ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 8:22 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ:ΕΙΔΩΛΑ

|
ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ:ΕΙΔΩΛΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ:ΕΙΔΩΛΑ
 Κάθε λεία και γυαλιστερή επιφάνεια ονομάζεται κάτοπτρο.Η ήρεμη επιφάνεια υγρού,η επιφάνεια γυαλιού κτλ. είναι κάτοπτρα.Ανάλογα με το σχήμα της ανακλαστικής επιφάνειας διακρίνουμε τα κάτοπτρα σε επίπεδα,σφαιρικά,παραβολικά κτλ.
Οι συνηθισμένοι μοντέρνοι καθρέφτες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας είναι επίπεδα κάτοπτρα
 Οι συνηθισμένοι καθρέφτες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας είναι επίπεδα κάτοπτρα.Έχουν κατασκευαστεί από επίπεδο γυαλί με επαργυρωμένη την πίσω επιφάνεια.Τα κάτοπτρα που χρησιμοποιούνται για ακριβείς επιστημονικές μετρήσεις έχουν επαργυρωμένη την μπροστινή επιφάνεια του γυαλιού.
 Αν σταθούμε μπροστά σε ένα καθρέφτη παρατηρούμε πίσω από το γυαλί του μία εικόνα του εαυτού μας,όπως επίσης και των αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά από τον καθρέφτη.Οι εικόνες αυτές που δίνουν τα κάτοπτρα ονομάζονται είδωλα.
 Από την καθημερινή μας εμπειρία ξέρουμε ότι τα είδωλα των αντικειμένων,που σχηματίζονται από επίπεδα κάτοπτρα,είναι ομοιόμορφα και ίσα σε μέγεθος με τα αντικείμενα.Τα είδωλα αυτά σχηματίζονται πίσω από το κάτοπτρο και απέχουν από αυτό όσο απέχουν και τα αντικείμενά τους.
Ένα απλό πείραμα για να διαπιστώσουμε ότι το είδωλο είναι συμμετρικό με το αντικείμενο ως προς το επίπεδο του κατόπτρου
 Τα συμπεράσματα αυτά μπορούμε να τα επαληθεύσουμε και με ένα απλό πείραμα όπως φαίνεται στο πάνω σχήμα.Τοποθετούμε ένα αντικείμενο Α(αναμμένο κερί ή μολύβι) μπροστά από ένα τζάμι και ένα ίδιο αντικείμενο Β πίσω από το τζάμι.Μετακινούμε το Β,ώσπου να συμπιέσει με το είδωλο του Α και μετράμε την απόσταση του Β από το κάτοπτρο.Έτσι βρίσκουμε ότι το είδωλο είναι συμμετρικό με το αντικείμενο ως προς το επίπεδο του κατόπτρου.
Σχηματισμός ειδώλου φωτεινού σημείου
 Έτσι φαίνεται ο σχηματισμός του ειδώλου Α' ενός φωτεινού αντικειμένου Α.Οι ακτίνες φεύγουν από το Α,ανακλώνται στο κάτοπτρο και εισέρχονται στο μάτι μας.Το μάτι μας τότε σχηματίζει την εντύπωση ότι οι ακτίνες έρχονται από το Α',το οποίο βρίσκεται στην τομή της προεκτάσεως των ανακλώμενων ακτίνων.Τέτοια είδωλα,που σχηματίζονται από τις προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτίνων,λέγονται φανταστικά.Γενικά όλα τα είδωλα που βλέπουμε κοιτάζοντας μέσα στα κάτοπτρα είναι φανταστικά.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868