ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:16 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

|
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

 Μετεωρολογία ονομάζεται ο κλάδος των φυσικών επιστημών που ασχολείται με τη μελέτη και περιγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων,τα οποία συμβαίνουν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας,την τροπόσφαιρα (ύψος μέχρι 11 χλμ.).
Μετεωρολογία ονομάζεται ο κλάδος των φυσικών επιστημών που ασχολείται με τη μελέτη και περιγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων,τα οποία συμβαίνουν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας,την τροπόσφαιρα (ύψος μέχρι 11 χλμ.)
 Η μετεωρολογία συνδέεται άμεσα με πλήθος άλλων επιστημών π.χ. τη φυσική,τη χημεία,τη γεωλογία,τη φυσική γεωγραφία,τα μαθηματικά.Ονομάζεται και φυσική της κατώτερης ατμόσφαιρας,για να διακριθεί από τη φυσική της ανώτερης ατμόσφαιρας (ιονόσφαιρα).Διακρίνεται σε θεωρητική (καθαρά ερευνητική) και σε πρακτική (μέθοδοι παρατηρήσεων,συλλογή υλικού).Συνδέεται άμεσα με την κλιματολογία,γιατί παρέχει πληροφορίες και τα σταθερά μετεωρολογικά δεδομένα που συνθέτουν το κλίμα μιας περιοχής.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

 Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι μεταβολές των φυσικών μεγεθών,όπως π.χ. της θερμοκρασίας,της πίεσης,της υγρασίας αέρα,της ορατότητας,της ταχύτητας ανέμων ή αλλαγές φάσεων,όπως δηλαδή η βροχή,το χιόνι,το χαλάζι,η ομίχλη,η πάχνη,καθώς και τα αποτελέσματά τους,δηλαδή οι καταιγίδες,το ουράνιο τόξο,η αστραπή,η βροντή κ.ά.
Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι μεταβολές των φυσικών μεγεθών

 Αυτά τα αποτελέσματα μεταβολών είναι ηλεκτρικά,οπτικά,ακουστικά,μηχανικά κ.ά.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 Η ανάπτυξη της μετεωρολογίας συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας όσο και με τις ανάγκες της ζωής (γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο, τουρισμός, ναυσιπλοΐα, αεροπλοΐα κτλ.).
Μετεωρολογικές παρατηρήσεις
 Οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις ήταν από τις πρώτες που έκανε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον.
Με την ανακάλυψη των κυριότερων οργάνων μέτρησης μετεωρολογικών μεγεθών (θερμοκρασίας,πίεσης,ταχύτητας ανέμου, υγρασίας, ύψους βροχής, δροσιάς κ.ά.) δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστημονική έρευνα των ατμοσφαιρικών συμβάντων και για τη συστηματική συλλογή στοιχείων πρόγνωσης καιρού και κλίματος
 Με την ανακάλυψη των κυριότερων οργάνων μέτρησης μετεωρολογικών μεγεθών (θερμοκρασίας,πίεσης,ταχύτητας ανέμου,υγρασίας,ύψους βροχής,δροσιάς κ.ά.) δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστημονική έρευνα των ατμοσφαιρικών συμβάντων και για τη συστηματική συλλογή στοιχείων πρόγνωσης καιρού και κλίματος.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 Έτσι,γεννήθηκε η ιδέα συγκρότησης μετεωρολογικού σταθμού από το Φερδινάνδο Β΄ (1653).Το πρώτο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ιταλία.Η επεξεργασία των στοιχείων από πλήθος μετεωρολογικών σταθμών,ερμηνεύει τα διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα και τις μεταβολές τους,τις σχέσεις μεταξύ τους και τα αποτελέσματα.
Mετεωρολογικός σταθμός 
 Από το 1957 η έρευνα του ατμοσφαιρικού χώρου–οριζόντια και κάθετα–γίνεται από επίγειους και διαστημικούς σταθμούς με ραδιοβολίσεις,πυραύλους,τεχνητούς δορυφόρους και διαστημικές εξέδρες (π.χ. Skylamb,Διεθνής Διαστημικός Σταθμός).Έτσι,αναπτύχθηκε η Διαστημική Μετεωρολογία για τη σε μεγάλη έκταση εποπτεία και μελέτη των νεφικών σχηματισμών που είναι τα ορατά δεδομένα εξέλιξης των αιτίων κάθε ατμοσφαιρικής διαταραχής.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Στην Ελλάδα οι πρώτες συστηματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις έγιναν στην Κέρκυρα το 1807 (εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο αστεροσκοπείο),το 1826 στη Ζάκυνθο,το 1833 στην Αθήνα,το 1845 στα Χανιά και το 1853 στη Χίο.
Μετεωρολογικός Σταθμός του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  
 Από το 1857 λειτουργεί συνέχεια μετεωρολογικός σταθμός στην Αθήνα,από το 1858 στα Γιάννενα,από το 1891 στη Θεσσαλονίκη (από το 1930 λειτουργεί ο Μετεωρολογικός Σταθμός του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης),από το 1932 στην Πάρνηθα και από το 1961 στην κορυφή Άγιος Αντώνιος Ολύμπου (ύψ. 2.817 μ.) λειτουργεί ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός της Μεσογείου.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868