Η ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΑ
Παρ' όλο που η κλασική θεωρία (αυτή που αναπτύχθηκε πριν από το 1922) του ηλεκτρομαγνητισμού ερμήνευσε ορισμένα φαινόμενα του φωτός,όπως η συμβολή,η περίθλαση,η πόλωση κ.ά.,δεν κατόρθωσε να ερμηνεύσει κάποια άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση της φωτεινής ακτινοβολίας με την ύλη.
Η ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΑ |
Πολλά πειραματικά δεδομένα δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν με την παραδοχή ότι το φως είναι μόνο κύμα.Το πιο σημαντικό από τα πειράματα αυτά ήταν εκείνο της μελέτης του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.Για την ερμηνεία της εκπομπής και της απορρόφησης του φωτός δεν αρκούσαν μόνο κάποιες επεκτάσεις της κλασικής θεωρίας.Στην πραγματικότητα χρειάστηκε κάτι πιο ριζικό από μια απλή επέκταση.
Το 1900 ο Planck,για να ερμηνεύσει την ακτινοβολία που παράγει ένα θερμαινόμενο σώμα,εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα φωτός,την οποία εφάρμοσε αργότερα ο Einstein,για να ερμηνεύσει το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία του Planck,το φως (και γενικότερα κάθε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) εκπέμπεται και απορροφάται από τα άτομα της ύλης όχι κατά συνεχή τρόπο αλλά ασυνεχώς.Δηλαδή κάθε άτομο εκπέμπει ή απορροφά στοιχειώδη ποσά ενέργειας,που ονομάζονται κβάντα φωτός ή φωτόνια.Από το άτομο λοιπόν δεν εκπέμπονται συνεχώς κύματα αλλά φωτόνια,καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη συχνότητα και έχει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας Ε.
Όταν το φως προσπίπτει πάνω στην ύλη,τα άτομα της ύλης απορροφούν την ακτινοβολία ασυνεχώς,που σημαίνει ότι κάθε άτομο απορροφά μεμονωμένα φωτόνια.Κάθε φωτόνιο μιας ακτινοβολίας έχει ενέργεια που δίνεται από τη σχέση E=h·f
E=h·f
Ενέργεια φωτονίου
Ενέργεια φωτονίου
To h είναι μια σταθερά,που ονομάζεται σταθερά του Planck,και έχει τιμή h=6,63·10-34 J·s και f η συχνότητα.
Όταν προσπίπτει φως πάνω στα μέταλλα,τότε μεταφέρεται ενέργεια από ένα φωτόνιο σε ένα από τα ηλεκτρόνια του ατόμου του μετάλλου.Δηλαδή το ηλεκτρόνιο αλληλεπιδρά με ένα από τα φωτόνια του φωτός σαν να είναι το φωτόνιο σωματίδιο.
Η θεωρία των κβάντα δεν αναιρεί την κυματική φύση του φωτός.Το φωτόνιο έχει και κυματικές ιδιότητες,για παράδειγμα η ενέργειά του εξαρτάται από τη συχνότητα του,που είναι κατ' εξοχήν κυματική ιδιότητα.