ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:26 μ.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

|
ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ
ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το φως δε διαδίδεται μόνο στο κενό και τον αέρα αλλά και μέσα σε κάποια στερεά,υγρά και αέρια σώματα.

ΔΙΑΦΑΝΗ ΣΩΜΑΤΑ

  Τα σώματα,όπως το γυαλί,το νερό,ο αέρας κ.τ.λ.,που αφήνουν όλο σχεδόν το φως να περνάει μέσα από τη μάζα τους και μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους,τα ονομάζουμε διαφανή σώματα.
Στα διαφανή σώματα το φως να περνάει μέσα από τη μάζα τους και μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους
 Διαφανή σώματα ονομάζονται τα σώματα που επιτρέπουν τη διάδοση του φωτός στο εσωτερικό τους χωρίς να το διακόπτουν.
 Παραδείγματα είναι το γυαλί,το νερό,ο αέρας,κ.α.

ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΣΩΜΑΤΑ

 Τα σώματα,όπως ο τοίχος,το ξύλο,το μέταλλο το βιβλίο,το θρανίο,που δεν αφήνουν καθόλου το φως να περάσει μέσα από τη μάζα τους και δεν μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα που βρίσκονται πίσω από αυτά,ονομάζονται αδιαφανή σώματα.
Στο ξύλο δεν διαδίδεται το φως
 Αδιαφανή σώματα ονομάζονται τα σώματα  τα οποία διακόπτουν όλο το φως πριν αυτό περάσει από το εσωτερικό τους,δηλαδή μέσα από τα οποία δεν διαδίδεται το φως.
 Παραδείγματα είναι ο τοίχος,το ξύλο,το μέταλλο το βιβλίο,το θρανίο κ.α.

ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΣΩΜΑΤΑ

 Μερικά άλλα σώματα που αφήνουν λιγότερο φως να περνά μέσα από αυτά,χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα σώματα που βρίσκονται πίσω τους,όπως  ο καπνός,το γαλακτόχρωμο γυαλί(ασβεστωμένο τζάμι),το θαμπό γυαλί κ.α. τα λέμε ημιδιαφανή.
Ο καπνός αφήνει λιγότερο φως να περνά και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα σώματα που βρίσκονται πίσω τους
 Ημιδιαφανή σώματα ονομάζονται τα σώματα που διακόπτουν αρκετό από το φως που περνά από το εσωτερικό τους.
 Παραδείγματα είναι ο καπνός,το γαλακτόχρωμο γυαλί(ασβεστωμένο τζάμι),το θαμπό γυαλί κ.α.Γνωρίζουμε ότι το φως φθάνει στη Γη,αν και όπως γνωρίζουμε ο περισσότερος χώρος μεταξύ ήλιου και της γης είναι κενός.
 Άρα το φως διαδίδεται στο κενό.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868