίας, επειδή παραδεχόταν την αρχή της συνέχειας, της ενότητας δηλ. των σκοπών στο φυτικό και το ζωικό κόσμο. Έγραψε το έργο "Περί φύσεως".
Στα μαθηματικά πρώτος εξέτασε το θέμα του τετραγωνισμού του κύκλου.
  Στην ιατρική ήταν αυτός που έλεγε ότι το έμβρυο, όταν είναι στη μήτρα, τρέφεται δια του ομφαλού, καθώς και ότι όλες οι αρρώστιες προέρχονται από τη χολή.


ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ

 Ο Αναξαγόρας είναι ένας σεληνιακός κρατήρας που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο της Σελήνης.Προς τα νότια-νοτιοανατολικά είναι ο Επιγένης, και προς νότο είναι τα απομεινάρια του Μπέρμιγχαμ.
ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ  
  Ο Αναξαγόρας είναι ένας σχετικά πρόσφατος κρατήρας που είναι αρκετά νέος για να εξακολουθεί να έχει ένα σύστημα ακτίνων που δεν έχει διαβρωθεί από τις καιρικές συνθήκες.Οι ακτίνες καταλήξουν σε απόσταση πάνω από 900 χιλιόμετρα από το χείλος, φθάνοντας τον Πλάτωνα έως τον νότο.
Ο Αναξαγόρας είναι ένας σεληνιακός κρατήρας που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο της Σελήνης.
 Το εσωτερικό του κρατήρα έχει σχετικά υψηλή ανακλαστικότητα, καθιστώντας το ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, όταν η Σελήνη είναι σχεδόν πλήρης. (Το υψηλόγεωγραφικό πλάτος του κρατήρα σημαίνει ότι ο ήλιος παραμένει πάντα κοντά στον ορίζοντα, ακόμη και στο μέγιστο ύψος λιγότερο από μια ημέρα μετά την Πανσέληνο.).
Το εσωτερικό του κρατήρα έχει σχετικά υψηλή ανακλαστικότητα  
 Οι τοίχοι εσωτερικά είναι απότομοι και διαθέτουν σύστημα των αναβαθμίδων. Η κεντρική κορυφή αντισταθμίζεται από τον κρατήρα μέσα σε σημείο, και ενώνει ένα χαμηλό φάσμα πέρα από το πάτωμα του κρατήρα.

Ο Αναξαγόρας είναι ένας σχετικά πρόσφατος κρατήρας

Αναξαγόρας   Διάμετρος   Γεωγραφικό πλάτος   Γεωγραφικό μήκος

Α                      72,2 ° Β     6,9 ° W                        18 χιλιόμετρα

Β                      70,3 ° Ν     11,4 ° W                      5 χιλιόμετρα




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868