ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 1:52 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

 Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν από τον Γαλιλαίο στις 28 Δεκεμβρίου 1612 και στις 27 Ιανουαρίου 1613.Και στις δύο περιπτώσεις,το σύστημα  μπέρδεψαν τον Ποσειδώνα για ένα σταθερό αστέρι όταν φάνηκε πολύ κοντά-σε συνδυασμό-με τον Δία στον ουρανό νύχτας , ως εκ τούτου,δεν πιστώνεται με την ανακάλυψη του Ποσειδώνα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης παρατήρησης του τον Δεκέμβριο του 1612,ο Ποσειδώνας ήταν  στον ουρανό,επειδή είχε μόλις γύρισει ανάδρομος την ίδια ημέρα.Αυτή η φαινόμενη κίνηση προς τα πίσω δημιουργείται όταν η τροχιά της Γης παίρνει  ένα εξωτερικό πλανήτη. 
 Το 1821,ο Alexis Bouvard δημοσίευσε  αστρονομικούς πίνακες με την τροχιά του Ουρανού γείτονά του Ποσειδώνα.Οι επόμενες παρατηρήσεις αποκάλυψαν σημαντικές αποκλίσεις από τους πίνακες, που οδηγεί τον Bouvard να υποθέτει ότι ένα άγνωστο σώμα δημιουργεί διαταραχές στην τροχιά μέσω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης.
O Alexis Bouvard (27 Ιουνίου του 1767-7 Ιουνίου 1843) ήταν Γάλλος αστρονόμος.Έγινε  ιδιαίτερα γνωστός για τις προσεκτικές παρατηρήσεις του για τις παρατυπίες στην κίνηση του Ουρανού και για την υπόθεση του της ύπαρξης όγδοου πλανήτη στο ηλιακού μας σύστημα
  Το 1843,John Couch Adams άρχισε την εργασία για την τροχιά του Ουρανού με τα στοιχεία που είχε.Ο Via James Challis, ζήτησε από τον Sir George Airy,ο οποίος έστειλε τα στοιχεία,τον Φεβρουάριο του 1844.
 Τον Ιούνιο του 1846, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η εκτίμηση του Le Verrier του μήκους του πλανήτη και η ομοιότητά του με εκτίμηση του Adams.
 Το 1845-1846,ο Urbain Le Verrier,ανεξάρτητα από τον Adams, ανέπτυξε τους δικούς του υπολογισμούς,αλλά  αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες.Τον Ιούνιο του 1846, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η εκτίμηση του Le Verrier του μήκους του πλανήτη και η ομοιότητά του με εκτίμηση του Adams.
Ο Urbain Jean Joseph Le Verrier (11 Μαρτίου 1811-23 Σεπτεμβρίου 1877) ήταν Γάλλος μαθηματικός,που ειδικεύτηκε στην ουράνια μηχανική και είναι πιο γνωστός για τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη του Ποσειδώνα
 Εν τω μεταξύ,ο Le Verrier με επιστολή ζήτησε από αστεροσκοπείο του Βερολίνου και από τον αστρονόμο Johann Gottfried Galle να πραγματοποιούν έρευνες με διοπτρικό τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου.Το ίδιο το βράδυ της ημέρας από την παραλαβή της επιστολής Le Verrier της στις 23 Σεπτεμβρίου 1846, ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε μέσα σε 1 ° από όπου ο Le Verrier είχε προβλέψει ότι είναι, και περίπου 12 ° από την πρόβλεψη του Adams.Ο Challis αργότερα συνειδητοποίησε ότι είχε παρατηρηθεί ο πλανήτης δύο φορές τον Αύγουστο,παραλείποντας να το προσδιορίσει λόγω περιστασιακής προσέγγισης του στο έργο. 
Το ίδιο το βράδυ της ημέρας από την παραλαβή της επιστολής Le Verrier της στις 23 Σεπτεμβρίου 1846,ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε μέσα σε 1 ° από όπου ο Le Verrier είχε προβλέψει ότι είναι,και περίπου 12 ° από την πρόβλεψη του Adams 
 Ως επακόλουθο της ανακάλυψης, υπήρξαν πολύ εθνικιστικές αντιπαλότητες μεταξύ της γαλλικής και της βρετανικής πλευράς για το ποιος είχε προτεραιότητα και άξιζε πίστωσης για την ανακάλυψη.Τελικά, μια διεθνής συναίνεση ότι τόσο ο Le Verrier και ο Adams άξιζαν από κοινού πίστωσης.Από το 1966 ο Dennis Rawlins έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ισχυρισμού του Adams για την ανακάλυψη. 
Το 1843,John Couch Adams άρχισε την εργασία για την τροχιά του Ουρανού με τα στοιχεία που είχε
 Αμέσως μετά την ανακάλυψή του, ο Ποσειδώνας, που αναφέρεται απλώς ως "ο εξωτερικός πλανήτης με τον Ουρανό" ή ως "ο πλανήτης Le Verrier".Η πρώτη πρόταση για ένα όνομα προήλθε από τον Galle, ο οποίος πρότεινε το όνομα Ιανός. Στην Αγγλία, ο Challis προέβαλε το όνομα του Ωκεανού.
 Διεκδίκηση του δικαιώματος στο όνομα στην ανακάλυψή του, ο Le Verrier πρότεινε γρήγορα το όνομα Ποσειδώνας για αυτό το νέο πλανήτη.Αυτή η πρόταση συνάντησε σθεναρή αντίσταση εκτός Γαλλίας.Σύντομα Ποσειδώνας έγινε το διεθνώς αποδεκτό όνομα.Στη ρωμαϊκή μυθολογία,ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας, ταυτίζεται με το ελληνικό Ποσειδώνα.
Μια γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Γαλλία κατά το χρόνο της διαμάχης για την ανακάλυψη του Ποσειδώνα
 Οι περισσότερες γλώσσες σήμερα, ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν άμεση σχέση με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, χρησιμοποιούν κάποια παραλλαγή του ονόματος «Ποσειδώνα» για τον πλανήτη.Στα κινέζικα,ιαπωνικά και κορεατικά,το όνομα του πλανήτη κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "ο  βασιλιάς της θάλασσας" (海王星), αφού ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας.
 Μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα ο Ποσειδώνας έγινε ο προτελευταίος πλανήτης, εκτός από μια περίοδο 20 ετών μεταξύ 1979 και 1999, όταν ελλειπτική τροχιά του Πλούτωνα έφερε πιο κοντά στον ήλιο από τον Ποσειδώνα.Η ανακάλυψη της ζώνης Kuiper το 1992 οδήγησε πολλούς αστρονόμους να συζητήσουν το κατά πόσον ο Πλούτωνας θα πρέπει να θεωρείται πλανήτης από μόνος του.Το 2006,η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ορίζει τη λέξη «πλανήτης» για πρώτη φορά,περιγράφει τον Πλούτωνα ως «πλανήτη νάνο» και καθιστώντας τον Ποσειδώνα για άλλη μια φορά το τελευταίο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα. 
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 ------------ Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81