ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:30 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΣΚΙΑ

|
ΣΚΙΑ
ΣΚΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Σε χώρες με πολύ ζέστη και μεγάλη ηλιοφάνεια,όπως για παράδειγμα η Ελλάδα,προσπαθούμε να βρούμε μία σκιά για να γλιτώσουμε από τον Ήλιο.
Το καλοκαίρι στην παραλία καθόμαστε στην σκιά κάτω από την ομπρέλα για να προστατευτούμε από τον Ήλιο
 Σκιά σχηματίζουν μόνο τα αδιαφανή σώματα όταν αυτά φωτίζονται από μια φωτεινή πηγή.Η σκιά ενός σώματος σχηματίζεται στις περιοχές εκείνες όπου δεν φθάνουν οι ακτίνες που προέρχονται από τη φωτεινή πηγή,γιατί στην πορεία τους παρεμβάλλεται το αδιαφανές σώμα.

ΣΚΙΑ

  Σκιά ονομάζεται ο σκοτεινός χώρος πίσω από ένα αδιαφανές σώμα που φωτίζεται από μία σημειακή φωτεινή πηγή.Όταν η φωτεινή πηγή έχει διαστάσεις,τότε δεν πηγαίνουμε από τη σκιά στο φωτισμένο χώρο αλλά βαθμιαία.
Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας καουμπόι με μοναδικές ικανότητες στο σημάδι και στην ταχύτητα τραβήγματος του πιστολιού.Είναι ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του
 Σκιά είναι δηλαδή η περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο που διακόπτει την πορεία του φωτός. Συνήθως διακρίνονται δύο είδη σκιάς: η κύρια σκιά και η παρασκιά και πάντα σε αντίθετη διεύθυνση εμποδίου - φωτεινής πηγής.
Το μέγεθος της σκιάς εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου από τη φωτεινή πηγή και της επιφάνειας στην οποία σχηματίζεται η σκιά
 Η δημιουργία της σκιάς είναι αποτέλεσμα της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός.Το μέγεθος της σκιάς εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου από τη φωτεινή πηγή και της επιφάνειας στην οποία σχηματίζεται η σκιά.

ΠΑΡΑΣΚΙΑ

  Αν παρατηρήσουμε τις σκιές που σχηματίζονται γύρω μας,βλέπουμε ότι κάποιες από αυτές έχουν σαφή όρια.Τέτοιες είναι οι σκιές που σχηματίζονται από φωτεινές πηγές μικρών διαστάσεων,για παράδειγμα ο προβολέας,που βρίσκονται κοντά στο σώμα ή από φωτεινές πηγές μεγάλων διαστάσεων που βρίσκονται πολύ μακριά,όπως ο Ήλιος.Σε αυτές τις περιπτώσεις η φωτεινή πηγή θεωρείται ότι είναι ένα σημείο και ονομάζεται σημειακή φωτεινή πηγή.
 Όμως οι πιο πολλές σκιές δεν έχουν σαφή όρια.Στο χώρο της κυρίως σκιάς αποκλείεται τελείως ο φωτισμός,ενώ στην παρασκιά που φαντάζει να πλαισιώνει εξωτερικά τη σκιά διερχόμενες ένα μέρος των ακτίνων ο χώρος αυτής φωτίζεται μερικώς.Το μέγεθος,σε έκταση της σκιάς ή της παρασκιάς εξαρτάται από το μέγεθος της φωτεινής πηγής και την απόστασή της από το εμπόδιο σώμα.Όσο μικρότερη είναι η πηγή φωτισμού προς το εμπόδιο,τόσο μεγαλύτερη είναι η σκιά αποκλειόμενης σχεδόν της ύπαρξης παρασκιάς.Αντίθετα όσο μεγαλύτερη είναι η πηγή ως προς το μέγεθος του εμποδίου,τόσο μικρότερη είναι η σκιά και βεβαίως μεγαλύτερη,σε εξάπλωση,η παρασκιά.
Η παρασκιά δημιουργείται μόνο όταν η φωτεινή πηγή δεν είναι σημειακή
 Παρασκιά ονομάζεται ο χώρος που φωτίζεται μόνο από μερικά σημεία της φωτεινής πηγής και περιβάλλει την κεντρική σκιά.
Η παρασκιά δημιουργείται όταν η φωτεινή πηγή δεν είναι σημειακή.

ΣΚΙΕΣ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

 Η Γη και η Σελήνη όπως όλα τα αδιαφανή σώματα,όταν φωτίζονται δημιουργούν σκιά.Φαινόμενα που οφείλονται στη δημιουργία της σκιάς της Σελήνης και τη Γης είναι η έκλειψη του Ηλίου και η έκλειψη της Σελήνης.
 Έκλειψη ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος,είτε διότι εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος,είτε διότι ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή.
Στις εκλείψεις αυτές το αυτόφωτο σώμα είναι ο Ήλιος και τα άλλα δύο σώματα που ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο είναι η Γη και η Σελήνη
 Η έκλειψη μπορεί να είναι μερική,όταν το σώμα εξακολουθεί να είναι ορατό από τον παρατηρητή,ή,όταν επηρεάζεται η φωτεινότητα του ουράνιου σώματος σε όλη του την έκταση,ολική.Προϋπόθεση για να συμβεί μία έκλειψη είναι η ευθυγράμμιση τριών ουρανίων σωμάτων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι αυτόφωτο (αστέρας).
 Ο όρος είναι ευρύτερα γνωστός από τις εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλίου που παρατηρούμε από τη Γη.Στις εκλείψεις αυτές το αυτόφωτο σώμα είναι ο Ήλιος και τα άλλα δύο σώματα που ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο είναι η Γη και η Σελήνη.Το φαινόμενο των εκλείψεων είναι περιοδικό και γι αυτό το λόγο είναι εύκολο να προβλεφτεί ο χρόνος που αυτές θα συμβούν.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868