ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:28 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ

|
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ
(1400-1468)

 Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) υπήρξε Γερμανός εφευρέτης.Ο εφευρέτης της τυπογραφίας. Γεννήθηκε και πέθανε στη Μαγεντία της Γερμανίας. Το πατρικό του όνομα ήταν Γκένσφλαϊς, αλλά προτίμησε το όνομα της μητέρας του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΤΕΒΕΡΓΙΟΣ(1400-1468)
  Το 1436 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο και ασχολήθηκε με την κατασκευή κατόπτρων. Οι τεχνικές αναζητήσεις του τον οδήγησαν στην εφεύρεση της τυπογραφίας. Αφού συνεταιρίστηκε με κάποιον Φουστ και αργότερα με το Σέφερ, άρχισε την εργασία του αναφορικά με την τυπογραφία. Τα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν ήταν ένα μικρό λεξικό με τον τίτλο «Καθολικό» και μια λατινική γραμματική. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι τρεις συνεταίροι στην αρχή δεν είναι γνωστή. Ωστόσο δεν ήταν τα κινητά ξύλινα στοιχεία ούτε και τα χυτά μεταλλικά στοιχεία, τα οποία και εφεύραν αργότερα.
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) υπήρξε Γερμανός εφευρέτης
  Το 1455 ο Γουτεμβέργιος επέστρεψε στη Μαγεντία, όπου δούλεψε μόνος του. Κράτησε μεγάλη μυστικότητα γύρω από τη δουλειά του, γι’ αυτό και δεν είναι γνωστά πολλά για την τεχνική του. Βασική του, ωστόσο, εφεύρεση θεωρείται η χάραξη της σελίδας του βιβλίου πάνω σε μεταλλική πλάκα, ενώ η εκτύπωσή της επιτυγχανόταν με το πιεστήριο. Αργότερα εκτύπωνε τέσσερις μαζί σελίδες. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε μόνος του ήταν η Βίβλος, που σώζεται σε μερικά αντίτυπα και θεωρείται πολύτιμη.
Η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου αποτελεί μία τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα
  Η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου αποτελεί μία τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα, γιατί χάρη σ’ αυτήν οι πνευματικοί θησαυροί έπαψαν να είναι χειρόγραφοι και έγιναν κτήμα πλήθους ανθρώπων.
Ο Γουτεμβέργιος ως επιχειρηματίας συνάντησε πολλές δυσκολίες και πέθανε φτωχός
 Ο Γουτεμβέργιος ως επιχειρηματίας συνάντησε πολλές δυσκολίες και πέθανε φτωχός. Η μεγάλη του προσφορά στην ανθρωπότητα άρχισε να αναγνωρίζεται από το 16ο αιώνα. Στη Μαγεντία στήθηκε ο ανδριάντας του, έργο του Γάλλου γλύπτη Νταβίντ ντ’ Ανζέρ.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868