ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 10:31 π.μ. | | | | | | | Best Blogger Tips

ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ

|
ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Πολική ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές του πλανήτη γύρω από τους πόλους.Η πολική ζώνη επίσης είναι γνωστή ως ψυχρή ζώνη.
Πολική ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές του πλανήτη γύρω από τους πόλους
  Το κλίμα της πολικής ζώνης χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους με -10 ° C κατά μέσο όρο και ελάχιστες βροχές.
Το κλίμα της πολικής ζώνης χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους με -10 ° C κατά μέσο όρο και ελάχιστες βροχές
 Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ψυχρό και η μέρα διαρκεί 6 μήνες όσο και η νύχτα.

ΠΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

 Η πολική ζώνη χαρακτηρίζεται από το πολικό κλίμα,με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες,με βαρύς παγετώνες  και ακραίες διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας,με είκοσι τέσσερις ώρες ημέρα το καλοκαίρι και απόλυτο σκοτάδι το χειμώνα.
Η πολική ζώνη χαρακτηρίζεται από το πολικό κλίμα,με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες,με βαρύς παγετώνες  και ακραίες διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, με είκοσι τέσσερις ώρες ημέρα το καλοκαίρι και απόλυτο σκοτάδι το χειμώνα

  Η πολική ζώνη λαμβάνει λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία,επειδή η ενέργεια του ήλιου φτάνει με πλάγια γωνία και ταξιδεύει σε μεγάλη απόσταση μέσω της ατμόσφαιρας της Γης στην οποία μπορεί να απορροφηθεί,να διαχυθεί ή να ανακλαστεί.
Οι πολικές περιοχές είναι η πιο απομακρυσμένες από τον ισημερινό,λαμβάνουν ελάχιστη ποσότητα ηλιακού φωτός και κατά συνέπεια είναι ψυχρές

 Η αξονική κλίση της Γης έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα στις πολικές περιοχές.Δεδομένου ότι οι πολικές περιοχές είναι η πιο απομακρυσμένες από τον ισημερινό,λαμβάνουν ελάχιστη ποσότητα ηλιακού φωτός και κατά συνέπεια είναι ψυχρές.Η μεγάλη ποσότητα πάγου και χιονιού αντανακλά επίσης ένα μεγάλο μέρος από το φως του ήλιου.


ΑΡΚΤΙΚΗ

  Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο.Η Αρκτική ζώνη ή Βόρεια πολική ζώνη είναι η ζώνη της Γης που εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο της Γης μέχρι του γήινου αρκτικού κύκλου ή Βόρειου πολικού κύκλου,με γενικό εύρος τις 23° και 27΄.
Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο.Η Αρκτική ζώνη ή Βόρεια πολική ζώνη είναι η ζώνη της Γης που εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο της Γης μέχρι του γήινου αρκτικού κύκλου ή Βόρειου πολικού κύκλου, με γενικό εύρος τις 23° και 27΄
  Η Αρκτική αποτελείται από τον Αρκτικό Ωκεανό και τις χερσαίες περιοχές της Αρκτικής.Οι χώρες που βρίσκονται στις περιοχές της Αρκτικής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (Αλάσκα),ο Καναδάς,η Δανία (Γροιλανδία)ΝορβηγίαΦινλανδίαΣουηδία και η Ρωσία.Όλες οι παραπάνω περιοχές καλούνται και αρκτικές Χώρες.
Οι χώρες που βρίσκονται στις περιοχές της Αρκτικής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (Αλάσκα),ο Καναδάς,η Δανία (Γροιλανδία),η Νορβηγία,η Φινλανδία,η Σουηδία και η Ρωσία
  Η περιοχή της Αρκτικής ορίζεται είτε από τον αρκτικό κύκλο είτε από την αρκτική ισόθερμη γραμμή .Το συνηθέστερο όριο,βόρεια του οποίου εκτείνεται η Αρκτική,είναι ο Αρκτικός Κύκλος (66° 33’Β),που αποτελεί το όριο για τον ήλιο του μεσονυκτίου και την πολική νύχτα.Το άλλο όριο είναι,με βάση το κλίμα, η αρκτική ισόθερμη γραμμή των 10 °C τον Ιούλιο,η οποία και αποτελεί την τελευταία δενδρογραμμή,πέρα από την οποία δεν φυτρώνουν πια δέντρα.
Η ζωή στην Αρκτική περιλαμβάνει οργανισμούς που ζουν στον πάγο, ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν,ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά,πουλιά,ζώα της στεριάς και  ανθρώπινες κοινωνίες
 Η περιοχή της Αρκτικής είναι μια μοναδική περιοχή μεταξύ των οικοσυστημάτων της Γης.Οι καλλιέργειες στην περιοχή και οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αρκτικής έχουν προσαρμοστεί στο κρύο και τις ακραίες συνθήκες.Τα τελευταία χρόνια η έκταση του θαλάσσιου πάγου έχει μειωθεί.Η ζωή στην Αρκτική περιλαμβάνει οργανισμούς που ζουν στον πάγο,ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν,ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά,πουλιά,ζώα της στεριάς και  ανθρώπινες κοινωνίες.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ

  Η Ανταρκτική είναι μια από τις ηπείρους της Γης η οποία βρίσκεται γύρω από το Νότιο Πόλο της Γης.Αυτή η νότια πολική περιοχή δεν διαθέτει μόνιμη ανθρώπινη κατοίκηση.Είναι συνέχεια καλυμμένη από μεγάλα κομμάτια πάγου και χιονιού,ενώ υπάρχουν και πολύ λίγα φυτά.Στις ακτές της Ανταρκτικής κατοικούν κυρίως πιγκουίνοι,φώκιες,φάλαινες και θαλάσσια πουλιά.Τα φυτά είναι μόνο βρύα και λειχήνες.

  Η Ανταρκτική είναι μια από τις ηπείρους της Γης η οποία βρίσκεται γύρω από το Νότιο Πόλο της Γης
 Η έκτασή της Ανταρκτικής είναι 14 εκατ. τετρ. χλμ.Η Ανταρκτική βρίσκεται γύρω από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και από λίγα νησιά.Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο κέντρο ενός οροπεδίου ύψους 2.000 μ. που περιβάλλεται από πολύ ψηλά και απότομα βουνά.Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής (-91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής.Σκεπάζεται από πάγους και έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.
Η έκτασή της Ανταρκτικής είναι 14 εκατ. τετρ. χλμ.Η Ανταρκτική βρίσκεται γύρω από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και από λίγα νησιά
 Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν όλη η ήπειρος βρίσκεται σ' ένα απέραντο υψίπεδο ύψους 2.000 μ.Η μεγαλύτερη γνωστή οροσειρά εκτείνεται από το βόρειο ακρωτήριο,περνά τη Γη της Βικτωρίας και χάνεται στα Ν.Α.Έχει μήκος 1.800 χλμ. και οι ψηλότερες κορυφές της στα 4.500 μ. είναι τα όρη Ντισκόβερι και Μέλμπουρν.Μια δεύτερη οροσειρά είναι της Βασίλισσας Μωντ.
Στις ακτές της Ανταρκτικής η θερμοκρασία στις ακτές κατεβαίνει στους -60° Κελσίου
  Στις ακτές της Ανταρκτικής η θερμοκρασία στις ακτές κατεβαίνει στους - 60° Κελσίου.Η χειμερινή περίοδος είναι από Απρίλιο έως Νοέμβριο.Η βροχή είναι σχεδόν άγνωστη,αλλά οι χιονοθύελλες και οι ισχυροί άνεμοι πολύ συχνοί.Οι άνεμοι αυτοί ευεργετούν από την άποψη του σχηματισμού σταθερού πάγου στις ακτές και απομακρύνουν τα παγόβουνα.Λόγω της πολύ μικρής βροχόπτωσης που επικρατεί θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος της Γης.

ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

 Πολλοί πλανήτες και φυσικοί δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος έχουν ενδιαφέρον για τις ιδιορρυθμίες στις πολικές περιοχές τους.
Η Σελήνη πιστεύεται ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες πάγου στους κρατήρες στις πολικές περιοχές
 Η Σελήνη πιστεύεται ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες πάγου στους κρατήρες στις πολικές περιοχές,που ποτέ δεν βλέπουν το άμεσο ηλιακό φως.
Στον Άρη υπάρχουν πολικοί πάγοι
  Στον Άρη,όπως και στη Γη,υπάρχουν πολικοί πάγοι.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868