ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 11:38 π.μ. | | | Best Blogger Tips

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

|
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 Σπρώχνουμε μια κούνια και αρχίζει να κινείται.Η κούνια αποκτά μηχανική ενέργεια.Χημική ενέργεια του σώματος μας μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια της κούνιας.Αν αφήσουμε την κούνια να κινηθεί ελεύθερα,μετά από λίγο σταματά.
Όταν σπρώχνουμε μια κούνια η χημική ενέργεια του σώματος μας μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια της κούνιας
 Η μηχανική ενέργεια της κούνιας δεν εξαφανίσθηκε.Μέσω του έργου των δυνάμεων τριβής του αέρα με την κούνια,μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια του αέρα.Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε κάθε μορφή ενέργειας με ακρίβεια,θα βρίσκαμε ότι η χημική ενέργεια που μεταφέρθηκε από το σώμα σου στην κούνια,η αρχική μηχανική ενέργεια της κούνιας και η θερμική ενέργεια που μεταφέρθηκε στον αέρα είναι ίσες.
 Το ίδιο συμβαίνει και κατά το ξεκίνημα ή το σταμάτημα ενός αυτοκινήτου.Κατά την εκκίνηση η χημική ενέργεια των καυσίμων μετασχηματίζεται σε κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου και σε θερμική του αέρα που μεταφέρεται σ' αυτόν μέσω των καυσαερίων και του νερού του ψυγείου του αυτοκινήτου.Το άθροισμα της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου και της θερμικής που μεταφέρθηκε στον αέρα και το νερό του ψυγείου είναι ίσο με τη χημική ενέργεια των καυσίμων.
Το άθροισμα της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου και της θερμικής που μεταφέρθηκε στον αέρα και το νερό του ψυγείου είναι ίσο με τη χημική ενέργεια των καυσίμων
 Όταν το αυτοκίνητο σταματά,η κινητική του ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική,που διαχέεται στο περιβάλλον,μέσω του έργου των δυνάμεων τριβής που ασκούνται στο αυτοκίνητο.Γενικά, η ύπαρξη της ενέργειας εκδηλώνεται,όταν αυτή μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη.
Η δυναμική ενέργεια που περιέχει το νερό μιας υδατοπτώσεως μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του υδροστροβίλου

 Η δυναμική ενέργεια που περιέχει το νερό μιας υδατοπτώσεως μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του υδροστροβίλου.Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται ύστερα σε μία ηλεκτρογεννήτρια και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε φωτεινή ενέργεια,όταν μεταφερθεί σε έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα ή σε μηχανική ενέργεια,όταν μεταφερθεί σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα.Ένα όμως μέρος της αρχικής ενέργειας του νερού μετατρέπεται,εξαιτίας των τριβών,σε θερμική ενέργεια που διασκορπίζεται στο περιβάλλον.
 Από το παράδειγμα που αναφέραμε προκύπτει ότι η ενέργεια μπορεί να μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη.Κατά τις μετατροπές αυτές η ενέργεια δε χάνεται και δε δημιουργείται,αλλά μόνο μετασχηματίζεται από μία μορφή σε άλλη.
Κατά τις μετατροπές της ενέργειας ενός συστήματος σωμάτων από μία μορφή σε άλλη,η ολική ενέργεια παραμένει σταθερή
 Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε την παρακάτω αρχή διατηρήσεως της ενέργειας:

 Κατά τις μετατροπές της ενέργειας ενός συστήματος σωμάτων από μία μορφή σε άλλη,η ολική ενέργεια παραμένει σταθερή,όταν το σύστημα δεν ανταλλάζει ενέργεια με το περιβάλλον του.

 Είτε πρόκειται για μελέτη ενός πολύπλοκου συστήματος σωμάτων όπως ένας γαλαξίας,είτε ενός απλού όπως μια κούνια, υπάρχει πάντοτε ένα μέγεθος που διατηρείται σταθερό:η ενέργεια.Η ενέργεια είναι δυνατόν να μεταφέρεται από ένα σώμα σε άλλο ή να μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη,όμως η συνολική της ποσότητα διατηρείται σταθερή.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868